Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este România țara favorită a pensionarilor americani. S-a triplat numărul celor retrași în Europa

Tot mai mulți pensionari americani se stabilesc în străinătate, potrivit Fortune, și „părăsesc în masă America pentru a se retrage în străinătate, deoarece SUA este pur și simplu prea scumpă." . România este una din destinațiile lor favorite.

Potrivit CNN: „Pe măsură ce criza pensionării din America crește, crește și visul de a se retrage în străinătate, unde orașele sunt accesibile, serviciile sociale abundente și costul vieții accesibil." Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, potrivit unui sondaj realizat în 2024 de Universitatea Monmouth. Iar numărul americanilor care locuiesc în afara SUA și își primesc pensiile în țări străine a crescut de la 307.000 în 2008 la peste 700.000, potrivit Administrației de securitate socială.

De ce Europa? Posibilitățile sunt nelimitate aici, la fel ca și motivele, precum dorința de a experimenta cultura strămoșilor lor; faptul că s-au bucurat de vacanțe pe bătrânul continent și își imaginează că vor petrece mai mult timp acolo; clima; calitatea generală superioară a vieții; motivații politice, ideologice sau economice pentru a dori o schimbare radicală. Europa are multe de oferit pentru că, la urma urmei, după cum se explică într-un raport recent al World Population Review (WPR) privind cele mai ieftine țări europene în 2024, „Europa în ansamblu are 50 de țări, dintre care 27 fac parte din Uniunea Europeană”, transmite Forbes.

Europa este adesea asociată cu costuri ridicate de trai pentru călători, expatriați și rezidenți permanenți deopotrivă, în special în Europa de Vest și țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt relativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite. Conform Biroului de Statistică a Muncii, americanul de 65 de ani și peste cheltuiește în medie 4.818 USD pe lună în Statele Unite.

Printre aceste considerații de bază se numără cunoașterea normelor de rezidență privind deținerea sau închirierea de proprietăți în țara aleasă. Majoritatea solicită dovada unui nivel minim de venit și a unei acoperiri medicale private. De asemenea, "a trăi cu un venit fix la pensie necesită întotdeauna o bună planificare, iar a face acest lucru în străinătate adaugă un alt nivel de complexitate". În afară de costul vieții, factori precum asistența medicală, divertismentul, siguranța, viața culturală și ușurința de a învăța limba locală (deoarece majoritatea nu sunt anglofone) se numără printre factorii care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o țară europeană care oferă posibilitatea de a trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1 000 și 1 500 de euro.

Citește și
Israel
Negociatorii americani fac eforturi pentru a prezenta o nouă propunere de încetare a focului în Gaza
România, țară ieftină cu peisaje pitorești

România se numără printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisaje uimitoare, orașe pitorești și colorate se adaugă unui stil de viață foarte accesibil. Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de compania de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume în ordinea de la cele mai scumpe la cele mai puțin scumpe locuri în care să trăiești. Acesta a evaluat costurile comparative a peste 200 de elemente în fiecare locație - de la inflație și fluctuațiile cursului de schimb, volatilitatea economică și geopolitică, costurile pentru locuințe, alimente și transport până la îmbrăcăminte, bunuri de uz casnic și divertisment. În București, un apartament cu un dormitor (garsonieră) costă aproximativ 400 de euro pe lună, iar utilitățile adaugă 100 de euro. Un calcul efectuat de Daily Express pentru britanicii care doresc să se relocheze adaugă că „bugetul lunar individual pentru alimente este de aproximativ 300 de euro, iar expatriații se pot răsfăța mâncând în oraș din când în când datorită costurilor relativ scăzute ale restaurantelor".

Meniurile de prânz pot fi găsite la 4 $, iar hotelurile, pensiunile și apartamentele încep de la 7 $ de persoană. În zone ale țării, cum ar fi regiunea de nord, bugetul lunar pentru o persoană începe de la aproximativ 600 €. De la aderarea sa parțială la spațiul Schengen, țara, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: "oferă o viză națională de lungă ședere care permite intrarea și șederea cetățenilor țărilor terțe pentru o perioadă care nu depășește 90 de zile." Cetățenilor americani li se permite să viziteze România fără viză pentru un total de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni. „Străinii trebuie să își înregistreze prezența la cea mai apropiată secție de poliție sau la cel mai apropiat birou de imigrări în termen de 3 zile de la sosirea în România", explică Ambasada SUA în România. „Pentru orice ședere mai mare de 90 de zile, trebuie solicitat un permis de ședere temporară (permis de ședere) de la Inspectoratul Roman pentru Imigrări. Informații de contact, condițiile de solicitare și taxele pentru permisele de ședere pot fi găsite pe site-ul Departamentului pentru Imigrări al României." Deși face parte din U.E., România nu folosește moneda euro, ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară. „Corupția la diferite niveluri ale guvernului rămâne ridicată", arată WPR.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult