Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Betleem, locul unde s-a născut Iisus Hristos. Cele mai frumoase locuri de vizitat

Betleem este orașul în care s-a născut Iisus Hristos și reprezintă, totodată, un loc plin de istorie și un centru turistic și religios important pentru credincioși.  

 

Unde se află Betleem

Betleem, tradus în evreiește „casa pâinii”, este un oraș din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim, având 25.266 de locuitori. Din 1996, după Acordul de la Oslo, orașul se află sub administrarea Autorității Palestiniene.

Vechiul Testament identifică Betleemul ca orașul în care regele David s-a născut. În Noul Testament, Betleemul este locul de naștere al lui Iisus.

În Biblie, orașul este adesea menționat ca Betleem Efrata sau Betleem-Iuda.

Orașul este locuit de una din cele mai vechi comunități de creștini din lume, deși mărimea comunității s-a micșorat din cauza migrației.

Citește și
Iisus
Iisus care se uită cruciș și Maria dată cu ruj. Manechinele șocante din centrul Timișoarei

Chiar dacă populația este majoritar musulmană, orașul găzduiește și cea mai mare comunitate creștină palestiniană.

Cu un turism puternic, Betleemul atinge apogeul în fiecare în perioada Crăciunului, când pelerinii creștini vin la Biserica Nașterii Domnului.

Locuri de vizitat în Betleem Biserica Nașterii Domnului

Biserica Nașterii Domnului reprezintă un lăcaș de cult-monument de artă paleocreștină și este este unul din locurile cele mai importante ale creștinătății. Se spune că biserica a fost ridicată pe locul ieslei în care s-a născut Isus din Nazaret.

Lăcașul de cult a fost înscris în anul 2012 pe lista patrimoniului mondial al umanității UNESCO.

Câmpul Păstorilor

La răsărit de Betleem, la circa doi kilometri de centrul locuit, se găseşte Satul Păstorilor - Beit Sahur. Aici este locul în care îngerul le-a destăinuit păstorilor Naşterea Domnului.

Manger Square

Manger Square este o piață din centrul Betleemului. Numele i-a fost dat după ieslea în care se spune că s-a născut Iisus care, conform tradiției creștine, se afla într-o grotă consacrată, încă din secolul al IV-lea, în Biserica Nașterii Domnului.

O clădire specială situată în Piața Manger este Moscheea lui Omar, singura moschee din Orașul Vechi și Centrul Palestinian al Păcii.

Grota Laptelui

Grota Laptelui este o biserică care se află la o distanță de doar 300 de metri de Biserica Nașterii Domnului.

În timp ce Biserica Nașterii Domnului se află în grija ortodocșilor, Grota Laptelui este administrată de călugării franciscani.

O legendă locală care datează din secolul VI arată că în acest loc s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul în noaptea în care Dreptul Iosif a primit poruncă de la Înger sa părăsească Betleemul și să fugă în Egipt pentru a scăpa de mânia lui Irod. În această grotă ar fi stat ei între Nașterea Pruncului și Fuga în Egipt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult