Candidat la Senat pe listele S.O.S. România, colaborator cu Securitatea comunistă. Amititeloaie are și pensie specială
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat joi că Alexandru Amititeloaie, candidat la Senat pe listele partidului S.O.S. România, a fost lucrător al Securităţii comuniste.
Alexandru Amititeloaie este conferenţiar universitar la Universitatea "George Bacovia" din Bacău, el având şi o pensie specială de la MAI, în cuantum de 72.400 lei anual, conform declaraţiei de avere depusă în luna septembrie, citată de Agerpres.
Cu privire la verificarea candidaţilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie, CNSAS susţine că a primit de la Birourile Electorale Judeţe listele integrale de candidaţi, conţinând date despre 8.288 de persoane.
Dintre acestea, un număr de 5.242 de persoane nu fac obiectul verificărilor prevăzute de art.2 lit. b din OUG 24/2008, fiind născute după data de 22 decembrie 1973.
În schimb, CNSAS a identificat o persoană care a lucrat pentru fosta Securitate, respectiv Alexandru Amititeloaie, candidat la Senat din partea partidului S.O.S. România, condus de Diana Şoşoacă.
"Ca urmare a verificărilor finalizate până în prezent, în rândul candidaţilor a fost identificată o persoană care a avut calitatea de lucrător al Securităţii, în sensul prevăzut de art.2 lit a din OUG 24/2008, respectiv, '... în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului', aşa cum rezultă din Sentinţa civilă nr. 3590/29.10.2009 a Curţii de Apel Bucureşti", spune CNSAS.
Conform documentelor de la CNSAS, Alexandru Amititeloaie a avut gradul de căpitan şi funcţia de şef Birou Contrainformaţii la UM 02910 - Rădăuţi din cadrul Direcţiei a IV- a (1986, 1987), iar în această calitate el a probat deschiderea urmăririi informative a unui ofiţer semnalat că sora sa a rămas ilegal în străinatate.
În acest sens, Alexandru Amititeloaie a aprobat următoarele măsuri informativ - operative:
* încadrarea informativă obiectivului cu sursele "JAR GHEORGHE" şi "VANEA" pentru a stabili: comentarii pe care le face obiectivul referitor la rudele rămase ilegal în străinătate, concepţiile morale, politice şi modul în care acestea interpretează anumite evenimente politice interne sau internaţionale, semnalarea persoanelor din mediul de relaţii al obiectivului şi familia acestuia, dacă obiectivul audiază şi colportează ştirile transmise de posturile de radio străine;
* încadrarea informativă a soţiei obiectivului la locul de muncă;
* interceptarea corespondenţei şi a convorbirilor telefonice.
În baza acestor probe prezentate în instanţă de CNSAS, Curtea de Apel Bucureşti a decis în octombrie 2009 că Alexandru Amititeloaie a fost lucrător al Securităţii.