Europarlamentare 2024. Care este situația în Olanda și Irlanda, unde au început deja voturile
După Olanda, vineri au votat pentru europarlamentare și irlandezii, unde pentru prima dată au candidat formațiuni de extremă dreapta.
Presiunea migratorie, războaiele din Ucraina și Gaza, scumpirea traiului, și criza climatică sunt principalele subiecte în funcție de care vor alege 373 de milioane de europeni așteptați la urne în aceste zile.
Prezența la vot va conta mai mult ca niciodată în condițiile în care participarea la europarlamentare este, prin tradiție, redusă.
Prima rundă a alegerilor europarlamentare a avut loc în Olanda, iar rezultatul sugerat de exit-poll confirma previziunile privind ascensiunea extremei drepte.
Geert Wilders: „Sunt foarte fericit. N-am avut niciodată șapte mandate în Parlamentul European. Iar, în seara asta suntem de departe marele câștigător, trecând de la un mandat la șapte. Dacă vrei să schimbi politica de azi trebuie să ai o prezență importantă în Parlamentul European.”
Aparent, pe extremiștii olandezi îi va întrece cu un singur mandat doar coaliția de stânga alcătuită din laburiști și verzi. Rezultatele oficiale din Olanda vor fi publicate abia duminică seară, după ce se va încheia votul în restul statelor Uniunii.
Maria Demertzis: „E imposibil să-ți mai imaginezi că o țară oricât de puternică s-ar mai descurca singură cu marile provocări: de la schimbările climatice, la apărare. Așadar, rolul UE este tot mai relevant. De aceea țărilor și cetățenilor ar trebui să le pese despre felul în care se iau aceste decizii comune.”
Componenta noului legislativ european va influența decisiv politici-cheie precum: stimularea capacităţilor de producţie în materie de apărare, tranziția ecologică sau politică agricolă comună.
Pe de altă parte, între atribuțiile parlamentului european se numără alegerea viitorului şef al Comisiei Europene și stabilirea împreună cu guvernele naționale a bugetului Uniunii pentru perioada 2028-2034.
De asemenea, parlamentul va avea un rol crucial în elaborarea unor reforme precum schimbarea modului în care sunt luate deciziile reducând nevoia de unanimitate.
Dincolo de aceste mize serioase în cursa s-au înscris și multe partide cu agende traznite oscilând între umor pur, satiră politică şi populism.
Viaţă veşnică, legalizarea corupţiei prin impozitarea acesteia, plafonarea prețului pentru bere, relațiile bune cu extratereștri și dreptul soților de a-și bătea nevestele se numără printre promisiunile electroale excentrice.