Românii își aleg primarii, consilierii locali și județeni, plus europarlamentarii. 18 milioane de cetățeni, așteptați la vot
Duminică, România își alege primarii, consilierii locali și județeni, și euro-parlamentarii. Buletinele de vot au fost distribuite în cele aproape 19.000 de secții de vot din toată țara, care se deschid la ora 7 dimineața.
18 milioane de români sunt așteptați la urne.
Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut probe tehnice cu toate secțiile de vot din țară pentru ca în timpul validării buletinelor să nu existe probleme majore.
Toate cele aproape 19.000 de secții de vot din țară vor putea suna în timp real către Centrul de Suport Tehnic al STS în timp real, dacă la validarea cărților de identitate apar probleme.
La secţia de votare unde sunt arondaţi, oamenii trebuie să prezinte actele de identitate, care sunt verificate cu ajutorul unor tablete din dotarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Cătălin Chirică, purtător de cuvânt STS: „Ne aflam în centrul de suport tehnic al STS de unde se oferă îndrumare atât pe linie tehnică dar și pe celelalte problematici. Vorbim de asistență pentru operațiuni electorale, unde putem să le facem legătura cu AEP privind completarea proceselor verbale pentru Institutul Național de Statistică, și bineînțeles îndrumare pe tot ce înseamnă utilizarea tabletelor și insturmentelor puse la dispoziție de către instituția noastră.”
După ce sunt verificate actele, cetățenii primesc de la preşedintele secţiei de votare cinci buletine de vot - pentru Parlamentul European, consilieri locali, consilieri județeni, primar și presedintele Consiliului Județean.
Cei care nu se află în localitate de domiciliu, pot vota de oriunde din țară, însă doar pentru europarlamentare.
General Gheorghe Remi Manda, coordonator operațional al activităților de suport tehnic pentru alegeri: „Operatorul de calculator ar trebui să găsească locul potrivit astfel încât alegătorul care vine în secția de votare să poată înmână actul de identitate operatorului de calculator. Locul cel mai potrivit, să găsească poziția în care echipa are semnal și după ce își poziționează echipamentele pe masa trebuie să se apuce să introducă persoane pe tabletă.”
La finalul zilei, după terminarea numărătorii, președintele secției și operatorul tabletei STS întocmesc un proces verbal cu rezultatele obținute. Procesul verbal este fotografiat și încărcat în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
În cazul în care se descoperă ceva în neregulă, voturile sunt numărate din nou și datele - reintroduse în sistem împreună cu un nou proces verbal, în colaborare cu comisia BEC la nivel local sau județean. Toate procesele verbale din toate secțiile de votare din țară vor putea fi văzute de orice român care are internet.
De reținut, secțiile de vot vor fi deschise până la ora 22.00, iar dacă se aglomerează, programul va putea fi prelungit încă două ore.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, alegeri locale, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
08-06-2024 18:43