Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate. Gestul de „iubire” făcut de stăpâni care dăunează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai multe animale de companie au probleme de greutate, spun medicii veterinari. Crezând că așa ne arătăm dragostea, dar și din comoditate, tindem să le hrănim fără să ținem cont de numărul de calorii de care au nevoie zilnic.  

Deși avem impresia că le alintăm, le facem mai mult rău, pentru că, în timp, riscă să ajungă să sufere de boli grave.

Nor este un motan din rasa british shorthair, are aproximativ șase kilograme, iar medicul spune că se află la limita superioară privind greutatea. Își duce traiul într-un cabinet veterinar și angajații fac tot ce este posibil pentru a nu deveni obez. Din păcate sunt tot mai întâlnite cazurile în care stăpânii, din dragoste pentru animalele de companie, le oferă prea multă mâncare. Astfel, acestea ajung să aibă grave probleme.

Dragoș Eremia, medic veterinar: „Din cauza vieții cotidiene pe care o avem cu toții preferăm să-i lăsăm mâncărică în castron, mai multă poate decât ar fi necesar, doar în ideea în care să nu moară de foame, tocmai din cauza asta pisicuțele adesea ajung la noi cu probleme de greutate și cu probleme metabolice ce decurg din acest lucru. Nu aș recomanda recompensele sub nicio form[, pentru că sunt ca un fastfood pentru noi”.

Daca aveți un prieten necuvântător și observați că începe să se rotunjească, specialiștii recomanda regimul alimentar. Totul după o discuție cu un medic veterinar.

Citește și
soparla veterinar
Clinicile veterinare de la noi s-au specializat în îngrijirea animalelor exotice. Medicii tratează pacienți de toate felurile

Mâncarea în exces și cea slab calitativă pot duce la obezitate, boli de piele, de ficat și de rinichi. Pentru a avea un companion sănătos, trebuie respectate câteva reguli.

Alex Buzdea, medic veterinar: „Întotdeauna pe spatele sacului sau în lateralul lui vom avea un tabel care ne zice în funcție de vârsta și greutatea individului cam cât ar trebui să mănânce pe zi. E bine să stăm în doza respectivă și să nu lăsăm mâncare la discreție. Azi mănâncă o boaba în plus, mâine două, trei și ușor, ușor ajungem la un animăluț rotund. Îi dau un pumn de recompense, atunci scot un pumn de mâncare și nu i-l mai pun în castron".

Potrivit unui sondaj realizat în Statele Unite, 59% dintre căini sunt supraponderali. În cazul pisicilor vorbim despre 61 de procente. În plus, doar jumătate dintre stăpâni declară că au încercat să își ajute amicii necuvântători să slăbească.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult