Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai bătrână barză din România împlinește 21 de ani. Biolog: „Face o navetă în fiecare an până în Africa și înapoi"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cea mai în vârstă barză din România împlinește 21 de ani. Este un mascul, care, de ani buni, revine în fiecare primăvară în același cuib din Bihor.

Specialiștii, care au monitorizat exemplarul, spun că de-a lungul timpului a contribuit la înmulțirea speciei - cu 60 de pui, cel puțin.

Barza a intrat în atenţia specialiştilor în urmă cu 21 de ani, când a fost găsită într-un cuib din Satu Mare. Ajunsă la maturitate, înaripata a revenit pe meleagurile noastre, însă în comuna Tarcea din Bihor, loc pe care îl consideră "casă", pentru că acolo se întoarce de fiecare dată.

Dr. Szabó D. Zoltán, biolog: „Cuibărește în același cuib masculul respectiv, scoate în medie câte 3-4 pui în fiecare an. Face o navetă în fiecare an până în Africa și înapoi."

Papp Tamaş, ornitolog: „Vârsta berzelor nu se poate vedea pe ele, nu sunt ca oamenii că ne uităm la fața cuiva și ne dăm seama că are 80 de ani, putem să ne dăm seama numai după inelul berzei. Pentru că dacă este inelată atunci știm imediat, putem să ne dăm seama după raportări când a fost inelat."

Citește și
barza, dumbravioara
Prima barză a revenit într-un cuib din satul berzelor din județul Mureș

Deşi a ajuns la o vârstă înaintată, exemplarul are deja ouă cu partenera sa.

Papp Tamaş, ornitolog: „Este cu pereche și în acest an. Cuibărește de la patru ani, a contribuit la succesul speciei."

Viața berzelor este urmărită cu mult interes și de localnici, nu doar de ornitologi.

Localnic: „Așteptăm să vină, avem grijă de ele. În fiecare an numărăm care vine, care nu. Ne bucurăm."

În libertate, berzele trăiesc între 15 și 20 de ani. Recordul este deținut de o înaripată din Elveția, care a împlinit 43 de ani.   

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult