Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizia Ucrainei care a supărat Biserica Ortodoxă Română. ”Am luat act cu regret”

Patriarhia Română a anunțat sâmbătă că ”a luat act cu regret” de faptul că autoritățile de la Kiev refuză recunoaștere juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Patriarhia a anunțat înființarea acesteia la începutul lunii martie.  

Biserica Ortodoxă Română critică ”creștinește”, într-o rară ieșire oficială împotriva Ucrainei, amânarea de către autoritățile de la Kiev a recunoașterii juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, un demers pe care Patriarhia Română l-a anunțat încă de la începutul lunii martie.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis sâmbătă că Sfântul Sinod a adoptat în ședința de lucru de vineri, 25 octombrie, mai multe hotărâri, iar cea mai interesantă este cea plasată ultima pe listă.

Potrivit acesteia, Biserica Ortodoxă Română ”a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”.

”O schimbare radicală de poziționare a Bisericii Ortodoxe Române”

Sfântul Sinod a anunțat încă de la începutul lunii martie că va înființa Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, o implicare directă și semnificativă în viața vecinilor aflați într-un război de apărare contra invadatorilor ruși. ”Decizia Sfântului Sinod reprezintă o schimbare radicală de poziţionare a Bisericii Ortodoxe Române”, comenta cu acea ocazie analistul politic ucrainean Ihor Lubianov.

Citește și
fructe de mare
Ce spune Biserica Ortodoxă despre românii care mănâncă fructe de mare în post

O parte din bisericile româneşti din Ucraina sunt organizate acum într-o structură subordonată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce altele sunt mai degrabă apropiate de Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să se implice în Ucraina, dată fiind sensibilitatea locală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult