De ce l-au votat atât de mulți români pe Călin Georgescu. „A exploatat o anxietate colectivă într-un mod deosebit de pervers”
Cei mai respectați analiști politici ai României au fost surprinși de răsturnarea de situație.
Ei disecă acum ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu în preferințele electoratului și spun că este vorba inclusiv despre un vot de blam dat actualului președinte și Coaliției de Guvernare. Pentru gazetarul Cristian Tudor Popescu, Călin Georgescu este, citez: "o făcătură din pixeli".
Gazetarul Cristian Tudor Popescu vorbește despre o victorie a inteligenței artificiale asupra celei umane în cazul alegerii lui Călin Georgescu.
Cristian Tudor Popescu: „Acest Călin Georgescu ar trebui scris între ghilimele, pentru că este un personaj, nu este o ființă reală. Să vedem acum în turul 2 cum arată în realitate și cine este acest Georgescu. O victorie a inteligenței artificiale asupra inteligenței umane. Nu ne putem permite – și niciun partid democratic din această țară nu își poate permite – să uite vreun moment că acesta este începutul invaziei Rusiei în România. Nici mai mult, nici mai puțin".
Pentru analistul politic Bogdan Teodorescu, rezultatul din primul tur al prezidențialelor este de două ori surprinzător.
Bogdan Teodorescu: „În numai 2 luni, tot acest sistem a fost aruncat în aer și cei doi stâlpi ai lui – în primul rând PNL și apoi PSD – au trecut la dezvăluiri violente care au șocat opinia publică. Avem 2 surprize: nu ne referim doar la performanța dlui Georgescu care, pe ''neve'', a intrat în turul 2 cu un discurs antisistem, dar și doamna Lasconi a intrat în turul 2 cu un discurs antisistem”.
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică și diplomatică a Rusiei, consideră că votul covârșitor dat în favoarea lui Călin Georgescu este unul de protest.
Arman Goșu: „Mi se pare că rezultatul acestui vot nu este un vot pro-Georgescu, Călin Georgescu, cât este un vot anti-Iohannis, anti-acest duo-pol PSD-PNL, care în ultimii ani practic a sugrumat România și a împins, lăsând libere doar extremele”.
Iar profesorul de politologie Ioan Stanomir explică unde a țintit candidatul surpriză.
Ioan Stanomir, politolog: „Călin Georgescu trebuie privit ca un om politic redutabil, care s-a folosit de tactici de manipulare online și care a reușit să exploateze o anxietate colectivă într-un mod deosebit de periculos și de pervers”.
Costin Ciobanu este politolog la Aarhus University, Danemarca, specializat în studierea comportamentului electoral.
Costin Ciobanu, politolog Aarhus University, Danemarca: „Avem un electorat extrem de neincrezător în instituții și în partide. Pentru acești oameni, chestiunile legate de război e posibil să nu fi contat, s-ar putea să fi contat lucruri care țin de costurile vieții”.
Iar politologul Alina Mungiu Pippidi este de părere că acest cutremur din politica românească era necesar.
Alina Mungiu Pippidi: „Plăcile tectonice se mișcau în direcții nepotrivite de foarte multă vreme. De foarte multă vreme exista un consens – candidații din coaliția de guvernare erau nuli.
Nu aveau profilul, prestanța, calitățile, performanțele care să-i facă președinți buni, nici măcar candidați buni”.
Rămâne de văzut cum vor pregăti partidele alegerile parlamentare după acest avertisment dur primit de la români.