De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Alegerile prezidențiale și cele parlamentare din România atrag atenția presei internaționale. Jurnaliștii de la Politico au analizat cu atenție scrutinele din țara noastră și au tras un semnal de alarmă.
Sub titlul "Cum să urmărești alegerile din România ca un profesionist", cei de la Politico scriu că "românii se îndreaptă spre urne pentru următoarele trei weekend-uri la rând, cu toți ochii ațintiți asupra partidului de extremă dreapta AUR".
"Se va alătura România oscilației globale către dreapta dură?", este marea întrebare pe care Politico o pune în acest moment.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Conform publicației, candidatul AUR la președinție, George Simion, "aflat în prezent pe locul al doilea în sondaje, este cel care trebuie urmărit înainte de primul vot de duminică".
Cum poate ajunge România la relații tensionate cu vecinii săi
Politico scrie că, în ciuda scandalurilor de corupție, România este privită ca "un aliat de încredere al NATO în Europa de Est și o țară care a respectat în mare măsură normele UE în regiune".
Toate aceste aspecte diferențiază România de alte țări din regiune, precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care stârnesc în permanență temeri legate de statul de drept și de apropierea pe care o au față de Rusia.
Totuși, situația "s-ar putea schimba" complet după alegeri. Motivul?
"Simion s-a angajat să adopte o poziție mai fermă la Bruxelles și să apere interesul național al României, chiar dacă acest lucru înseamnă să se sustragă legislației UE.
Dacă va fi ales, el se va alătura unui număr tot mai mare de lideri de extremă-dreapta din blocul comunitar, înclinând și mai mult balanța în detrimentul partidelor principale și al politicilor centriste din cel mai înalt organism decizional al UE.
Șeful partidului AUR a declarat că îi are ca modele pe Trump, pe Giorgia Meloni și pe Jaroslaw Kaczynski, liderul dreptei dure poloneze", notează Politico.
În acest context, relațiile României cu Ucraina și Republica Moldova s-ar putea înrăutăți, "Simion fiind interzis în ambele țări".
Autoritățile de la Kiev au spus că l-au blocat pe Simion din cauza "activităților sale anti-ucrainene sistematice" care sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și care "încalcă suveranitatea statului și integritatea teritorială", conform unui document făcut public de Guvernul nostru la jumătatea lunii noiembrie.
La rândul său, "George Simion a declarat că interdicția se datorează activităților sale pro-românești. El a pledat pentru retrocedarea teritoriului care aparține Ucrainei, dar care făcea parte din România", scrie Politico.
Între timp, "o creștere a sprijinului pentru partidul său ar consolida și mai mult o tendință în care Europa - și Occidentul - se îndreaptă spre dreapta".
"O victorie a oricărui alt candidat la președinție ar trebui să reprezinte o continuitate pentru politica externă a țării", subliniază Politico.
Sursa: Politico
Etichete: Ucraina, romania, alegeri prezidentiale, Republica Moldova, george simion, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
22-11-2024 10:04