Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În 134 de localități, funcția de primar va fi câștigată și cu un singur vot valabil exprimat. ”Scurt și la obiect, nu?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În 134 de comune și orașe din țară alegerea primarului e o simplă formalitate - oamenii au pe buletinul de vot un singur candidat. Iar acesta va câștiga și dacă un singur om pune ștampila pe numele lui.

Situația îi face pe alegători să nu se grăbească spre urne. În comuna Dobârlău, din județul Covasna, cu puțin peste 1.100 locuitori, dimineața a început ca și cum n-ar fi alegeri. Oamenii s-au ocupat mai întâi de treburile din gospodărie.

Doar simțul datoriei i-a făcut pe unii să se îndrepte spre secția de votare.

"Am vrut să fiu primul, am ieșit de la muncă și să pot să dorm liniștit după, să scap de o grijă".

Localnică: ”Am 87 de ani și am votat de fiecare dată, am cel mai vechi buletin. Stați să vă arăt și poza".

Citește și
alegeri locale 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024

Localnic: "Am dat la animale, ne-am aranjat, ne-am îmbracat și am plecat. La vot și, după, la biserică!".

Alții sunt însă nu prea înțeleg ce rost mai are votul, câtă vreme au în față o singură opțiune.

Localnic: "Să votăm să vedem care… adică ne-am săturat, poate să fie mai bine”.

În județele Harghita și Covasna peste jumătate din comune au un singur candidat la funcția de primar. Ceea ce arată că partidele nu sunt interesate să câștige aceste localități. Iar pentru cei care vor sa candideze ca independenți este greu să obțină numărul minim de semnături pe listele de susținători.

Şi în 4 comune din Olt există un singur candidat la funcția de primar. Este vorba de Baldovinești, Colonești, Spineni și Voineasa.

La Baldovineşti, localnicii nu se grăbesc spre urne. O femeie, de pildă, spune că va vota seara, când va fi mai răcoare.

”Localnică: Votează fiecare pe cine dorește. Reporter: Păi, dacă există doar un singur candidat? Localnică: Un singur candidat, pe dumnealui. Scurt și la subiect, nu?”.

Pentru cei care trăiesc în localităţile cu un singur candidat a dispărut emoţia scrutinului.

Unii nu se mai angajează în lupta electorală, pentru că simt că șansele de a câștiga sunt mici.

Romulus Oprică, sociolog: ”Liderii nu au mai crescut alți potențiali lideri, fie dintr-o teamă de a nu le fi luat locul, fie dintr-o incapacitate de a atrage talente. Da, arată incapacitatea partidelor de a comunica cu baza lor până la nivel de cătun".

În unele localități, oamenii merg la urne pentru a-și arăta susținerea față de unicul candidat. În plus, au alte 4 buletine de vot pe care trebuie să le analizeze.

Partidele nu s-au deranjat să se implice

Situația este similară în 134 de localități din țară, unde oamenii nu au alternativă de vot pentru că politicenii nu s-au înghesuit să ocupe funcția de primar. În majoritatea cazurilor vorbim despre aceiași candidați care astfel vor începe un nou mandat fără emoții, pentru că au nevoie doar de un singur vot ca să fie realeși.

În județele Harghita și Covasna, peste jumătate din comune au un singur candidat la primărie ceea ce arată că nu există interes din partea partidelor să câștige aceste localități. Și în județul Mureș sunt 15 comune în această situație.

Este de așteptat ca în aceste locuri și prezența la vot să fie destul de mică, având în vedere ca oamenii nu au altă opțiune. Iar ca să fie validați, candidații au nevoie de cel puțin un vot. Dar e foarte adevărat că mulți oameni vor veni să voteze pentru europarlamentare, dar și pentru consiliul județean și local.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult