Copacul banilor, planta din tradiția feng shui despre care se crede că atrage prosperitate. Ce înseamnă dacă o primești cadou

copacul banilor
Shutterstock

Una dintre cele mai emblematice plante de apartament, sinonimă cu bunăstarea și propsperitatea, este planta banilor sau, pe numele său științific, pilea peperomioides.

Planta foarte îndrăgită pentru frunzele sale aproape perfect rotunde, pentru viteza de creștere și pentru capacitatea sa de a se reproduce prolific, fiind o plantă excelentă pentru a fi dăruită cadou. 

Este populară ca plantă de interior și este asociată cu prosperitatea și norocul. Este adesea întâlnită în feng shui, unde este considerată o plantă care atrage bunăstarea financiară.

În tradiția feng shui, Copacul Banilor este considerat un simbol al norocului și al bogăției. Se crede că atrage energii pozitive și prosperitate, mai ales când este plasat într-o locație favorabilă, cum ar fi zona bogăției din casă sau din birou.

Datorită asocierii sale cu norocul financiar, Copacul Banilor este adesea oferit ca un cadou simbolic pentru ocazii speciale, cum ar fi inaugurarea unei case noi sau deschiderea unei afaceri.

Citește și
Peperomia
Cea mai ușor de îngrijit plantă de apartament care elimină toxinele din aer. Totul despre cum să o îngrijești
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Cum să îngrijești copacul banilor 

Copacul banilor chinezesc se găsește în mod natural în sudul Chinei, la poalele Munților Himalaya, unde clima este blândă. Este o plantă care crește foarte rapid și se reproduce la fel de rapid, așa că poți face cadou prietenilor tăi plante nu doar superbe, ci și aducătoare de prosperitate și noroc pe plan financiar.

Lumină

Lumina indirectă puternică este cea mai bună pentru această plantă. Poți să o pui la aproximativ 2 metri distanță de o fereastră, dar ai grijă ca vara să ai o perdea, ca să protejezi planta de arsuri.

Aproape de o fereastră orientată spre est sau vest va fi de asemenea un loc excelent pentru planta banilor. Prea multă lumină directă va arde frunzele, iar prea puțină lumină poate duce la o plantă rară, cu frunze puține și chiar îngălbenite.

Frunzele de un verde închis și tulpinile de frunze nu prea lăsate sunt caracteristici ale unei plante sănătoase.

Este o idee bună să rotești periodic planta pentru a asigura o creștere uniformă pe toate părțile, iar în felul acesta vei avea și o formă frumoasă și simetrică.

Pe măsură ce planta se maturizează și face noi frunze, frunzele mai vechi de la bază vor deveni mai lăsate și adesea ușor galbene, acesta fiind un proces natural de îmbătrânire pe măsură ce planta își concentrează energia pe creșterea nouă.

Iarna, planta va pierde frunzele mai vechi de la bază.

Apă

Planta banilor chinezească va fi fericită dacă solul este puțin uscat între udări; nu îi place să fie menținută umedă. Această plantă îți va spune când are nevoie de apă: frunzele sale vor deveni mai lăsate decât de obicei și va părea puțin tristă și ofilită.

O poți uda o dată la 1-2 săptămâni vara și o dată la 2-3 săptămâni iarna. Ca și în cazul multor plante de apartament, poți testa solul cu degetul pentru a vedea dacă are nevoie de apă; dacă este uscat la aproximativ un 2,5 cm adâncime, este timpul să uzi planta.

Nu uda niciodată plantele în timp ce stau în ghivecele decorative. Întotdeauna scoate planta din ghiveciul decorativ (menținând-o în ghiveciul de plastic de la pepinieră). Asigură-te întotdeauna că apa s-a scurs complet înainte de a o pune înapoi în ghiveciul decorativ.

Udarea plantelor în ghivecele decorative poate însemna că stau prea mult în apă, ceea ce va duce la putrezirea rădăcinilor.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Este comun să vezi mici pete albe pe partea inferioară a frunzelor de Pilea peperomioides. Acestea nu sunt foarte îngrijorătoare, sunt depuneri de minerale și planta îți spune pur și simplu că ar putea să fi avut prea multă apă sau apă bogată în calciu.

Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură, acest lucru este mai comun și s-ar putea să descoperi că udarea cu apă filtrată sau apă de ploaie va opri acest lucru.

Ar putea fi, de asemenea, un semn că ai udat prea mult. Asigură-te că lași planta să se usuce puțin între udări.

Umiditate

Planta banilor chinezească nu este foarte pretențioasă și poate crește fericită fără a fi nevoie să crești umiditatea ambientală.

Totuși, mai ales iarna, când casele noastre devin uscate, multe plante de apartament vor beneficia de umiditate crescută, fie prin folosirea unui umidificator, fie prin păstrarea lor în baie dacă lumina este bună, fie prin plasarea lor pe pietriș într-o tavă cu apă pentru a crește umiditatea pe măsură ce apa se evaporă.

Sol

Un amestec de compost cu drenaj bun este cel mai bun pentru această plantă. Poți folosi 2/3 compost pentru plante de apartament și 1/3 perlit. Perlitul este folosit pentru a menține compostul bine drenat.

Replantare

Poți replanta colacul banilor o dată pe an, primăvara sau vara; acest lucru va oferi plantei mai mult spațiu pentru creștere și un impuls de nutrienți din noul compost.

