Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost respinsă de CCR. Motivarea judecătorilor
CCR a anunțat, sâmbătă, că s-au depus 7 contestaţii care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. Judecătorii au decis, în final, că Diana Șoșoacă nu mai poate candida.
UPDATE: Curtea Constituţională a României a anunţat, sâmbătă seara, că a respins contestaţiile împotriva înregistrării candidaturilor lui Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale.
Cele trei contestaţii au fost respinse cu unanimitate de voturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
UPDATE: Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
UPDATE: Candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă sâmbătă, 5 octombrie, de judecătorii Curții Constituționale, au transmis surse CCR pentru Știrile ProTV.
„Din conduita și din declaratiile publice ale doamnei Șoșoacă, rezultă că aceasta nu poate asigura respectarea Constituției”, au motivat judecătorii CCR.
Astfel, este o decizie fără precedent pe care CCR a adoptat-o pentru prima oară la adresa unui cetățean român. Decizia împotriva Dianei Șoșoacă vine în contextul în care Senatul și Camera Deputaților au modificat regulamentele de funcționare pentru a putea limita accesul la microfon al senatoarei independent, precum și a altor parlamentari considerați recalcitranți. Cu toate acestea, niciuna dintre cele două Camere ale Parlamentului nu a depus sesizări prin care să reclame altor instituții că Diana Șoșoacă încalcă Constituția.
UPDATE: Curtea Constituţională a amânat, sâmbătă, pentru ora 21:00, verdictul pe contestaţiile candidaturilor lui Mircea Geoană şi Ludovic Orban, iar contestaţiile care îi vizează pe Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor au fost respinse. În plus, CCR a respins contestaţia făcută cu privire la respingerea de către BEC a candidaturii lui Miron Cozma, conform News.ro.
Știrea inițială
Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat sâmbătă, începând cu ora 17:00, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă pentru funcţia de preşedinte al României.
Două contestaţii au fost depuse pe numele Dianei Iovanovici-Şoşoacă.
O sesizare de pe ordinea de zi a şedinţei CCR se referă la candidatura fostului lider al minerilor Miron Cosma.
Conform dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie şi art. 37 şi art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională are atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului.
De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte.
Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii, potrivit Agerpres.
Contestaţia se depune la sediul CCR şi vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale.
Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea contestaţiilor.
Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
Sursa: Agerpres, News.ro, StirilePROTV
Etichete: alegeri prezidentiale, CCR, contestatii, diana sosoaca,
Dată publicare:
05-10-2024 19:11