Silvestru Șoșoacă, audiat la Parchetul General. Surse: Este suspectat că ar fi depus semnături false, ajutat de George Simion

×
Codul embed a fost copiat

Liderul partidului AUR George Simion este bănuit de procurorii Parchetului General că a instigat mai mulți membrii de partid și angajați ai Parlamentului să falsifice liste cu semnături pentru Silvestru Șoșoacă la europarlamentare.  

UPDATE În continuarea comunicatului de presă anterior, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis următoarele:

„În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, față de un suspect, candidat la alegerile pentru Parlamentul European, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de infracțiunilor de uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal, și fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal. Totodată, față de acesta s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. Menționăm că nici o altă persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar.”

---

Mai multe persoane au fost chemate la audieri, printre care și candidatul independent Silvestru Șoșoacă.

Citește și
Silvestru Sosoaca
Silvestru Șoșoacă, săltat de poliție. Soțul senatoarei a încălcat ordinul de protecție. Decizie importantă luată în instanță
Moldova e o țintă, dar România nu este un teritoriu în care Putin poate „progresa” în situația politică, spune Kasparov

George Simion susține că până acum nu a primit nimic oficial de la procurori, pe care îi acuză că încearcă să-i scoată partidul din competiția electorală.

Procurorii susțin că în luna aprilie, prin intermediul unor interpuși, George Simion ar fi mobilizat în regim de urgență zeci de persoane la sediul central al partidului ca să falsifice mii de liste cu alegători. Ar fi copiat din alte liste de susținători datele reale ale unor persoane, apoi le-au falsificat semnăturile. Și au fotocopiat listele pentru a strânge 100 de mii de susținători.

Procurorii susțin că George Simion ar fi trimis inclusiv mesaje vocale persoanelor cărora le cerea să falsifice semnăturile. Cei care refuzau erau contactați direct de către liderul de partid. În urma acestui demers, pe 9 aprilie, aproape 50 de persoane s-au strâns la sediul organizației. O parte dintre ele au rămas în timpul nopții ca să falsifice semnături.

Matei Ștefănescu, avocat: “Mi se spare suspect că acest dosar a apărut cu trei zile anterior alegerilor.”

Procurorii spun că, pentru a-și acoperi identitatea, falsificatorii au trecut date fictive în rubricile în care erau menționate persoanele care au întocmit listele.

Aflat la Cluj, George Simion a transmis că procurorii nu l-au anunțat deocamdată de această anchetă, dar a confirmat că zeci de apropiați și membrii de campanie sunt citați ca martori.

George Simion: "Cu procurorii au venit azi la candidații nostrii de la alegerile europarlamentare, la oameni din staff-ul restrâns de campanie. I-au luat cu mandat de aducere ca martori. Nu, nu am fost citat, când sunt citat mă voi duce, dar nu cum au făcut azi, cu mandat de aducere. Au luat 12 telefoane procurorii, le-au reținut acolo, telefoane cu care noi făceam campanie, telefoane ale candidaților la alegerile europarlamentare."

Printre cei chemați la audieri este și candidatul independent la europarlamentare, Silvestru Șoșoacă. Acesta și-a depus listele cu semnături la începutul lunii aprilie, iar Biroul electoral Central a confirmat oficial acceptarea candidaturii pe 11 aprilie.

Surse parlamentare susțin că Silvestru Șoșoacă e ajutat de Partidul AUR după ce soția acestuia, Diana Șoșoacă, a intrat în conflict cu liderul George Simion.

La alegerile parlamentare din 2020, Diana Șoșoaca a intrat în Parlament pe listele AUR și, din ieșirile publice de atunci, părea unul dintre liderii formațiunii conduse de George Simion. Dar relația dintre ei s-a deteriorat repede.

La începutul anului 2021, partidul a anunțat că o exclude pe Diana Șoșoacă. George Simion spunea atunci că Diana Șoșoacă s-a purtat ca un ”lup singuratic” și că avea conflicte zilnice cu parlamentarii partidului.

La câteva luni după, Diana Șoșoacă anunța că se înscrie în partidul SOS România, formațiune pe care a ajuns să o conducă și din care făcea parte și soțul său, prim-vicepreședinte al formațiunii.

Dar, la începutul anului, Diana Șoșoacă, președinte SOS România, a anunțat că l-a exclus pe soțul său din partid și l-a acuzat că a vândut filale ale partidului. Mai mult, a intentat divorțul și a cerut ordin de restricție împotriva lui Silvestru Șoșoacă. La rândul său, acesta i-a cerut să revină la numele de fată și și-a depus candidatura ca independent la europarlamentare.

