SUPER TUESDAY. Donald Trump si Hillary Clinton si-au dominat adversarii. Cine ar castiga in cazul unui duel intre cei doi

Dată publicare: 02-03-2016 08:02
Dată actualizare: 05-03-2016 07:01


Calea spre investire pentru prezidentialele ce vor avea loc in noiembrie in acest an in Statele Unite ale Americii (SUA) este acum larg deschisa: republicanul Donald Trump si democrata Hillary Clinton i-au dominat in mare masura pe rivalii lor.

''A fost o seara fantastica'', a declarat din Palm Beach (statul Florida) Donald Trump (69 de ani), care s-a prezentat drept singurul candidat capabil sa stranga randurile Partidului Republican si sa castige in competitia cu Hillary Clinton (68 de ani) pe 8 noiembrie. ''Am milioane si milioane de persoane in spatele meu. Meciul nu este chiar strans'', a insistat miliardarul american, intr-un discurs rostit pe un ton mai consensual decat de obicei.

Partidul Republican - ''Grand Old Party -, care spera sa revina la Casa Alba in ianuarie 2017 dupa doua mandate ale democratului Barack Obama, este totusi divizat in legatura cu candidatura miliardarului, ale carui provocari si stil incisiv deranjeaza si starnesc nelinisti.

Georgia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Virginia, Arkansas, Vermont: dupa o impresionanta serie de victorii, Trump, care a spart unul dupa altul codurile politicii americane, le-a dat intalnire alegatorilor in Florida, unde vor avea loc urmatoarele alegeri primare, pe 15 martie.

Infrangerea tanarului senator Marco Rubio in Virginia, unde acesta avea reale sperante, pare un regres pentru cel care voia sa-i atraga de partea candidaturii sale pe toti cei care sunt ''anti-Trump''. Victoria sa in Minnesota - prima sa victorie din alegerile primare - ii aduce totusi o gura de aer.

Asa cum era de asteptat, Hillary Clinton a castigat usor in statele din Sud, unde minoritatile ii confera un mare avantaj: Georgia, Alabama, Tennessee, Virginia, Arkansas si Texas.

Intr-un discurs rostit din Miami, Hillary Clinton, care a castigat, de asemenea, in Massachusetts si in arhipelagul american Samoa, s-a proiectat deja spre scrutinul din noiembrie, indreptandu-si ''sulitele'' catre republicani.

''Nivelul discursului in cealalta tabara n-a fost niciodata la un nivel atat de jos'', a afirmat ea, facand aluzie la declaratiile lui Trump despre mexicani sau musulmani, strategie ce consta in ''divizarea Americii''.

Singurul rival din tabara democrata al fostei ''Prime Doamne'', senatorul Bernie Sanders, a castigat in fief-ul sau, Vermont, situat la frontiera cu Quebecul, dar si in Oklahoma, Colorado si Minnesota.

La fel ca in Carolina de Sud sambata trecuta, Hillary Clinton a castigat aproape toate voturile afroamericanilor in Virginia: 82%, potrivit sondajelor la iesirea de la urne. Doua treimi dintre alegatoarele democrate au votat, de asemenea, pentru ea.

Dar baza electorala a lui Sanders printre tinerii democrati nu se erodeaza: 71% dintre persoanele cu varste intre 17 ani si 29 de ani au votat pentru el in Virginia. Campania sa are inca mijloace financiare pentru a continua lupta timp de mai multe luni.

Vizibil epuizat, senatorul in varsta de 74 de ani a incercat sa faca impresie buna reamintind faptul ca, in continuare, cursa este lunga. ''Mai trebuie sa voteze inca 35 de state'', a afirmat Sanders intr-un discurs in care flacara ce a marcat campania sa pana acum parea stinsa.

Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a castigat in fief-ul sau, precum si in Oklahoma, salvandu-si miza si, fara indoiala, campania.

O dovada a tensiunilor cu care se confrunta tabara republicanilor este faptul ca Trump a devenit tinta atacurilor din toate directiile, carora el le raspunde, spre marea satisfactie a unor largi multimi care vin sa-l aplaude.

In decurs de trei zile, lui Trump i s-a reprosat ca a refuzat sa condamne Ku Klux Klanul, ca a retransmis pe Twitter un citat din Benito Mussolini sau ca ar avea legaturi cu mafia din constructii. Unii conservatori afirma deja public ca nu vor vota cu Trump la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Rivalul republican perdant al lui Barack Obama din 2008, John McCain, a apreciat drept ''nelinistitor'' nivelul dezbaterii din tabara sa, facand apel la o campanie prezidentiala ''care sa nu se concentreze pe marimea urechilor oamenilor'' sau pe ''problemele lor cu transpiratia abundenta''.

Reflectand perplexitatea a numerosi lideri occidentali fata de ascensiunea lui Trump, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizita la Washington, a intervenit in dezbaterea politica americana. ''Construirea de ziduri este o idee foarte rea, nu conteaza cine le finanteaza'', a declarat Steinmeier, denuntand ''politicile fricii, periculoase atat pentru Europa cat si pentru SUA''.

Potrivit unui sondaj al CNN publicat marti, Clinton si Sanders ar castiga, atat unul cat si celalalt, duelul cu miliardarul Trump.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO