Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ar putea arăta orașele din România dacă am avea primarii potriviți. Exemplul celei mai ”murdare” localități din Belgia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Duminică, 9 iunie, România iese la vot. Vor fi aleși cei 33 de europarlamentari, care vor pleca la Bruxelles, dar și primarii, alături de consilierii locali și județeni.

Cum ar putea arăta localitățile noastre, cu primarii potriviți, vedeți într-un nou episod al campaniei Știrilor PRO TV ”E.U. YES la Vot."

În anii 2000, Mechelen, situat la doar 30 de kilometri de Bruxelles, era considerat cel mai murdar oraș din Belgia, cu o rată a criminalității ridicată și fără viitor. Astăzi, orașul este un model de succes datorită primarului, votat cel mai bun primar din lume în 2016, pentru integrare.

Acum două decenii, Mechelen era unul dintre cele mai murdare și nesigure orașe din Belgia. Cu străzi pustii și o rată ridicată a criminalității. Nicoleta Beraru este o profesoară de română și integrare și a venit în Belgia acum 20 de ani.

Nicoleta Beraru: "Am zis oriunde cumpărăm casă, doar în Mechelen nu. Era foarte cenușiu, criminalitatea era mare, deci era un oraș problemă."

Primar: "La ora șase fiecare ușă se închidea. Dacă voiai să mergi la un magazin, la un restaurant, trebuia să bați la ușă. Ei veneau și te lăsau să intri."

Bart Somers, primar din 2000, a transformat orașul într-o poveste de succes. Mechelen a primit titlul de cel mai curat oraș, în 2019, iar edilul de cel mai bun primar din lume, pentru integrare, în 2016. Prioritățile sale au fost de la început curățenia și siguranța. A luat măsuri neconvenționale, cum ar fi confiscarea mașinilor celor care conduceau iresponsabil.

"Dacă conduci iresponsabil, este o armă. Machos, știți genul. Cum este cuțitul, este o armă! Așa că am confiscat acea mașină pentru trei sau șase luni cu mine."

A instalat containere de sticlă în centrul orașului pentru a expune public deșeurile colectate zilnic. O scenă simplă și spontană din timpul interviului nostru ilustrează viziunea primarului:

Pentru a combate criminalitatea, Bart Somers a introdus 240 de camere de supraveghere în tot orașul. Rata criminalității a scăzut cu 70 la sută, în ultimii 15 ani.

"Este o lege foarte strictă. Poți păstra fotografiile doar câteva săptămâni. Poți să te uiți la ele doar ca polițist."

A renovat clădirile istorice și a rezolvat problema utilităților în oraș, cu bani europeni.

Primar: "În acest moment, avem 10 sau 15 programe cu fonduri europene. Încercăm să fim inteligenți în asta. Nu luăm doar banii, ci trebuie să aducă valoare."

Primăria impune reguli stricte pentru construcții, dar lasă loc inovării. În Mechelen, există mai multe biserici abandonate, iar edilul a aprobat ca o fostă biserică franciscană să fie transformată în hotel de lux. Este hotelul unde cântărețul Stromae a ales să-și organizeze petrecerea de nuntă.

Camelia Donțu: "Acesta este restaurantul hotelului aici, se servește micul dejun. Are o capacitate de 80-90 de locuri. Biserica a fost construită în 1867, iar hotelul în 2009. Este singurul hotel din Europa într-o biserică pe cinci etaje."

Primarul a renovat locuințele sociale cu 300 de milioane de euro, astfel încât acum nu se deosebesc de celelalte din oraș. Nu există separare între cartiere, în funcție de venituri.

Regulile impun ca 20% din locuințe să fie pentru persoanele cu venituri mici, mai ales că prețurile la locuințe au explodat în ultimii ani.

Nicoleta Beraru: "Un apartament cu 62 de metri pătrați 275.000 euro pentru două camere la asta se adaugă 21% TVA-ul. Casa am cumpărat-o în decembrie 2005 cu 130.000 de euro și am vândut-o cu mai bine de două ori prețul casei."

Primăria a transformat 12 hectare de terenuri abandonate în grădini comunitare și parcuri noi în Mechelen, demolând gardurile pentru a crea spații verzi deschise și accesibile.

Primar: "Aici a fost un loc abandonat, era mizerie, mașinile erau parcate aici, nu era apă. Era un loc nefolosit și am zis hai să-l facem verde. Și vedeți, acum are piscină în centrul orașului."

A fost redus cu un sfert personalul din administrația locală, banii economisiți din salarii fiind redirecționați către investiții. Digitalizarea este peste tot. La sediul primăriei, nu există niciun portar, cetățenii înregistrându-se electronic.

Cu 120 de milioane de euro, fonduri europene și locale, s-a construit, într-un an o centură ocolitoare. Iar cu 20 de milioane de euro, s-au dezvoltat peste 40 de kilometri de noi piste pentru biciclete. Cu 169 de milioane de euro s-a renovat gara centrală de unde locuitorii fac 20 de minute, cu trenul, până în Bruxelles.

Camelia Donțu: "În weekend, locuitorii din Mechelen își pot lăsa mașinile acasă și pot merge la cumpărături la supermarketuri cu o astfel de ambarcațiune care este pusă gratuit la dispoziția lor."

Primar: "A fost o schimbare imensă în zece ani. Acum arată ca un oraș olandez, cu multe biciclete, nu atât de multe mașini. Cum îi convingeți să folosească bicicleta? Investind în piste bune pentru biciclete."

Mechelen are acum o economie puternică, atrăgând firme de biotehnologie și IT.

Într-un oraș cu 90.000 de locuitori, sunt 45.000 de locuri de muncă.

Orașul ar putea fi un exemplu și pentru localitățile din România, dacă am avea primarii potriviți.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult