Sondaj INSCOP: Geoană, Ciolacu şi Simion, consideraţi candidaţii cel mai bine pregătiţi pentru funcția de președinte
Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion şi Elena Lasconi sunt consideraţi candidaţii cel mai bine pregătiţi pentru funcţia de preşedinte al României, conform unui sondaj de opinie al INSCOP Research.
Întrebaţi care este, în opinia lor, candidatul cel mai bine pregătit pentru funcţia de preşedinte al României, 20,4% dintre respondenţi îl indică pe Mircea Geoană (independent), 18,1% pe Marcel Ciolacu (PSD), 14,9% pe George Simion (AUR), iar 8,4% pe Elena Lasconi. Pe Nicolae Ciucă (PNL) l-au menţionat 6% dintre participanţii la sondaj, pe Cristian Diaconescu (independent) - 5,8%, pe Ludovic Orban (FD şi PMP) - 2,3% şi pe Kelemen Hunor (UDMR) - 2,1%. Cristian Terheş (PNCR) a fost ales de 1,6%, iar Ana Birchall (independent) de 0,8%.
0,8% au menţionat alt candidat. 8,5% nu ştiu sau nu pot aprecia, în timp ce 8,1% nu-l consideră pe niciunul dintre candidaţi ca fiind bine pregătit. 2,2% nu răspund.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
"Sunt de părere că Mircea Geoană este candidatul cel mai bine pregătit pentru funcţia prezidenţială în special: votanţii USR, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti şi din mediul urban. Consideră că Marcel Ciolacu este candidatul cel mai bine pregătit pentru funcţia de preşedinte al României în special: votanţii PSD, persoanele peste 60 de ani. Cred că George Simion este candidatul cel mai bine pregătit pentru funcţia de preşedinte al României în special: votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară şi utilizatorii TikTok", reiese din comunicatul INSCOP Research.
Pe de altă parte, întrebaţi care ar fi candidatul cel mai slab pregătit pentru funcţia de preşedinte al României, 19,9% l-au indicat pe George Simion (AUR), 13,1% au menţionat-o pe Elena Lasconi (USR), 12,8% pe Marcel Ciolacu (PSD), iar 10,5% pe Nicolae Ciucă (PNL). Ludovic Orban (FD şi PMP) a fost indicat de 6,8% dintre cei chestionaţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 5,2%. Mircea Geoană (independent) este văzut ca cel mai slab pregătit candidat de 4,6% dintre cei intervievaţi, Ana Birchall (independent) de 3,6%, Cristian Terheş (PNCR) de 3,5% şi Cristian Diaconescu (independent) de 2%.
1% au indicat un alt candidat. 13,3% nu ştiu sau nu pot aprecia, în timp ce 0,8% nu-l consideră pe niciunul dintre candidaţi ca fiind slab pregătit. 2,6% nu răspund.
"Cred că George Simion este candidatul cel mai slab pregătit pentru funcţia de preşedinte al României în special: votanţii lui Mircea Geoană şi ai Elenei Lasconi, votanţii PNL şi ai USR, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare. Sunt de părere că Elena Lasconi este candidatul cel mai slab pregătit pentru funcţia prezidenţială în special: votanţii lui Marcel Ciolacu şi ai lui George Simion, votanţii PSD şi persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Votanţii Elenei Lasconi şi tinerii sub 30 de ani cred cel mai mult că Nicolae Ciucă este candidatul cel mai slab pregătit din cursa prezidenţială. Cred că Marcel Ciolacu este candidatul cel mai slab pregătit pentru prima funcţie în stat mai ales: votanţii Elenei Lasconi şi ai lui George Simion, tinerii sub 30 de ani", menţionează sursa citată.
Barometrul a fost realizat la comanda cotidianului 'Libertatea' în perioada 11-18 octombrie. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului a fost de 1.106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%.