Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fittonia albivenis - planta cu frunze mozaic. Cum și când să o uzi ca să o păstrezi fericită

Fittonia — cunoscută și sub numele de planta mozaic — poate fi cea mai drăgălașă plantă pe care ai întâlnit-o vreodată.

Dacă uiți să o uzi o dată, fittonia se va ofili rapid. Ea își va reveni însă aproape instant când primește îngrijire. Această plantă de interior necesită puțină mai multă atenție decât o plantă suculentă.

Planta mozaic - Îngrijire

Originară din Peru, aceste plante se numesc mozaic de la venele lor roșii, albe sau roz de pe frunze. În sălbăticie se pot răspândi ca un frumos covor vegetal. Deși pot fi pretențioase, te vor recompensa cu siguranță pentru îngrijirea pe care o primesc. 

Fittonia trebuie să aibă un sol nu prea uscat, dar nici prea ud. Cel mai bine este să ții planta mozaic în lumină indirectă, departe de uși sau ferestre. Fittonia preferă temperaturi între 15 și 21 de grade Celsius.

Citește și
feriga de sparanghel
Feriga de sparanghel, planta ușor toxică pentru oameni. Ce legătură are cu leguma pe care o folosim ca garnitură

Plantele mozaic sunt cu siguranță unele dintre cele mai unice și frumoase plante existente. În plus, nu sunt toxice pentru pisici și câini.

Apă

Una dintre principalele nevoi ale acestei plante este apa. Ea se va ofili instant atunci când nu primește apă. Fittoniei nu-i place ca solul să se usuce, dar nici să fie prea ud. 

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Lumină

Planta mozaic preferă lumină strălucitoare, indirectă. Este bine să fie ținută într-o cameră cu perdele trase. Nu pune niciodată această plantă în soare direct.

Pentru a crește trebuie să o pui în lumină strălucitoare, indirectă. Deși se poate adapta la zonele umbrite, aceasta nu va face flori dacă nu are suficientă lumină. 

Temperatură

Asigură-te că ții fittonia la o temperatură constantă de 15-21 de grade și plaseaz-o departe de zonele cu curent — brizele reci pot cauza daune permanente.

Temperaturile care sunt prea scăzute vor face ca planta să se ofilească.

Umiditate

Deoarece fittonia provine din Peru, are nevoie de un mediu umed pentru a prospera. O baie cu suficientă lumină sau un pervaz de bucătărie ar fi un loc grozav pentru ca planta mozaic să crească. De asemenea, planta crește bine într-un terariu umed.

Dacă observi că are vârfuri uscate, asta ar putea să însemne că nu are suficientă apă. 

Fittonia ta are nevoie de udare atentă, de preferință cu apă filtrată, apă de ploaie sau apă fiartă răcită. După ce o uzi lasă ghiveciul să se dreneze până când nu mai picură apă prin găurile de la baza ghiveciului. Permite compostului să se usuce aproape complet între udări - uneori planta va începe să se lase, indicând că este timpul pentru următoarea udare.

Pentru a menține umiditatea, pulverizează frunzele de câteva ori pe săptămână (acest lucru poate să nu fie necesar în baie sau bucătărie, unde există mai multă umiditate în aer).

Îngrășământ

Planta mozaic nu are nevoie de multă hrană. Fertilizeaz-o la fiecare două săptămâni, primăvara și vara, cu un îngrășământ lichid pentru plante, diluat la jumătate din concentrația recomandată. Dacă planta devine rară, taie tulpinile cu foarfeci ascuțite sau cuțite de grădinărit. 

Dacă frunzele devin galbene și cad, probabil că uzi prea mult planta. Dacă frunzele devin crețe și maronii la margini, aerul este prea uscat. Dacă planta începe să piardă frunze, nivelul de lumină poate fi prea scăzut sau locul în care este poziționată poate fi cu prea mulți curenți de aer. 

Propagare

Pe măsură ce se extind, tulpinile fittoniei care ating suprafața compostului prind rădăcini. Poți detașa aceste plante rădăcinate de planta mamă și să le replantezi.

Poți, de asemenea, să crești mai multe plante folosind butași de tulpină. Ia o bucată de tulpină cu trei până la cinci frunze, tăind sub un nod foliar.

Îndepărtează frunzele de jos și inserează butașul într-un amestec de pământ bine drenat. Udă-l și apoi creează o mini seră, acoperindu-l cu o pungă de plastic sau un recipient transparent. Îndepărtează punga sau recipientul după o lună și udă normal. Poate dura până la trei luni pentru ca rădăcinile să se formeze.

Poți propaga fittonia și prin prelevarea de tăieturi de tulpină sau frunze. Iată cum să faci acest lucru:

Taie tulpina la nod (zona unde sunt mugurii) și plaseaz-o în apă, apoi pune-o într-un spațiu luminos și cald. Alternativ, poți tăia o frunză și să o pui și pe aceasta în apă. Propagarea durează între două și opt săptămâni. Apoi, o pui într-un ghiveci cu pământ și ai obținut o nouă plantă.

Dăunători și boli

Această plantă ar putea face afide, așa că ar fi bine să îi controlezi frunzele periodic. Poți scăpa de aceste insecte cu detergent de vase. O lingură de detergent de vase la 4 litri de apă se amestecă și se pun într-un recipient cu pulverizator. Se pulverizează direct pe afide, după ce planta a fost izolată de alte plante.

De asemenea, există o mulțime de tratamente și soluții împotriva acestor insecte în magazinele specalizate, așa că poți să scapi de ele rapid și ușor.

O altă problemă pe care ar putea să o aibă planta mozaic este putrezirea rădăcinilor. Dacă planta este supraudată, ar putea să sufere de putregaiul rădăcinilor. Umiditatea este importantă, dar nu exagera, pentru că s-ar putea ca planta ta mozaic să nu fie deloc fericită dacă o îneci. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult