MAI: „În ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni. 601 nu s-au confirmat”

alegeri
Shutterstock

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat, luni, că în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral, 40% nu s-au confirmat, până în prezent.

Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%, a arătat sursa citată.

”În urma analizei realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfăşurate în contextul alegerilor europarlamentare şi locale, vă pot confirma că atât în timpul orelor de votare, cât şi pe parcursul nopţii, după închiderea secţiilor de vot, a fost menţinut acelaşi climat normal de siguranţă şi legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, în ziua alegerilor au fost sesizate 1.578 de contravenţii sau posibile infracţiuni legate de procesul electoral.

”Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare. Raportat la alegerile europarlamentare şi locale anterioare şi la aceeaşi perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%”, a explicat Dajbog.

Citește și
parlamentul european
Rezultate alegeri europarlamentare 2024. 5 lucruri de știut despre rezultate. Ce se întâmplă cu extrema dreapta
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

Unsprezece sesizări nu au fost de competenţa structurilor MAI şi au fost transmise către autorităţile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Judeţene sau Autoritatea Electorală Permanentă.

În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot. De asemenea, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situaţii de turism electoral.

Totodată, 3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

Alte 2,5% dintre sesizări semnalau prezenţa în cabina de vot şi a altei persoane, în afara celei care votează, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în judeţele Dolj (73 de sesizări), Dâmboviţa şi Mehedinţi (cu câte 71) şi Constanţa (cu 65 de sesizări). De asemenea, în Bucureşti au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral.

La nivelul întregii ţări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracţiuni.

De asemenea, au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323.000 de lei, şi 233 de avertismente.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancţiuni contravenţionale şi constatate 63 de infracţiuni.

Peste 84.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizaţi, sâmbătă şi duminică, pentru a asigura climatul de ordine publică şi protecţia secţiilor de vot, transportul materialelor electorale şi al dosarelor cu rezultatele votării, precum şi pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

”Menţionez că efectivele MAI asigură în continuare măsurile de protecţie la aproximativ 4.500 de secţii de vot din Bucureşti şi din cele 41 de judeţe. Datorită bunei organizări şi a mobilizării exemplare, structurile Ministerului Afacerilor Interne şi-au îndeplinit obiectivul principal de a asigura desfăşurarea acestor alegeri în condiţii de siguranţă pentru ca cetăţenii să-şi poată exercita liber dreptul constituţional la vot”, a transmis Dajbog.

STS: Peste 1.700 de apeluri la 112 referitoare la nereguli în secţiile de votare

Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă, luni, că pe timpul desfăşurării alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie 2024, în intervalul orar 07:00 – 22:00, operatorii Serviciului de urgenţă 112 au preluat şi procesat 1.736 de apeluri de urgenţă care semnalau evenimente în legătură cu procesul de votare. Cele mai multe aleluri au fost înregistrate în Bucureşti şi judeţele Dolj, Mehedinţi, Constanţa şi Giurgiu.

Potrivit STS, cele mai multe cazuri au semnalat suspiciuni de fraudă în cadrul proceselor electorale – 341 apeluri; probleme privind starea urnelor, sigiliilor, ştampilelor, buletinelor de vot, secţiilor de votare etc. – 235 apeluri; tulburarea liniştii şi a ordinii publice în procesul electoral, respectiv în secţii şi în zona secţiilor de votare – 138 apeluri; afecţiuni medicale în secţii şi în zona secţiilor de votare – 71 apeluri; propagandă/campanie electorală – 67 apeluri.

S-au semnalat 54 de apeluri pentru probleme legate de consumul şi comercializarea alcoolului în apropierea secţiilor de votare şi 33 de apeluri privind filmări în cadrul secţiilor de votare şi în apropierea acestora.

”Cele mai multe apeluri care au semnalat nereguli privind procesele electorale au fost preluate în Bucureşti şi judeţele Dolj, Mehedinţi, Constanţa şi Giurgiu”, precizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

”Conform procedurilor operaţionale, operatorii 112 au transferat cazurile către agenţiile specializate de intervenţie care au competenţă în soluţionarea acestor tipuri de urgenţe. În această perioadă, au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii 112 şi dispecerii agenţiilor de intervenţie pentru a asigura o funcţionare optimă a Serviciului de urgenţă 112”, arată instituţia în comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
(P) FA își propune să-i ajute pe fotbaliștii Angliei să voteze în alegerile care se vor desfășura pe parcursul Euro 2024
(P) FA își propune să-i ajute pe fotbaliștii Angliei să voteze în alegerile care se vor desfășura pe parcursul Euro 2024

Prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat convocarea unor alegeri generale care vor avea loc în luna iulie, în timp ce Anglia va fi ocupată să concureze în Germania pentru a câștiga Euro 2024.

Rezultate alegeri europarlamentare 2024. 5 lucruri de știut despre rezultate. Ce se întâmplă cu extrema dreapta
Rezultate alegeri europarlamentare 2024. 5 lucruri de știut despre rezultate. Ce se întâmplă cu extrema dreapta

Partidul Popular European (PPE) a obținut o victorie clară la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, chiar dacă grupurile de extremă dreaptă au obținut câștiguri majore în blocul european.

Alegeri europarlamentare 2024, în România. Alianța PSD-PNL a obținut sub 50% din voturi, urmată de AUR cu 15%
Alegeri europarlamentare 2024, în România. Alianța PSD-PNL a obținut sub 50% din voturi, urmată de AUR cu 15%

Alegerile europarlamentare 2024 s-au încheiat. În România, secțiile de votare s-au închis la 22:00. Sunt aleși 33 de membri ai Parlamentului European.

Recomandări
Reacția lui Eduard Novak în scandalul celor 160.000 de euro din medaliile olimpice. „Ridică multe semne de întrebare”
Reacția lui Eduard Novak în scandalul celor 160.000 de euro din medaliile olimpice. „Ridică multe semne de întrebare”

Fostul ministru Eduard Novak a făcut precizări vineri, după decizia de a acorda o recompensă în cuantum de 160.000 de euro contabilei de la Federaţia Române de Canotaj, instituţie condusă de Elisabeta Lipă.

Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România
Alegeri prezidențiale în Moldova. Diaspora poate înclina balanţa. Unde se poate vota în România

Cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi la urne la 20 octombrie 2024 pentru a-şi alege preşedintele.

Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor
Cei trei fraţi daţi dispăruţi în Hunedoara şi găsiţi apoi în Serbia au fost aduşi în ţară împreună cu tatăl lor

Cei trei fraţi care au fost daţi dispăruţi din judeţul Hunedoara şi care joi au fost depistaţi în Serbia, alături de tatăl lor, au fost aduşi în România, pe la Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi. Copiii şi tatăl au fost urcaţi în maşini separate.