Liderii Alianţei Dreapta Unită reclamă un „fenomen de fraudă masivă” a alegerilor
Liderii Alianţei Dreapta Unită au acuzat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă comune, un "fenomen de fraudă masivă" a alegerilor, susţinând că ar exista "mii de nereguli" în procesul de votare.
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că există "semnale clare şi din ce în ce mai multe" legate de faptul că PSD şi PNL ar încerca o "fraudă de proporţii" la aceste alegeri. El i-a avertizat pe cei care se fac părtaşi la fraude că astfel de fapte se sancţionează cu închisoarea.
"Îi avertizez, de asemenea, pe Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă că sunt direct responsabili pentru orice încercare de furt şi denaturare a voinţei românilor. Un stat democratic, un stat european, parte a NATO, nu poate să tolereze furtul la vot. Le cerem colegilor noştri din secţii, care apără votul românilor, să fie vigilenţi şi să raporteze orice neregulă. Avem o aplicaţie prin care se raportează aceste nereguli. Avem deja mii semnalate începând de aseară. Către români am următorul mesaj: veniţi în număr cât mai mare la vot. Pentru fiecare vot preştampilat pe care ei îl introduc în urne, noi trebuie să ieşim cu sutele la vot", a afirmat liderul USR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La rândul său, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a amintit că, până în prezent, în trei secţii de votare din Bucureşti - 190, 311 şi 329 - a fost confirmată existenţa unor buletine preştampilate, situaţii pentru care Alianţa Dreapta Unită depune plângeri penale.
Totodată, Alianţa Dreapta Unită a cerut suspendarea votului în Secţia de votare 190 din Sectorul 2. "Aici au fost găsite patru buletine de vot preştampilate de PSD - PNL. Primul buletin de vot a fost găsit chiar de un alegător, apoi alte trei au fost găsite pe mesele reprezentanţilor PSD - PNL. Un al cincilea buletin gata ştampilat a fost găsit imediat după plecarea poliţiştilor", a explicat Tomac.
Liderul PMP a mai oferit exemplul localităţii Apahida, unde în Secţia 313 un cetăţean a depus 32 de cereri pentru urna mobilă pentru persoane născute în jurul anului 1930. Întrebat de reprezentantul Alianţei Dreapta Unită despre existenţa acelor persoane, "solicitantul a retras documentele şi a plecat", a explicat Eugen Tomac.
La secţia 183 din localitatea ilfoveană Ciorogârla, 52 de cetăţeni din zona Asiei, care nu au drept de vot la alegerile europarlamentare, se regăsesc la aceeaşi adresă pe lista complementară pentru eurodeputaţi.
"La Râmnicu Sărat, un votant a găsit un buletin de vot preştampilat PSD. În judeţul Alba, la Bistra, un votant a primit un buletin cu votul preştampilat pe primarul PNL. În Filiaşi, în judeţul Dolj, un bărbat a primit cinci buletine de vot, pentru votarea primarului. La Motru, în judeţul Gorj, şapte buletine de vot pentru primar. La fel s-a întâmplat şi într-o altă secţie de vot din judeţul Constanţa. În judeţul Timiş, la Săcălaz, au fost descoperite buletine de vot preştampilate cu actualul primar aflat în funcţie. La secţiile de votare de la şcolile gimnaziale nr. 13, respectiv secţia 181 şi secţia 184 din Sectorul 1, echipele PSD şi PNL aduc masiv, în mod organizat, cetăţeni la vot. O altă femeie a votat în Câmpeni şi a primit un buletin de vot preştampilat", a susţinut preşedintele PMP.
El a menţionat că în prezent "curg" reclamaţii din întreaga ţară şi ar fi vorba despre "mii de nereguli" şi un "fenomen de fraudă masivă" a alegerilor.
"Cetăţenii români trebuie să ştie că suntem pe cont propriu. Instituţiile statului sunt confiscate, anesteziate. Acţionează cu întârziere. Prin urmare, le cerem tuturor să iasă la vot, iar în această seară, în această noapte să apărăm fiecare vot cinstit din această ţară", a spus Eugen Tomac.
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat şi el faptul că apar cu frecvenţă "îngrijorătoare" situaţii precum: prezenţa primarilor sau a "oamenilor acestora" în jurul secţiilor de votare "cu scopul de a-i determina" pe oameni să voteze în favoarea administraţiilor actuale; încercarea de a-i determina pe delegaţii din secţiile de votare să semneze procesul verbal în alb; încheierea unor înţelegeri între votanţi şi primari privind fotografierea buletinelor de vot.
El a atras atenţia şi asupra faptului că unii operatori STS îi întreabă pe alegători dacă votează şi la europarlamentare.
"Este o întrebare incorectă care induce de fapt un soi de îndemn către oameni de a nu vota la europarlamentare", a susţinut Orban.