Nu se știe cine a depus plângerea împotriva celor chemați la audieri. BEC nu a dat deocamdată o reacție oficială.

Legea electorală spune că, din clipa în care Biroul Electoral Central a aprobat felul în care arată buletinul de vot și ordine a candidaților la sfârșitul lunii aprilie, candidații rămân înscriși potrivit legii. Indiferent de ce se întâmplă cu aceștia.

Au fost, de exemplu, situații în care după ce birourile electorale au aprobat ordine a candidaților Pe buletinele de vot, unii dintre aceștia fie au fost condamnați la închisoare, fie au murit ori s-au retras din cursa electorală.

La momentul votului, însă, toți vor fi înscriși pe buletinul de vot. Și mai trebuie să știm că în clipa în care candidații au depus listele, teoretic, acestea au fost verificate de angajații de la BEC.

Comunicatul Parchetului General:

În cursul zilei de astăzi, 5 iunie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală efectuează cercetări într-o cauză penală în care a fost reținută următoarea situație de fapt:

În luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, i-a instigat, atât direct, cât și prin interpuși, pe mai mulți membri ai unei formațiunii politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât și prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetățeni, copiate din alte liste de susținători completate anterior de membrii formațiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane.

În același scop, liderul formațiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situațiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizației în scopul arătat.

Ca urmare a demersului inițiat, în cursul zilei de 9 aprilie 2024, la sediul formațiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând și pe timpul nopții, activitățile continuând și pe tot parcursul zilei de 10 aprilie 2024.

Pentru a-și conspira identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spațiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile.

Totodată, în condițiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanții formațiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători.

Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura.

În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii.”
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
NEWS ALERT Lovitură înainte de România - Olanda! Un titular nu s-a antrenat cu restul echipei
Citește și...
Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv după scandalul cu o echipă de jurnaliști de la Rai Uno
Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv după scandalul cu o echipă de jurnaliști de la Rai Uno

Soțul senatoarei Diana Șoșoacă a fost condamnat definitiv pentru ultraj după scandalul de acum doi ani și jumătate cu o echipă de jurnaliști de la postul italian Rai Uno.

Silvestru Șoșoacă, săltat de poliție. Soțul senatoarei a încălcat ordinul de protecție. Decizie importantă luată în instanță
Silvestru Șoșoacă, săltat de poliție. Soțul senatoarei a încălcat ordinul de protecție. Decizie importantă luată în instanță

Silvestru Șoșoacă a fost săltat de poliție și dus la Secția 6 de Poliție București, după ce a încălcat distanța minimă la care avea voie să se apropie de senatoarea Diana Șoșoacă, informează Agerpres.

Soțul Dianei Șoșoacă a fost condamnat în scandalul cu jurnaliștii de la Rai Uno. Atunci a lovit un polițist
Soțul Dianei Șoșoacă a fost condamnat în scandalul cu jurnaliștii de la Rai Uno. Atunci a lovit un polițist

Soțul senatoarei Diana Șoșoacă, Dumitru Silvestru Șoșoacă, a fost condamnat, miercuri, după ce în 2021 a agresat un polițist. Agentul intervenise într-un scandal între soții Șoșoacă și o echipă de jurnaliști de la Rai Uno.

Un nou scandal cu Șoșoacă. Soțul ei, Silvestru, a fost pus sub control judiciar
Un nou scandal cu Șoșoacă. Soțul ei, Silvestru, a fost pus sub control judiciar

Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a fost plasat sub control judiciar după ce a fost acuzat că ar fi ultragiat un polițist, în cabinetul de avocatură al parlamentarei.

Recomandări
”A jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa din Franța este nemiloasă cu președintele Emmanuel Macron
”A jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa din Franța este nemiloasă cu președintele Emmanuel Macron

”Macron a jucat la cacealma și a pierdut!”. Presa franceză este nemiloasă cu președintele Macron după ce „Adunarea Națională”, extrema-dreaptă populistă, a câștigat primul tur al alegerilor legislative.  

Selecționerul Țărilor de Jos: „România este o echipă agresivă”. Meciul e LIVE pe PROTV și VOYO, marți de la 19:00
Selecționerul Țărilor de Jos: „România este o echipă agresivă”. Meciul e LIVE pe PROTV și VOYO, marți de la 19:00

Unitate, ambiție și sacrificiu total. Asta cere selecționerul Iordănescu pentru meciul de marți cu Olanda.

Surse: PSD ia în calcul varianta organizării alegerilor prezidențiale în luna octombrie
Surse: PSD ia în calcul varianta organizării alegerilor prezidențiale în luna octombrie

Cei mai mulți dintre liderii partidelor politice vor ca alegerile prezidențiale să fie organizate la termen, la finalul lunii noiembrie.