Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Declarația lui Marcel Ciolacu ce a generat proteste în stradă în Moldova. ”Sunt niște ticăloși”

Anunțul lui Marcel Ciolacu, potrivit căruia România ar putea cumpăra distribuitorul de energie electrică RED Nord din Republica Moldova, a generat proteste în stradă peste Prut, organizate de formațiunea oligarhului prorus Ilan Șor.

O declarație a premierului Marcel Ciolacu, care a anunțat pe 15 iulie, la București, că România ar putea cumpăra distrbuitorul de energie electrică RED Nord din Republica Moldova, a generat sâmbătă, 27 iulie, proteste în stradă în orașul Bălți, scrie Unimedia.

Angajații companiei au protestat la îndemnul blocului ”Victorie” (Pobeda), fondat de oligarhul fugar prorus Ilan Șor, împotriva privatizării RED Nord, spunând că, dacă aceasta va fi cumpărată de România, prețul energiei va crește. Manifestația a fost marcată și de incidente bizare, martorii spunând că o dronă ar fi dispersat o substanță de culoare albă peste protestatari.

Un oficial al grupării ”Victorie” a vorbit despre un act provocator la adresa manifestanților pașnici. ”Sunt niște ticăloși cărora nu le pasă de pensionarii care s-au adunat aici. Ei se comportă așa, pentru că sunt în agonie, înțelegând că vor fi urmăriți penal pentru toate crimele pe care le-au comis”, a declarat Veaceslav Jucov.

Ce spune premierul Republicii Moldova

Blocul ”Victorie” a fost creat în aprilie 2024 de către oligarhul prorus Igor Șor, fugit din țară după condamnarea definitivă în dosarul furtului unui miliard de dolari. Șor este cunoscut pentru acțiunile de destabilizare a democrației din Moldova, la ordinul Kremlinului.

Citește și
Maia Sandu
Maia Sandu acuză Rusia că duce "un război împotriva copiilor" din Ucraina. Lidera de la Chișinău, apel către Occident

A doua zi, pe 28 iulie, premierul moldovean Igor Grosu a declarat la TVR Moldova că nu există niciun fel de discuție oficială cu privire la vânzarea RED Nord către România.

”Nu există la moment un proces de negociere propriu zis. România sau domnul prim-ministru evident se gândește din punct de vedere al interconexiunilor. Iată interconectarea pe dimensiunea gaze, a fost o investiție foarte bună, strategică, corectă și a scăzut radical dependența noastră de gazoductele care veneau din est. În aceeași cheie se analizează eventualele oportunități. La moment, ceva oficial ca să intrăm în discuție, nu este”, a precizat Igor Grosu.

Ce a declarat premierul român Marcel Ciolacu

Premierul român Marcel Ciolacu a declarat pe 15 iulie, la București, că România produce mai multă energie decât consumă și ar putea cumpăra RED Nord din Moldova, întrucât nu are suficiente spații de stocare a energiei.

„Dacă o să ne extindem și pe zona de Republica Moldova, lucru pe care îl facem acum, poate cumpărăm Distribuție nord, atunci sistemul se va echilibra”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Compania RED Nord deservește 500.000 de consumatori din nordul Republicii Moldova și asigură distribuția a 30% din energia electrică a țării de peste Prut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult