Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semne de circulație rotunde. Care sunt indicatoarele rutiere care impun restricții și interdicții șoferilor

Indicatoarele rutiere sunt esențiale pentru a ne asigura siguranța pe drumuri, de aceea este important ca șoferii să cunoască semnificațiile tuturor semnelor rutiere.

Acestea ne oferă informații importante și ne ajută să respectăm regulile de circulație.

Indicatoarele rutiere rotunde, de exemplu, sunt amplasate, în general, pe fond alb și încadrate într-un cerc roșu.

Aceste semne transmit mesaje importante, cum ar fi interdicții, restricții sau avertismente, conform DRPCIV-Romania.ro.

Deși sunt mai puțin întâlnite în România, există și o serie de semne de circulație ciudate pe care ar trebui să le cunoașteți.

Iată care sunt cele mai importante indicatoare rutiere cu formă rotundă și ce semnifică acestea:

Citește și
batrana
O femeie de 94 de ani din Iași a „înviat” chiar când rudele se pregăteau pentru înmormântare: „Era o zarvă în tot satul”
Semne de circulație rotunde - Interdicții și restricții pentru șoferi

Accesul interzis

Acest indicator se amplasează în general pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisă circulația. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează categoriile de autovehicule cărora le este permis accesul.

Circulația interzisă în ambele sensuri

Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează categoriile exceptate.

Accesul interzis autovehiculelor cu excepția motocicletelor fără ataș

Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș și a mopedelor, este interzis.

Accesul interzis motocicletelor

Indicatorul se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.

Accesul interzis bicicletelor

Se întâlnește la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

Accesul interzis mopedelor

Se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.

Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de mărfuri

Se instalează la începutul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de mărfuri este interzis. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează masa maximă autorizată.

Accesul interzis autovehiculelor cu remorcă, cu excepția celor cu semiremorcă sau cu remorcă cu o osie

Indicatorul se instalează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorcă, cu excepția celor cu semiremorcă sau cu remorcă cu o osie, este interzis.

Accesul interzis autobuzelor

Indicatorul se montează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis.

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator interzice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Dacă se află numai pe una dintre părțile drumului, atunci circulația pietonilor este interzisă doar pe acea parte.

Accesul interzis vehiculelor cu tracțiune animală

Se montează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tracțiune animală este interzis.

Accesul interzis vehiculelor împinse sau trase cu mâna

Indicatorul se așează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor împinse sau trase cu mâna este interzis.

Accesul interzis tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări

Poate fi întâlnit în localitățile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor

Indicatorul se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor și vehiculelor cu tracțiune animală

Se instalează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor și a vehiculelor cu tracțiune animală este interzis.

Accesul interzis vehiculelor cu lățimea mai mare de ...m

Se amplasează pe sectoarele de drum cu lățime redusă, precum și în intersecțiile care preced aceste sectoare. În cel de-al doilea caz, este însoțit de un panou adițional care precizează distanța până la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu înălțimea mai mare de ...m

Indicatorul se montează pe sectorul de drum cu înălțime mai mică de 5,10 m, precum și în intersecția care îl precede. În cel de-al doilea caz, este însoțit de un panou adițional care precizează distanța până la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ...t

Poate fi întâlnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă mai mare decât cea înscrisă pe panou, precum și în intersecția care îl precede. În cel de-al doilea caz, este însoțit de un panou adițional care precizează distanța până la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ...t pe osia simplă

Are rolul de a preciza începutul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie simplă mai mare decât cea înscrisă pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osia dublă mai mare de ...t

Se instalează pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie dublă mai mare decât cea înscrisă pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osia triplă mai mare de ...t

Indicatorul se amplasează pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie triplă mai mare decât cea înscrisă pe panou.

Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de ...m

Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decât cea înscrisă pe panou, este interzis.

Interzis autovehiculelor de a circula fără a menține între ele un interval de cel puțin ...m

Se instalează pe sectorul de drum unde trebuie păstrată o distanță minimă între autovehicule. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează lungimea sectorului.

