Succesul lui Barack Obama, explicat de analisti. Care au fost punctele forte si minusurile
In timp ce democratii sarbatoresc succesul lui Barack Obama, partidul lui Mitt Romney incearca sa se regrupeze si sa puna la cale strategiile pentru urmatorii 4 ani.
Sa nu uitam ca americanii nu au votat marti doar pentru presedinte si oricat de stralucitor a fost triumful lui Obama, victoria democratilor nu a fost deplina.
Republicanii si-au pastrat majoritatea in Camera Reprezentantilor, asa ca orice decizie a democratilor va trebui sa fie aprobata de ei pentru a deveni lege.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Analistii politici din intreaga lume analizeaza acum care au fost punctele forte, dar si minusurile din cursa celor doi pentru Casa Alba.
Unii analisti atribuie mare parte a succesului obtinut de Obama greselilor facute de contracandidatul sau in cateva momente cheie. Unul dintre acestea, a fost difuzarea unei convorbiri in care Romney spunea ca 47% dintre americani se considera victime si asteapta ajutorul statului.
Chiar si asa, prestatia slaba a lui Barack Obama din timpul primei dezbateri electorale a micsorat distanta intre cei doi in preferintele alegatorilor.
Pe finalul cursei electorale si nu in ultimul rand datorita uraganului Sandy, Obama a recastigat increderea americanilor. Asa a ajuns sa castige in 303 colegii electorale, fata de cele 206 ale contracandidatului sau republican.
Totusi, victoria democratilor nu este una totala. Chiar daca au majoritatea in Senat, republicanii detin controlul in Camera Reprezentantilor. Si incep sa se pregateasca de acum pentru urmatoarele alegeri.
Realegerea lui Obama a fost intampinata cu bucurie de liderii Europeni.
David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii: "A fost o mare placere sa colaborez cu el in acesti ani si abia astept sa colaboram din nou in urmatorii 4 ani".
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Ne cunostem bine si si abia astept sa ajungem la un acord care sa intareasca relatiile transatlantice dintre Germania si Statele Unite, precum si pe cele dintre Europa si Statele Unite".
Si prim-ministrul Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat ca se bucura ca liderul acestei puternice si influente natiuni nu este o persoana care sa considere Rusia inamicul sau numarul 1.