Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"100 de ani în 100 de zile". 1921: Anul când s-a născut ultimul rege al României, dar şi Partidul Comunist

Your browser doesn't support HTML5 video.

Campania Ştirilor Protv "100 de ani în 100 de zile" continuă cu principalele evenimente ale anului 1921, un an în care România Mare intră pe calea reformelor şi a modernizării.

1921 este un an de aparentă stabilitate pentru România care începe o profundă reforma agrara în Vechiul Regat, dar şi în zonele nou venite la ţara mamă - Transilvania, Banat, Crisana şi Maramureş. 66 la sută din suprafaţa deţinută de marii latifundiari este expropriată de către stat şi sunt împroprietăriţi ţăranii care au luptat în război.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

URSS îşi continua expansiunea în incercercarea de a reveni la vechile graniţe ale Imperiului Ţarist. Cucereşte Republica Democrată Georgia. Se încheie războiul polono-sovietic, dar în ciuda succeselor poloneze Rusia bolşevica anexează Ucraina şi Belarus.

În iulie 1921, Adolf Hitler devine liderul partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani, partidul nazist, şi începe ascensiunea în Germania frământata de convulsii sociale şi crize economice.

Citește și
100 de ani de România
"100 de ani în 100 de zile". Descoperiţi România ultimilor 100 de ani: mini-documentare în 100 de zile

În ţară, ramura bolşevică, de extremă stânga, a partidului Socialist se transformă în Partidul Comunist Român. În perioada interbelică a reprezentat o organizaţie mică subordonată şi finanţată de către URSS.

În 25 octombrie 1921 se naşte la Sinaia viitorul rege Mihai I. Fiu al principelui moştenitor Carol şi al reginei Elena a Greciei, Mihai a moştenit de la naştere titlul de principe al României. Acesta va deveni ultimul monarh al ţării.

Se fondează Institutul de vaccinuri şi seruri "Dr Ion Cantacuzino", mândria cercetării medicale româneşti, unul dintre primele laboratoare de acest gen din lume care a avut un rol important în păstrarea sănătăţii românilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult