Analiștii prevăd haos în România după alegeri: Țara va intra într-o zonă de instabilitate și incertitudine foarte gravă
România rămâne în suspans până luni, după alegerile parlamentare. După o ședință de aproape două ore, Curtea Constituțională a decis să amâne pronunțarea privind anularea turului întâi al prezidențialelor.
Următoarea ședință va fi pe 2 decembrie. Până atunci, din cauză că există suspiciunea de fraudă a alegerilor în anumite secții, renumărarea voturilor continuă.
După anunțul Curții, Marcel Ciolacu a spus că, dacă după renumărare ar ajunge pe locul doi și s-ar califica în turul doi al prezidențialelor, se va retrage din cursă. Doar că, în acest caz, Curtea ar putea decide, de fapt, reluarea primului tur, cu aceiași candidați. USR a contestat în instanță decizia de renumărare a voturilor.
Judecătorii CCR au analizat două dosare: validarea primului tur de scrutin și cererea de anulare a acestuia, depusă de candidatul Cristian Terheș.
La finalul discuțiilor au decis să amâne o decizie în ambele cazuri.
Motivul amânării are legătură și cu documentele solicitate în ședința de ieri, pe care nu le-au primit încă. Aici intră și cererea de renumărare pe care au trimis-o către BEC.
Astfel, situația alegerilor a rămas în aer până pe 2 decembrie. Liderii partidelor au reacționat rapid după decizia fără precedent a Curții Constituționale de a cere renumărarea tuturor voturilor.
Marcel Ciolacu a anunțat că, dacă în urma renumărării se constată faptul că a fost dezavantajat și va trece în fața Elenei Lasconi, se va retrage.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale: "Eu nu voi participa la alegeri în turul 2. Cei doi care s-au calificat pentru turul 2, pentru că n-am făcut nicio contestație nici eu, nici PSD-ul, sunt doamna Lasconi și domnul Georgescu. Eu nu vreau să fiu candidat în urma renumărării. Vă spun foarte clar că eu mă retrag! Nu. Nu-l las pe Călin Georgescu, urcă următorul candidat, doamna Lasconi".
Totuși, candidatul PSD nu a spus concret ce va face în cazul în care Curtea Constituțională va decide să anuleze primul tur, iar numele său va rămâne pe buletinele de vot.
Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: "Dacă am observat ceva care, credeți-mă, nu mi s-a părut normal, este să speculăm ce se va întâmpla peste o săptămână, peste 2, peste 3. Avem o singură certitudine: alegerile parlamentare de duminica viitoare".
Cei de la USR au anunțat că au sesizat Comisia de la Veneția cu privire la renumărare. În plus, au depus și o contestație la Curtea de Apel pentru decizia Biroului Electoral Central de renumărare a voturilor, spunând că este nelegală.
Elena Lasconi, candidata USR la președinția României: "Românii știu cine este adevăratul mincinos. Știu, pentru că sunt inteligenți. Îmi doresc să unesc toți românii și să schimbăm realitatea ultimilor 35 de ani, să supraviețuim interferenței Rusiei, dar, pentru asta, e nevoie să fim mai uniți ca niciodată, inclusiv cu domnul Ciolacu, care este și el român. Dumnezeu vede toate acțiunile noastre. Democrația din România este pusă la grea încercare. Fac un apel către instituțiile statului: nu distrugeți democrația din România! Țineți cont de părerea românilor. Nu mai ignorați poporul! Nu mai învrăjbiți român cu român".
Și George Simion, președintele AUR, a criticat decizia Curții Constituționale.
George Simion, președintele AUR: "Este un caz fără precedent în istoria recentă a României, o încercare jalnică de a răsturna voința poporului".
DREPT a cerut în instanță suspendarea renumărării voturilor
Și Vlad Gheorghe, președintele Partidului DREPT, a făcut o contestație în instanță și cere suspendarea renumărării, pentru că nu este transparentă.
Vlad Gheorghe, președintele Partidului DREPT: "Sunt la Curtea de Apel, unde am depus acțiune în instanță pentru anularea deciziei BEC de renumărare și suspendarea renumărării până la decizia definitivă a instanței. Nu putem avea o renumărare pe care nimeni nu o vede, nimeni nu o verifică".
Călin Georgescu, candidat independent la președinția României: "Instituțiile statului creează din echilibru o instabilitate și din pace creează furie. Nu putem permite ca poporul nostru să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții care conduc poporul, dar care, în fapt, la rândul lor, nu sunt conduse de popor".
Cât despre renumărarea voturilor, analiștii politici sunt de părere că întreaga situație poate duce la instabilitate în țară.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Riscul este ca reflectarea acestei tensiuni în alegerile parlamentare să ducă la rezultate care să nu permită formarea unei majorități coerente de guvernare, cu consecințe asupra turului 2. Toată lumea așteaptă alegerile parlamentare, pentru că vor da o indicație despre capacitatea acestor partide de a rezista cutremurului. România, după aceste alegeri, va intra într-o zonă de instabilitate și incertitudine foarte gravă".
Alegerile prezidențiale s-ar putea prelungi până la finalul anului
Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat, pentru Știrile PRO TV, că, dacă CCR va decide săptămâna viitoare să anuleze turul 1, alegerile prezidențiale s-ar putea prelungi până la finalul acestui an.
În cazul în care un scrutin este anulat prin decizia CCR, turul respectiv se desfășoară în a doua duminică de după ce curtea s-a pronunțat. Singurul termen posibil ar fi 15 decembrie, respectiv 29 decembrie, pentru al doilea tur de scrutin.
Important de menționat este și faptul că mandatele parlamentarilor, dar și cel al președintelui Iohannis vor expira spre finalul lunii decembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, Cristian Pirvulescu, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
29-11-2024 19:41