Autoritățile confirmă că ”un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare” este ajutat de ”ferme de troli”
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, confirmă posibilitatea ca anumiți candidați la președintia României să fi fost sabotați în mediul online, iar alții promovați, prin intermediul unor conturi false.
Oficialul nu au anunțat, deocamdată, cine a folosit și finanțat astfel de campanii ilegale. Cert este că a început o anchetă penală, după acuzațiile legate de existența unor ferme de troli, la noi in țară.
Compania Meta, care deține Facebook și alte platforme sociale, a trimis un raport către Ministerul Digitalizării din care reiese că în țara noastră s-au identificat rețele care foloseau așa-numiții „troli” pentru a influența alegerile electorale.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan: ”În România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare.”
Cu ajutorul unor programe informatice sau „boți cibernetici”, ar fi fost create pe rețelele sociale profiluri ce par reale. Apoi acestea au fost utilizate de persoane a caror identitate era astfel ascunsa.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan: ”Foloseau nume fictive, care de fapt nu există, foloseau, promovau anumiți candidați, promovau hate speech împotriva altor candidați și promovau conținut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de IA.”
Acele dispozitive și servere folosite în astfel de acțiuni au fost blocate de platformele sociale și nu vor mai putea fi folosite pentru operațiuni similare, a dat asigurări ministrul Digitalizării, care a cerut instituțiilor abilitate să înceapă anchete.
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan: ”Ei vor putea să ceară acele date foarte sensibile, IP-urile, localizarea acelor servere pe care s-au rulat respectivele programe, urmând ca entitățile statului să încadreze în funcție de gravitatea situației fiecare faptă acolo unde prevede legea.”
Discuția din jurul folosirii acestor metode s-a iscat după ce Elena Lasconi a spus că Mircea Geoană ar fi angajat un om de afaceri israelian care a fost acuzat că a dirijat zeci de actiuni de manipulare și dezinformare în campanii electorale din întreaga lume.
Apoi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că o astfel de facilitate ar exista și în România și ar funcționa în interesul lui Mircea Geoană.
Astăzi, Mircea Geoană a respins din nou acuzațiile: ”Campania mea nu a folosit și nu folosește niciun fel de metode menționate de dvs. Dar într-un fel autoritățile încearcă să își facă datoria la impusul direct, la ordinul primului ministru. Am spus, este un abuz în serviciu pe care premierul îl face, își obligă miniștrii să găsească ceva doar ca să îi dea dreptate la o acuză pe care a făcut-o, fermă de troli într-un etaj în București.”
Poliția Română a deschis un dosar penal pentru infacțiuni de grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicare de informații false.
Ce nu au precizat până acum nici ministrul Digitalizării și nici Poliția este care dintre candidați ar fi folosit astfel de metode ilegale in campanie.