Este cel mai bine să crești dimensiunea ghiveciului doar cu câțiva centimetri. Când replantezi, este de asemenea momentul perfect pentru a separa puii care este probabil să fi crescut la bază și pe marginea ghiveciului.

Fertilizare

Plantele pot fi fertilizate la fiecare 2-3 săptămâni primăvara și vara, când cresc cel mai mult; nu este necesar să le fertilizezi iarna, când creșterea încetinește sau se oprește complet.

Propagare

Acestea sunt unele dintre cele mai simple plante de propagat, deoarece își cresc proprii pui la baza plantei mamă. Acești pui pot fi îndepărtați ușor și plantați direct în propriul lor ghiveci.

Toxicitate

Pilea peperomioides nu este toxică, așa că o poți pune în orice loc vrei și poate fi în preajma animalelor de companie și copiilor.

Rutina pe care să o implementezi acestei plante

Pilea peperomioides este destul de comunicativă. Urmărește frunzele care încep să se lase, deoarece acest lucru poate fi un semn că are nevoie de apă.

Înainte de a uda planta, este cel mai bine să verifici nivelul de umiditate al solului pentru a te asigura că nu este umed chiar sub suprafață.

De asemenea, ar putea fi util să aerisești solul plantei înainte de prima udare. Mulți cultivatori compactează solul pentru a evita deplasarea în timpul transportului, așa că aerisirea poate ajuta solul să respire, să îmbunătățească drenajul și să permită eliberarea umezelii dacă solul este prea umed.

Permite solului să se usuce în partea de sus între udări. De obicei, udarea profundă a acestei plante o dată pe săptămână este suficientă, dar acest lucru va depinde de cantitatea și calitatea luminii pe care o primește. Frunzele lăsate pot indica faptul că planta are nevoie de apă, dar verifică întotdeauna ca să nu o uzi când nu are nevoie.

Rotește planta periodic pentru a asigura o creștere uniformă pe toate părțile și curăță frunzele des pentru ca planta să poată fotosinteza eficient.

Amintește-ți că fiecare plantă este un organism viu unic și poate avea nevoi variabile, în special în locațiile lor individuale.

Fii atent la condiția plantei tale Pilea peperomioides și la nevoile sale de udare și vei avea o relație lungă și fericită cu ea.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Begonia rex – planta superbă care nu necesită îngrijire. Unde trebuie să o pui și la ce să fii atent când o cumperi
Begonia rex – planta superbă care nu necesită îngrijire. Unde trebuie să o pui și la ce să fii atent când o cumperi

Când îți imaginezi o begonie, probabil că te gândești la planta de culoare roz sau roșie care înflorește în jardiniere și pe peluzele suburbane.

Cea mai ușor de îngrijit plantă de apartament care elimină toxinele din aer. Totul despre cum să o îngrijești
Cea mai ușor de îngrijit plantă de apartament care elimină toxinele din aer. Totul despre cum să o îngrijești

Peperomia este un gen mare de plante tropicale ornamentale din familia Piperaceae, originare din Mexic, America de Sud și Caraibe. Cu peste 1.500 de specii cunoscute, multe dintre aceste plante variază semnificativ în dimensiunea și coloritul frunzelor.

Tot ce trebuie să știi despre cum să crești Aloe Vera la tine acasă. Cum o poți folosi
Tot ce trebuie să știi despre cum să crești Aloe Vera la tine acasă. Cum o poți folosi

Aloe Vera nu este doar o plantă de apartament foarte populară, ci este benefică pentru o mulțime de afecțiuni. Mulți oameni folosesc gel de aloe vera obținut din frunzele plantei pentru a trata arsurile solare, arsurile ușoare și iritațiile pielii.

Palmierul pitic, planta de apartament ușor de îngrijit care nu necesită multă atenție. Unde să îl așezi ca să prospere
Palmierul pitic, planta de apartament ușor de îngrijit care nu necesită multă atenție. Unde să îl așezi ca să prospere

Chamaedorea este cunoscută și sub numele de palmier de interior și își are originea în America Centrală, unde poate fi găsit în regiunile muntoase din Mexic și Guatemala.

Ficus benjamina sau smochin plângător. Tot ce trebuie să știi despre această plantă și cum să o îngrijești
Ficus benjamina sau smochin plângător. Tot ce trebuie să știi despre această plantă și cum să o îngrijești

Smochinul plângător (Ficus benjamina) crește ca un arbore mare cu frunze largi și verzi, în climat tropical și subtropical, dar este mai des cultivat ca plantă de interior în case și birouri.  

Recomandări
Parlamentul European cere statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia
Parlamentul European cere statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia

Eurodeputații doresc ca țările UE să ridice restricțiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia.

Percheziții la moșia lui Nuțu Cămătaru. Polițiștii căutau un cal furat, dar ce au găsit întrece orice imaginație
Percheziții la moșia lui Nuțu Cămătaru. Polițiștii căutau un cal furat, dar ce au găsit întrece orice imaginație

Polițiștii din cadrul IPJ Ilfov fac percheziții în sectorul 5, joi, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de însușirea bunului găsit, obiectul dosarului fiind reprezentat de un exemplar cabalin de rasă.

De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile. La noi nu există centre de reciclare
De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile. La noi nu există centre de reciclare

De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile, adică și lenjerii de pat, perdele sau covoare, nu doar haine.