Alegerile parlamentare, puse în umbră de lupta pentru Cotroceni şi de scandalul primului tur al alegerilor prezidenţiale
Românii sunt aşteptaţi duminică să îşi voteze reprezentanţii în Parlament, un scrutin stabilit de coaliţia PSD-PNL între cele două runde de alegeri pentru preşedintele României.
O manevră gândită pentru a le avantaja în lupta electorală, dar care, din cauza eşecului ambelor formaţiuni, ar putea influenţa şi scorul la parlamentare.
PSD şi PNL intră duminică, la, vot, cu conducerile decapitate în urma pierderii alegerilor şi speră ca votul negativ să nu se manifeste şi în cazul alegerilor parlamentare, ceea ce va complica intrarea la guvernare.
Anul acesta s-au înscris în cursa electorală pentru noul Legislativ 31 de partide şi alianţe politice şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale, care au pus pe liste peste 8.000 de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Aceştia se luptă pentru 331 de mandate de deputat şi 134 de mandate de senator. PSD are cei mai mulţi candidaţi, respectiv 639, urmat de SOS România, PNL, AUR, Forţa Dreptei şi UDMR. De asemenea, 19 organizaţii ale minorităţilor au candidaţi
Preşedinţii partidelor, pe listele pentru Parlament
Pe listele partidelor se află actuali parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi miniştri în funcţie dar şi persoane aflate la prima candidatură. Liderii principalelor partide candidează pe listele pentru parlamentare. Ilie Bolojan, care a preluat interimar şefia PNL, candidează pentru un loc de senator, la Bihor, deşi a câştigat în vară un nou mandat de preşedinte de Consiliu Judeţean. Şi fostul preşedinte Nicolae Ciucă, care a ratat finala prezidenţială, candidează la Dolj, tot pentru Senat.
Marcel Ciolacu, preşedintele demisionar al PSD, candidează în Buzău pe prima poziţie, pentru Camera Deputaţilor, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, candidează pentru Camera Deputaţilor, pe lista UDMR Harghita.
Şi liderul AUR George Simion este cap de listă, la Bucureşti, la Camera Deputaţilor, în timp ce preşedinta S.O.S, europarlamentara Diana Şoşoacă, deschide lista formaţiunii în Bucureşti, pentru Senat.
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, deschid listele la alegerile parlamentare, Orban la Camera Deputaţilor şi Tomac la Senat. Sub sigla Forţa Dreptei candidează Partidul Mişcarea Populară, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu Mihalache.
Singurul partid al cărui preşedinte nu intră în cursa pentru alegerile legislative este USR. Elena Lasconi, primarul Câmpulungului, a candidat la prezidenţiale şi a intrat în turul doi, cu independentul Călin Georgescu.
Figuri noi şi traseişti, pe listele partidelor la alegerile parlamentare
O analiză Expert Forum arată că 71% din listele de partid sunt constituite din candidaţi la primul scrutin parlamentar. La AUR 80% din candidaţi sunt noi, la PNL şi PSD aproape 60%, la SOS România 88%, la UDMR 58%, iar la USR 78%. Procentul de candidaturi ale femeilor a crescut la 35%, de la 29,5% în 2020. Aproximativ 18% dintre cei care candidează în 2024 au mai candidat la o altă rundă de alegeri parlamentare din trecut (2020 sau 2016), în timp ce 9% se află la a treia candidatură.
Analiza Expert Forum arată că partidele AUR şi SOS au cel mai mare număr de candidaţi traseişti (11% din listele electorale ale fiecărui partid), comparativ cu partidele clasice, care au o rată mai mica de traseism.
Printre candidaturile surpriză se află fostul preşedinte PSD şi premier Victor Ponta, care a revenit la PSD şi a fost pus cap de listă la Camera Deputaţilor în Dâmboviţa din partea PSD. Un alt candidat surpriză pe listele PSD este Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 din partea PPUSL, care se află pe listă, la Giurgiu, la Senat.
Actuali parlamentari şi miniştri, foşti primari şi preşedinţi de CJ, pe listele partidelor la Bucureşti
În Capitală, lista PSD cuprinde actuali parlamentari, precum Adrian Streinu Cercel, care şi deschide lista pentru Senat, Robert Cazanciuc, Daniel Zamfir, dar şi Gabriel Mutu, fost primar al Sectorului 6 şi Adrian Ţuţuianu, secretar general adjunct al Guvernului. La Camera Deputaţilor, lista PSD Bucureşti este deschisă de Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu. Pe listă se află şi Rodica Nassar, Diana Tuşa, Adrian Dolineaschi, dar şi Florin Manole şi Marian Neacşu, vicepremier în Executivul lui Ciolacu.
La liberali, lista pentru Camera Deputaţilor este deschisă de liderul organizaţiei, ministrul Energiei Sebastian Burduja, urmat de Andrei Baciu, liderul PNL Sector 3 şi Ionuţ Stroe, liderul PNL Sector 4 şi purtător de cuvânt al formaţiunii şi Octavian Oprea, fost lider al organizaţiei de tineret. La Senat pe prima poziţie se află fostul ministru Sorin Cîmpeanu. Liberalii mai vor să trimită în Parlament actuali aleşi precum Monica Anisie, Oana Marciana Ozmen, dar şi pe fostul europarlamentar Vlad Nistor.
USR şi-a pus în schimb foştii primari pe listele pentru Bucureşti. Astfel, fostul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, fostul ministru Cristian Ghinea şi parlamentarul Ştefan Pălărie deschid lista pentru Bucureşti a USR la Senat, iar fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună şi fostul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidează la Camera Deputaţilor. Pe lista USR se regăseşte, pe locul 4, la Senat, şi fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru, care a părăsit formaţiunea Forţa Dreptei pe final de mandat.
George Simion, preşedintele AUR, este cap de listă la Camera Deputaţilor, pe Bucureşti, urmat de George Becali şi Marian Enache, în timp ce fiica lui Corneliu Vadim Tudor, Lidia Vadim Tudor, se află pe locul 4. La Senat, pe primul loc se află Petrişor Peiu, urmat de Nina Stelea, Octavian Bădescu şi Antonio Andruşceac. Mohamad Murad, Tudor Ciuhodaru şi Mugur Mihăescu se mai află pe listele AUR, în ţară.
Şi preşedinta S.O.S, europarlamentarul Diana Şoşoacă, candidează la Senat, în timp ce la Camera Deputaţilor lista formaţiunii este deschisă de Dumitru Coarnă.