Cartofii care te-ar putea ucide. Semnul care îți arată că nu trebuie să îi mănânci
Medicul Samuel Choudhury, din Singapore, recomandă oamenilor să se ferească de cartofii care au înmugurit - precum și de cei care au devenit verzi, într-un video postat pe Instagram.
Este bine cunoscut faptul că petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave.
Dr. Choudhry spune că otrava poate fi, de asemenea, legată de germenii care se formează pe cartofii care sunt expuși unui mediu luminos și umed timp de o săptămână sau două, scrie Daily Mail.
Meciul a povestit despre o fată, Maria Harless, din Denver, Colorado, care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. Însă, după ce i-a mâncat și s-a culcat, „i s-a făcut rău” și s-a trezit în toiul nopții vomitând și suferind o durere de cap puternică.
Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit era de vină, a explicat Dr. Choudhury.
„Suferea de otrăvire cu solanină - o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia (cartofii verzi și încolțiți) nu sunt. Atunci când consumați o cantitate mare din aceștia (cartofi verzi sau încolțiți), poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm cardiac neregulat și, în cazuri grave, deces”, a spus medicul.
Cum putem recunoaște cartofiiGerminarea, culoarea verde și un gust amar pot fi un semn al prezenței toxinei. Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt păstrați în întuneric, explică Dr. Choudhury.
Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi, încep să crească.
Estimările privind cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se consideră că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult. Cu toate acestea, dacă cartoful este ferm și germenii sunt mici, îndepărtarea lor poate ajuta la eliminarea toxinei.
În mod similar, decojirea cartofilor poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de solanină, deoarece compusul este cel mai concentrat chiar sub coajă.
Pentru a vă păstra cartofii proaspeți, este mai bine să îi păstrați într-un dulap puțin mai cald decât frigiderul.