Interzis a vira la stânga

Se află instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la stânga, deoarece pe drumul respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau execu-tarea virajului ar pune în pericol ceilalți participanți la trafic.

Interzis a vira la dreapta

Se află instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau executarea virajului ar pune în pericol ceilalți participanți la trafic.

Întoarcerea interzisă

Are rolul de a interzice întoarcerea în zona respectivă, deoarece dacă s-ar executa această manevră ceilalți participanți la trafic ar putea fi puși în pericol.

Depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, interzisă

La întâlnirea acestui indicator, depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, este interzisă. Raza de acțiune se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul interzicerii de a depăşi sau Sfârşitul tuturor restricţiilor.

Depășirea interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuri

Are rolul de a preciza începutul sectorului de drum pe care depășirea este interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuri.

Limitare de viteză

Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulație a vehiculelor trebuie limitată. Zona de acțiune începe din dreptul indicatorului și se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul limitării de viteză sau Sfârşitul tuturor restricţiilor.

Limitare de viteză diferențiată pe categorii de autovehicule

Se amplasează pe sectorul de drum unde viteza de circulație trebuie limitată pe categorii de autovehicule. Zona de acțiune începe din dreptul indicatorului și se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul tuturor restricţiilor.

Claxonarea interzisă

La întâlnirea acestui indicator, claxonarea este interzisă în intervalul orar 6.00 - 22.00. Poate fi însoțit de indicatorul de localitate, caz în care restricția se aplică pe întreg teritoriul localității.

Vama

Se amplasează înaintea punctului vamal. Conducătorul de vehicul este obligat să oprească la punctul vamal.

Taxă de trecere

Indicatorul se așează înaintea unei zone prin care trecerea este permisă numai după ce se plătește o taxă.

Control POLIȚIE

Conducătorul auto poate întâlni acest indicator înaintea unei zone în care este prezentă Poliția.

Sfârşitul tuturor restricţiilor

Indicatorul se montează în zona în care se termină o restricție sau atunci când se termină zona de acțiune a două sau mai multe indicatoare de restricție.

Sfârşitul limitării de viteză

Are rolul de a preciza sfârşitul sectorului de drum pe care era impusă limitarea de viteză.

Sfârşitul interzicerii de a depăşi

Sunt instalate în zona în care se termină limitarea de viteză, respectiv interzicerea de a depăși.

Staționarea interzisă

La întâlnirea acestui indicator, staționarea vehiculelor este interzisă. Zona de acțiune încetează la cel mai apropiat colț de intersecție pe sensul de mers.

Oprirea interzisă

Se află instalat în locurile în care oprirea vehiculelor este interzisă. Zona de acțiune încetează la cel mai apropiat colț de intersecție pe sensul de mers.

Staționare alternantă

Indicatorul se montează pe sectorul de drum în locurile în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele impare sau pare. Acțiunea indicatorului încetează la cel mai apropiat colț de intersecție, pe sensul de mers.

Zona de staționare cu durată limitată

Conducătorul auto va întâlni acest indicator în locurile cu durată de staționare limitată. Poate fi însoțit de un panou adițional care precizează intervalele de timp sau dacă se percepe o taxă.

Sfârşitul zonei de staționare cu durată limitată

Are rolul de a preciza sfârșitul zonei de staționare cu durată limitată.

Zonă cu viteză limitată la 30 km/h

Este instalat în zona în care viteza de circulație trebuie limitată la 30 km/h.

Sfârşitul zonei cu viteza limitată la 30 km/h

Este amplasat la sfârșitul zonei în care viteza de circulație era limitată la 30 km/h.

Accesul interzis vehiculelor care transportă substanțe explozive sau ușor inflamabile

Se montează în locul în care accesul vehiculelor care transportă astfel de substanțe este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transportă mărfuri periculoase

Indicatorul se amplasează în locul în care accesul vehiculelor care transportă mărfuri periculoase este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transportă substanțe de natură să polueze apele

La întâlnirea acestui indicator, accesul vehiculelor care transportă substanțe poluante este interzis.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult