Renumărarea voturilor de la prezidențiale. E mobilizare generală în țară pentru renumărarea voturilor. Cine poate participa

×
Codul embed a fost copiat

A început în toată țara renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

29-11-2024 19:02

Renumărare fără spectatori

Judecătorul Andi Mihalache, purtător de cuvânt al BEJ Galați, a explicat procedura renumărării voturilor: „Efectiv se deschide fiecare buletin de vot, se constată dacă votul este valabil exprimat, se constată către ce competitor electoral a fost atribuit votul respectiv.”

Cristian Pâslaru, purtător de cuvânt al BEJ Buzău, a adăugat: „Se verifică fiecare buletin de vot de către... în special de membrii partidelor politice, evident că sunt interesați în verificarea acestora.”

La Cluj, procesul de renumărare a implicat 80 de persoane mobilizate pentru această operațiune.

Adrian Popescu, președintele BEJ Cluj, a declarat: „Avem foarte multe secții, 674. Până mâine sigur vom termina. Nu știu cât vom rămâne în cursul nopții, pentru că e important să fim lucizi cu toții.”

În București, regulile pentru renumărare au fost chiar mai stricte, iar procesul s-a desfășurat cu ușile închise.

„Președinta a decis că nu aveți voie” a spus o reprezentantă a biroului către observatori

Peste 700 de observatori independenți de la Funky Citizens au fost informați că nu vor putea participa la operațiune.

Valentina Neagu, corespondent PROTV: „Biroul Electoral Central ne-a transmis că observatorii acreditați nu pot participa la procesul de renumărare. Vorbim despre acei oameni care nu fac parte din partide și care, în mod voluntar, au supravegheat secțiile de votare pe 24 noiembrie. În schimb, înăuntru se află de la președinți, la locțiitori, statisticieni, dar și personal auxiliar.”

Elena Calistru, președinta Funky Citizens, a criticat decizia: „Nouă ni s-a părut halucinantă această decizie pentru că ea merge împotriva propriilor standarde din România de acces și de transparentizare a procesului electoral. Unii dintre ei s-au dus chiar la porțile birourilor electorale pentru a vedea măcar de afară ce se întâmplă, când vin sacii de voturi.”

Procesele-verbale scanate, întocmite după renumărarea voturilor, trebuie trimise la Biroul Electoral Central până pe 1 decembrie, ora 22:00. Originalele trebuie să ajungă până pe 3 decembrie.

29-11-2024 18:26

Ce se întâmplă cu voturile din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a început expedierea către Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate a buletinelor de vot cu voturile de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

După decizia Curții Constituționale, Biroul Electoral Central a dispus joi ca birourile județene, cel din București și cel din diaspora să preia voturile și să înceapă procesul.

Numărătoarea trebuie să se încheie până pe 1 decembrie, la ora 22.

După lăsarea serii sacii au început să fie aduși încarcați în camioane, sub pază. În Timiș, a început renumărarea buletinelor de vot puțin după miezul nopții. 40 de angajați de la Direcția Regională de Statistică Timiș și de la Prefectură au ajuns și ei acolo, rând pe rând.


Reporter: „Cam câte ore crezi că vrei petrece aici?

Bărbat: Nu știu, cel puțin opt”.

Unii au venit bine pregătiți pentru noaptea lungă.

Femeie: „Apă, cafea, de toate, sandvișuri. Programul de dimineață, de la 8 la birou și după aia venim aici”.

Cum decurge numărarea voturilor în țară

La o oră distanță după ce toată lumea părea instalată, s-a luat decizia că locația, să fie schimbată. La Consiliul Județean Timiș, din cauza condițiilor improprii.

La Târgu Jiu, sacii au fost aduși de la Judecătoria Târgu Cărbunești, unde fuseseră depozitați, tot joi noapte. În alte județe însă, sacii au fost cărați abia vineri dimineață.

La Constanța se vor renumăra aproximativ 305.000 de voturi, iar acest lucru se va face cu 50 de oameni, personal auxiliar al prefecturii și angajați ai Biroului Electoral Județean.

George Popescu, locțiitorul purtătorului de cuvânt BEJ Constanța: „În cazul în care la o secție de votare se constată un număr al buletinelor de vot valabil exprimate diferit față de cel inițial consemnat în procesul verbal de centralizarea rezultatelor din secție, se va reverifica renumăratul de către membri și inclusiv de persoanele interesate și aici mă refer la membrii BEJ”.

Sacii cu voturile din cele 440 de secţii din Arad au fost mutați de la Tribunal, la sediul Biroului electoral judeţean, iar dimineaţă a început numărarea.

Virgiliu Bradin, locțiitor președinte BEJ Arad: „Până în 1 decembrie, ora 22 trebuie să finalizăm centralizarea și verificarea tuturor buletinelor de vot spre a verifica corelațiile dintre cele raportate de secții și situația reală”.

Și la Galați se numără de zor. 40 de persoane trebuie să facă acum munca pe care duminică seara au făcut-o peste patru mii de membri ai secțiilor de votare din județul Galați.

Andi Mihalache, purtător de cuvânt al BEJ Galați: „Efectiv se deschide fiecare buletin de vot, se constată dacă votul este valabil exprimat, se constată către ce competitor electoral a fost atribuit votul respectiv”.

Cristian Pâslaru, purtător de cuvânt al BEJ Galați: „Se verifică fiecare buletin de vot de către, în special de membrii partidelor politice, evident că sunt interesați în verificarea acestora”.

La Buzău, renumărarea e în plină desfășurare.

La Cluj au fost mobilizate 80 de persoane pentru renumărare. Sacii au fost descărcați rapid pentru că fiecare oră e importantă.

Adrian Popescu, președinte al BEJ Cluj: „Avem foarte multe secții 674. Până mâine sigur vom termina. Nu știu cât vom rămâne în cursul nopții pentru că e important să fim lucizi cu toții”.


Jurnaliștii și observatorii nu pot asista la renumărarea voturilor

Procesele verbale scanate, întocmite după renumărarea voturilor, trebuie să fie trimise la Biroul Electoral Central până pe 1 decembrie, ora 22:00. Iar originalele trebuie trimise până în 3 decembrie.

Reporterii Știrilor PROTV au încercat să ajungă la mai multe birouri electorale, însă de fiecare dată s-au împiedicat de refuzuri. Am încercat și la Biroul Electoral Sector 2, însă nu am fost lăsați să intram nici măcar în curte. De altfel, Biroul Electoral Central le-a transmis că presa nu poate participa la procesul de renumărare.

Nici observatorii acreditați nu au fost lăsați să supravegheze renumărarea, adică acei oameni care nu fac parte din partide și care în mod voluntar au stat în secțiile de votare din 24 noiembrie să fie siguri că întreg procesul de vot se desfășoară în mod corect. Înăuntru se află responsabilii pentru întreg procesul, de președinți, locțiitori, statisticieni, dar și personal auxiliar.

Biroul Electoral Central a decis joi că birourile electorale județene, cele de sector și biroul electoral pentru secțiile din străinătate să preia buletinele de vot din 24 noiembrie de la tribunale, să desigileze sacii și să numere din nou toate buletinele de vot, atât cele exprimate cât și cele nule.

Explicațiile BEC privind lipsa observatorilor la procesul de renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat aspectele juridice privind observarea procesului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, subliniind limitele legale ale monitorizării scrutinului.

Potrivit comunicatului BEC, legislația actuală nu permite observarea procedurii de renumărare a buletinelor de vot. Textul de lege prevede că persoanele acreditate pot participa doar la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare, nu și la activitățile birourilor electorale superioare.

Comunicatul evidențiază că, în baza Ordonanței de Urgență nr. 98/2024, birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încheiat deja activitatea, renumărarea urmând a fi realizată de birourile ierarhic superioare.

BEC subliniază că nu are atribuția de a acredita asociații, fundații, observatori internaționali sau reprezentanți media străini pentru monitorizarea proceselor electorale desfășurate la nivel superior secțiilor de votare.

Pentru extinderea cadrului de observare ar fi necesară modificarea explicită a articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 370/2004, care reglementează în prezent participarea observatorilor doar la nivelul secțiilor de votare.

Articol recomandat de sport.ro
CTP, dezamăgit că David Popovici și-a cumpărat mașină de 120.000 de euro: "Sunt uluit de micimea marelui vis al lui David"
CTP, dezamăgit că David Popovici și-a cumpărat mașină de 120.000 de euro: "Sunt uluit de micimea marelui vis al lui David"
Citește și...
Nicușor Dan nu renunță la prezidențiale. Ce spune despre susținerea USR: „Doamna Lasconi m-a sunat”
Nicușor Dan nu renunță la prezidențiale. Ce spune despre susținerea USR: „Doamna Lasconi m-a sunat”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, despre candidatura anunţată la alegerile prezidenţiale, că el va candida indiferent cine va mai intra în cursa pentru Cotroceni.

POLITICO: România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei, după alegerile prezidenţiale
POLITICO: România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei, după alegerile prezidenţiale

Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA).

Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane
Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut publice cheltuielile candidaților și partidelor politice în campania pentru prezidențiale.

Nicușor Dan nu renunță la prezidențiale. Ce spune despre susținerea USR: „Doamna Lasconi m-a sunat”
Nicușor Dan nu renunță la prezidențiale. Ce spune despre susținerea USR: „Doamna Lasconi m-a sunat”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, despre candidatura anunţată la alegerile prezidenţiale, că el va candida indiferent cine va mai intra în cursa pentru Cotroceni.

POLITICO: România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei, după alegerile prezidenţiale
POLITICO: România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei, după alegerile prezidenţiale

Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA).

Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane
Alegeri prezidențiale 2024. PSD a cheltuit cei mai mulți bani: peste 55 de milioane de lei. PNL: ”doar” 18 milioane

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut publice cheltuielile candidaților și partidelor politice în campania pentru prezidențiale.

Recomandări
Cum arată primele tuneluri de autostradă din România. S-a săpat deja un kilometru în stâncă
Cum arată primele tuneluri de autostradă din România. S-a săpat deja un kilometru în stâncă

În premieră pentru România, anul acesta se va lucra concomitent la patru tuneluri de autostradă. Potrivit oficialilor de la drumuri, pe Sibiu-Pitești am putea vedea, în primăvară, luminița de la capătul primului tunel săpat în stâncă.

Calendarul alegerilor prezidențiale întârzie. Am putea vota de Paște, dacă Guvernul stabilește data în timp util
Calendarul alegerilor prezidențiale întârzie. Am putea vota de Paște, dacă Guvernul stabilește data în timp util

Data alegerilor prezidențiale și candidatul comun al coaliției de guvernare sunt cele două subiecte fierbinți care rămân, deocamdată, sub semnul întrebării.

Povestea ca în filme a lui Sebastian Stan. A plecat din Constanța când avea 8 ani, iar acum este vedetă la Hollywood
Povestea ca în filme a lui Sebastian Stan. A plecat din Constanța când avea 8 ani, iar acum este vedetă la Hollywood

România, te iubesc! A spus-o pe cât de emoționat, pe atât de fericit românul Sebastian Stan, care a obţinut Globul de Aur pentru prestația din „A Different Man”.