Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul de Carte Transilvania a revenit la Cluj-Napoca. Inteligența artificială, unul dintre subiectele intens dezbătute

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce legătură există între inteligența artificială și cultură? Sau cum îi pot ajuta roboții pe cei aflați în dificultate?

Răspunsul la întrebări vine dintr-un loc neașteptat: Festivalul de Carte Transilvania, organizat zilele acestea la Cluj-Napoca.

Standurile au fost pline cu titluri din toate domeniile - de la ficțiune, istorie, geografie, critică literară, dezvoltare personală și până la cărți pentru copii. Unii au venit să descopere noi titluri, în timp ce alții au avut o listă bine pusă la punct. Bărbat: „Cărțile sunt puțin mai rezonabile ca și preț aici, sunt pachete, decât în online. Și aici putem să le și răsfoim.” Femeie: „E bine și pentru ea, abia a început să citească, și sunt cărți pentru începători. E bine și pentru cea mică, să se obișnuiască cu cititul.” Fată: „O carte și o cafea. Merge bine. Să vezi titluri, cărți pe care nu neapărat te duci să le cauți tu în bibliotecă. Explorezi.” Femeie: „Sunt în căutare de cărți pentru fetița mea de un an și cinci luni. Foarte multe cărți, avem din ce alege.” Nu numai cărțile i-au așteptat pe vizitatorii festivalului, ci și... roboții. Unii care monitorizează sănătatea, alții care îi ghidează pe nevăzători, dar și un roboțel care îi îngrijește pe vârstinici. Inteligența artificială a fost unul dintre subiectele intens dezbătute la festival. La fel și legătura dintre aceasta și cultură. Bianca Tămaș, purtător de cuvânt Festivalul Internațional de Carte Cluj-Napoca: „Aceste discuții au mers pe ideea că nu ar trebui să ne fie frică de inteligența artificială. În ceea ce privește inteligența artificială și cărțile, am ales această temă pentru că noi ne dorim să fim în pas cu lumea, adică într-adevăr cărțile există de foarte mult timp, dar au evoluat și ele și inclusiv la partea de corectură, de scriere, de mici detalii poate să ajute inteligența artificială. Noi vrem să o îmbrățișăm.” Ultima zi de festival, cea de duminică, va fi dedicată copiilor - cu jocuri, personaje din povești și lansări de cărți pentru cei mici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult