„Un vot de protest”. Cum ar putea Elena Lasconi și Nicușor Dan să obțină voturi din „tabăra suveranistă” chiar din primul tur
Profesorul de științe politice din Universitatea București, Cristian Preda, este de părere că Elena Lasconi și Nicușor Dan - ambii, candidați la Președinția României - ar putea să atragă voturi în primul tur de la votanții lui Călin Georgescu.
Într-un interviu acordat jurnalistei Diana Enache, pentru ȘtirileProTV.ro, profesorul Preda a explicat faptul că voturile pe care le-au obținut unele partide, care acum sunt considerate ”suveraniste”, au fost voturi ”de protest”, ”contestatare”, adică ”împotriva cartelizării partidelor”.
El a dat exemplu alegerile care au avut loc în România între anii 1996 și 2000, când ”organizatorii au trecut în opoziție”. După 2008, însă, ”nu s-a mai petrecut asta”, iar ”cei care au organizat alegerile au rămas acolo”.
”Votul dat și candidaților suveraniști, ca și partidelor lor - AUR, SOS, POT - este și un vot de protest, e un vot contestatar, e un vot împotriva cartelizării partidelor. În teoria politică este un vot anti cartel. De ce? Pentru că, foarte simplu spus, vedeți dumneavoastră, între 1996 și 2008, noi am avut patru alegeri în care organizatorii au trecut în opoziție. A fost ceva foarte sănătos, pentru că o democrație e funcțională dacă ești, pe rând, la putere și în opoziție.
Și nu e o întâmplare faptul că exact în această perioadă, 96-2008, noi am negociat și am bifat pe urmă cele două mari proiecte de țară ale României: intrarea în NATO, mai întâi, în 2004, și intrarea în Uniunea Europeană în 2007. Ei bine, ne-am văzut cu sacii în căruță și, din 2008, când s-a făcut ultima alternanță, nu s-a mai petrecut asta. Cei care au organizat alegerile au rămas acolo, s-au constituit majorități înainte de alegeri, care au fost confirmate la urne, ca în 2012, de pildă.”

În aceste condiții, în România a apărut o nemulțumire legată de ”eternizarea la putere a unor partide”, mai explică profesorul de științe politice din Universitatea București, iar unii dintre votanți au ales să pună ștampila pe oameni și partide care nu făceau parte din acea ”eternizare”.
Cristian Preda mai este de părere că acești oameni nemulțumiți s-ar putea duce, chiar din turul întâi, atât către Elena Lasconi, cât și către Nicușor Dan, care nu fac parte din clasa veche politică a ultimilor ani din România.
”Sunt multe detalii în această poveste, dar există o nemulțumire în societate care este exprimată nu doar în tabăra suveranistă, dar și în tabăra asta din New Europe, useristă, cum i s-a spus, sexomarxistă, cum i-au zis unii, ca să-i stigmatizeze, o nemulțumire legată de eternizarea la putere a unor partide.
Și de aici, un vot de protest, un vot de refuz. Acești oameni s-ar putea duce, cred eu, chiar din turul întâi, atât către Lasconi, cât și către Nicușor Dan, pentru că Lasconi n-a fost susținută doar de USR, că dacă ar fi fost susținută doar de SUR n-avea nicio șansă să intre în turul 2. Și ea o știe foarte bine.
Iar acolo n-a contat doar retragerea lui Ludovic Orban, care a fost un gest de onoare, a fost un gest cu mare impact. A contat acest vot de protest.”, a mai spus Cristian Preda.

Urmăriți discuția integrală cu profesorul de științe politice din Universitatea București, Cristian Preda, în înregistrarea VIDEO a interviului.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, nicusor dan, voturi, elena lasconi, cristian preda,
Dată publicare:
27-03-2025 14:13