Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

candidati independenti, europarlamentare, Pirvanescu, Silvestru, Gheorghe, Stefanut
Agerpres

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Potrivit deciziei BEC, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi patru candidați independenţi vor participa la alegerile europarlamentare.

Astfel, rămân definitive următoarele candidaturile depuse de:

- Pîrvănescu Paula-Marinela;
- Gheorghe Vlad-Dan;
- Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel;
- Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

Citește și
parlamentul european
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Cine este Paula Pîrvănescu, singura femeie candidat independent la alegerile europarlamentare 2024

Potrivit informațiilor pe care le-a publicat pe blogul personal, Paula Pîrvănescu susține că are ”o carieră de 20 ani în dezvoltarea mediului antreprenorial românesc, dublată şi de expertiză în finanţările europene și în domeniul bancar”.

De asemenea, în 2017 a fost numită secretar de stat în Guvernul condus de Mihai Tudose, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat - cu atribuții privind Direcția de Investiții Străine "Investromania" și ”Accesare fonduri europene nerambursabile, pentru domeniul coordonat.”

”Anii din urmă, 2005-2008, au fost marcanți prin experiența din sistemul bancar (bănci și broker de credite), iar între 2003-2005 m-am regăsit în cadrul Departamentului de politici financiare și monetare” - mai precizează Pîrvănescu.

De asemenea, din anul 2020 este președinte și membru fondator Asociația RBC Business Chamber, un ”ONG care militează pentru susținerea companiilor cu capital românesc prin atragerea de finanțări, negocieri privind pachetul legislativ și fiscal destinat acestora”.

Nu în ultimul rând, potrivit Hotnews, în 2019, ea a recunoscut în fața DNA că a mințit în declarația de avere și a fost amendată cu 14.000 de lei.

Mai exact, conform sursei citate, ea ar fi susținut în declarațiile de avere din 2017-2018-2019 că nu are datorii și nici nu a declarat toate veniturile salariale.

Pîrvănescu ar fi încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, iar apoi a fost amendată cu 14.000 de lei pentru fals în declarații în formă continuată.

Cine este Vlad Gheorghe, candidat independent la alegerile europarlamentare 2024

Vlad Gheorghe a ajuns în Parlamentul European după ce a fost ales pe listele USR.

De profesie jurist, specializat în drept (fonduri europene, administrativ-fiscal, achiziții publice), el a intrat în politică după protestele care au izbucnit în 2015 în urma tragediei din clubul Colectiv.

”Din 2016 am fost membru al echipei juridice USR din Parlamentul României, fiind (co)autorul multora dintre proiectele emblematice pentru activitatea USR în Parlamentul României.

Alături de parlamentarii juriști, m-am opus modificărilor PSD & ALDE aduse Codului Penal și de Procedură penală în Comisiile Iordache și Nicolicea, inclusiv prin sesizări de neconstituționalitate câștigate la CCR și am redactat inițiative legislative pentru a stopa hoția precum DNA-ul Pădurilor” - spune Vlad Gheorghe pe blogul său.

De asemenea, Vlad Gheorghe este una dintre cele mai cunoscute victime ale violențelor din data de 10 august 2018.

Imaginile în care Vlad Gheorghe stă cu mâinile ridicate, în timp ce un jandarm îl lovește cu bastonul până îl doboară, au șocat întreaga țară.

După acel moment, Vlad Gheorghe spune că a decis să se implice în apărarea statului de drept ca jurist și cetățean activ, așa că a candidat în cursa internă pentru un loc pe lista partidului pentru europarlamentare, iar după votul colegilor și al românilor a preluat mandatul de europarlamentar.

”În Parlamentul European sunt membru în Comisia pentru Bugete (BUDG), în Comisia pentru Petiții (PETI) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia (D-RS).

De asemenea, sunt membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN), în Comisia de anchetă pentru examinarea utilizării Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente (PEGA), în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania (D-AL).” - se arată pe blogul său.

În data de 28 ianuarie 2024, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că europarlamentarul Vlad Gheorghe a fost suspendat din partid, pentru că nu şi-a plătit cotizaţia.

Ulterior, pe 4 februarie, Vlad Gheorghe şi-a anunţat demisia din USR și a strâns peste 100.000 de semnături, în vederea unei candidaturi independente la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

Cine este candidatul independent Nicolae Ștefănuță

S-a născut la 3 ianuarie 1982 la Răşinari și a reprezentat Parlamentul European la Washington în 2018. Licenţiat în economie în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a lucrat la Parlamentul European ca asistent juridic (2007-2008)

Nicolae Bogdănel Ştefănuţă a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei 2020 USR-PLUS, în urma scrutinului din 26 mai 2019.

”Îndeplinesc cu mândrie multiple roluri în Parlamentul European: ca Raportor General pentru Bugetul Uniunii Europene în 2023, m-am asigurat de o gestionare eficientă a resurselor financiare. Cu entuziasm, în Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, îmi propun să aduc fonduri europene în România, să promovez sănătatea și să protejez mediul.

