O posibilă explicație. De ce nu se retrage Elena Lasconi de la prezidențiale: ”Ar însemna că partidul nu primește banii”
Unul dintre posibilele motive pentru care candidatul la Președinția României, susținut de USR, Elena Lasconi, nu se retrage din cursa prezidențială, deși sondajele nu îi dau șanse mari,ar putea fi legat de finanțarea campaniei electorale.
Profesorul de științe politice din Universitatea București, Cristian Preda, a explicat, într-un interviu realizat de Diana Enache pentru ȘtirileProTV.ro, că o retragere a Elenei Lasconi, dar și a altor candidați, ”ar însemna că partidul sau partidele care susțin candidatura nu primesc banii pe care i-au cheltuit deja”.
Un sondaj realizat de Avangarde în perioada 19 - 23 martie arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Elena Lasconi ar obține 8 % din voturi.
De asemenea, un sondaj CURS realizat în perioada 19-22 martie arată că Lasconi ar obține 12 %.
Diana Enache: De ce nu se retrage Elena Lasconi, dacă se învârte în jurul a maximum opt procente în acest moment?
Profesorul Cristian Preda: ”Nu știm exact cât are. Și ea face, din câte înțeleg, sondaje. În acest moment i-ar fi, de altfel, foarte dificil, pentru că, vedeți dumneavoastră, legea de finanțare a campaniilor electorale prevede multe lucruri. Între altele și faptul că ți se rambursează banii pe care îi cheltuiești dacă iei 3%. O retragere a Elenei Lasconi, ca oricărui candidat dintre cei care sunt înscriși în competiție, ar însemna că partidul sau partidele care susțin candidatura nu primesc banii pe care i-au cheltuit deja. Adică, dacă, să zicem, se retrage Crin Antonescu, PSD, PNL și UDMR nu vor primi banii pe care i-au investit în campanie. Și, cum știți, sunt milioane și milioane.
Aici aș vrea, de altfel, să precizez ceva, pentru că e important și pentru ce s-a întâmplat în noiembrie și ce s-a întâmplat cu anularea alegerilor.
Legea noastră electorală prevede praguri și pentru cheltuieli. Anul trecut, aceste cheltuieli maxime pentru un candidat erau de circa 14,5 milioane de euro și s-ar putea ca și anul ăsta să fie la fel, pentru că se calculează pornind de la pragul ăsta maxim de cheltuieli, pornind de la salariu minim brut la 1 ianuarie a anului în curs. A mai crescut acum, față de anul trecut, anul trecut era 3700. Așa s-a ajuns la acest prag.
Deci un candidat nu poate să depășească aceste cheltuieli. Și de aici și scandalul candidaturii lui Georgescu, care declarând că a făcut zero cheltuieli, a atras atenția. Și ce e în spatele investigației de acum este încercarea lui de a fi depășit semnificativ acest prag de 14,5 milioane.”

Profesorul de științe politice a continuat cu exemplul lui Călin Georgescu de la alegerile prezidențiale din 2024, când a declarat ”zero cheltuieli” în calitate de candidat, însă, de fapt, el se baza pe donații.
”Mă întorc însă la un alt aspect. Și fiecare cetățean în parte sau fiecare persoană juridică are un prag de contribuție. O persoană nu poate depăși, de pildă, 200 de salarii minime brute pe economie atunci când faci o donație. În plus, trebuie să înregistreze acest lucru ca o donație. Spun asta și pentru că mulți se întrebă dar ce faci acum cu cei care au dat bani la campanie? Păi ai, pentru că nu poți să plătești mai mult de această sumă, care înseamnă circa 140.000 euro. E o fraudă și scrutinul nu este în regulă.
E o chestiune de care trebuie să țină seama. Iar candidații care sunt în curs aici știu aceste lucruri. Ei trebuie să înregistreze toate cheltuielile, iar dacă unuia îi trece prin cap că ar face mai bine să se ducă într-un voiaj în jurul lumii, partidele care l-au susținut trebuie să scoată banii.”, a mai spus profesorul Cristian Preda.

Urmăriți discuția integrală cu profesorul de științe politice din Universitatea București, Cristian Preda, în înregistrarea VIDEO a interviului.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, USR, candidati, elena lasconi, cristian preda,
Dată publicare:
27-03-2025 14:50