Mă implic profund în combaterea schimbărilor climatice, susținând Pactul Ecologic European și sursele de energie regenerabilă. Ca Vicepreședinte al Delegației pentru Relații cu Statele Unite ale Americii, căutăm consolidarea relațiilor transatlantice pentru stabilitate” - spune el într-un mesaj publicat pe blogul personal.

Nicolae Ştefănuţă este un susținător al drepturilor minorităților sexuale LGBT, nu doar la nivel teoretic, ci și practic.

În 2023, el a participat la parada gay de la Cluj.

”Sunt aici, la Pride la Cluj, pentru că români de-ai mei nu au aceleași drepturi ca alți români! Iar dacă drepturile tale nu sunt respectate azi, mâine sunt ale mele!” - a transmis europarlamentarul.

Tot el susține legalizarea consumului de droguri uşoare. În mai 2023, el a fost singurul eurodeputatul român care a participat la un protest din Parlamentul European pentru legalizarea canabisului.

Ștefănuță a declarat că, la un moment dat, şi-ar fi dorit ca mama lui să poată utiliza canabis pentru a-şi diminua durerile.

Ştefănuţă a afirmat că inclusiv familiile spun că "criminalizarea este o politică proastă şi că nu ajută". Întrebat dacă soluţia ar fi legalizarea în anumite condiţii, eurodeputatul a spus că "cel puţin decriminalizarea posesiei şi consumului unei cantităţi mici, personale, cred că ar trebui să fie”.

În decembrie 2023, eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Grupului Verzilor / Alianţa Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European. Nicu Ştefănuţă este primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European şi primul europarlamentar din Europa de Est ales în această funcţie, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

În septembrie 2023, Nicu Ştefănuţă a pus bazele Coaliţiei Verde Progresiste, alături de partidele Volt, ACUM şi SENS, la Bucureşti.

Ales pe lista USR, Nicu Ştefănuţă este la primul mandat de europarlamentar. Acesta a demisionat din USR în ianuarie 2023 şi în prezent este independent.

Cine este Dumitru Silvestru Şoşoacă

A ajuns cunoscut ca fiind soțul senatoarei Dianei Șoșoacă, care inițial a fost în partidul AUR, iar apoi și-a fondat propriul partid, S.O.S. România.

Silvestru Șoșoacă a lucrat la cabinetul de avocatură al soției sale, iar în prezent cei doi se află în procedură de divorț, după ce candidatul la alegerile europarlamentare a depus cerea în martie 2024.

De asemenea, senatoarea Diana Şoşoacă şi-a suspendat soţul din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului SOS, afirmând că a recurs la această decizie ”pentru a putea salva sufletul unui om şi viaţa lui, pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat”.

În aprilie 2024, Silvestru Șoșoacă a fost condamnat definitiv pentru ultraj, după scandalul din 2021 cu o echipă de jurnaliști de la postul italian Rai Uno.

El a fost acuzat că ar fi ultragiat un polițist în cabinetul de avocatură al parlamentarei. Un interviu despre situația medicală din România s-a transformat într-un scandal monstru, cu lovituri, ţipete şi înjurături.

Nu în ultimul rând, pe 2 aprilie, agenţii de la Secţia 6 au emis un ordin de protecţie pe numele lui Silvestru Şoşoacă şi i-au montat acestuia o brăţară electronică de supraveghere la picior, după ce Diana Şoşoacă a reclamat faptul că soţul ei o agresează din punct de vedere emoţional. Totodată, femeia a precizat că în trecut soţul său a agresat-o şi fizic.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile din 2024. DOCUMENT
Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile din 2024. DOCUMENT

12 partide sau alianţe și patru candidați independenți s-au înscris la alegerile europarlamentare. Biroul Electoral Central a validat lista finală a candidaților la alegeri 2024 și a stabilit ordinea în care vor fi înscrise partidele pe buletinul de vot.

Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

MAE va organiza peste 900 de secții de votare în străinătate, aproape dublu față de 2019
MAE va organiza peste 900 de secții de votare în străinătate, aproape dublu față de 2019

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că la alegerile europarlamentare din 9 iunie MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, aproape dublu faţă de cele de la scrutinul din 2019.  

BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Alianța PSD-PNL nu deschide lista
BEC a stabilit ordinea candidaturilor pe buletinele de vot pentru europarlamentare. Alianța PSD-PNL nu deschide lista

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinele de vot. UDMR deschide lista, urmat de alianţa PSD-PNL, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, AUR, PUSL şi alianţa Dreapta Unită.

Recomandări
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor
ÎCCJ a declinat către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Călin Georgescu a reclamat anularea alegerilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat, luni, către Curtea de Apel Bucureşti judecarea dosarului în care Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Călin Georgescu reclamă BEC şi mai multe instituţii ale statului pentru anularea alegerilor.

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.