Român din SUA, despre bătălia electorală: „diviziune socială extraordinară, a ajuns să fie demonizată cealaltă parte”
Peste 70 de milioane de americani au votat deja într-una dintre cele mai strânse curse electorale din ultimele decenii. Convingerea declarată a lui Donald Trump că va pierde alegerile doar dacă votul va fi fraudat nu face decât să exacerbeze tensiunile.
Deja, guvernatorul statului Washington a cerut Gărzii Naționale să fie în alertă în contextul temerilor că vor izbucni violențe după închiderea urnelor.
Donald Trump și Kamala Harris sunt pe drumuri în statele indecise, de care depinde soarta scrutinului.
Alegeri 2024
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
07:58
TikTok confirmă că Bogdan Peșchir a plătit într-o singură lună 400.000 de euro pentru Georgescu. Lux dintr-o firmă inactivă
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
Republicanul insistă pe strategia lui preferată de a-i speria pe americani cu scenarii de groază în cazul unei victorii democrate.
Donald Trump: „Kamala nu le va face față președintelui Xi al Chinei ori președintelui Putin. Ea nu e în stare de nimic, va fi copleșită, va ieși un dezastru și milioane de oameni vor muri din cauza ei. O să muriți!”
Strategia democratei Kamala Harris este diametral opusă. Promite unitate, toleranță și compromisuri, într-o Americă mai dezbinată ca niciodată.
Kamala Harris: „Promit să-i ascult pe experți, să mă consult și cu oameni care sunt de altă părere decât mine pentru că, spre deosebire de Trump, nu-i consider inamici pe cei cu care sunt în dezacord. El vrea să-i arunce în închisori, eu le voi da un loc la masa guvernului.”
În schimb, furios că fosta deputată republicană Liz Cheney o susține pe Kamala Harris, Trump a amenințat-o cu ...plutonul de execuție. „Este o avidă de război, o radicală. Haideți s-o punem la zid cu o armă cu nouă țevi care țintesc spre ea, bine? Să vedem cum se simte în legătură cu asta. Când pușca e îndreptată spre fața ei.”
Aflat de 30 de ani în Statele Unite, Bogdan Banu, care a studiat și managementul campaniilor electorale, spune că miza acestui scrutin este imensă și depășește granițele țării.
Bogdan Banu, român din SUA: „Vedem o diviziune socială extraordinară, și această polarizare este unică, de ce, pentru că a ajuns să fie demonizată cealaltă parte, vorbim despre faptul că dacă ești votantul lui Kamala Harris sau dacă ești votantul lui Donald Trump imediat se pune o etichetă pe tine că ești un fel sau într-altul și nu mai există un dialog.”
Joe Eaker, consultant IT: „Trebuie să-l oprim acum (pe Trump), înainte ca țara să se transforme într-un stat fascist! ”
„America pe care o știm nu va mai exista dacă ea (Kamala Harris) devine președintă”.
(...)
„Alegerea e între Trump și comunism, atât de simplu e! ”
(...)
„Hei, hei, Trump trebuie să plece la pensie!” - sunt opiniile de o parte și alta ale americanilor întrebați de reporteri.
Cosmin Stan, corespondent PROTV în SUA: Există riscul izbucnirii unor violențe după alegerile de aici…? Crezi că se poate repeta un 6 ianuarie 2021?
Bogdan Banu, român din SUA: „Da, din păcate da… Discursul pe care Donald Trump l-a avut înainte de 6 ianuarie, unde a vorbit despre fraudarea alegerilor, același lucru îl vedem și acum.. el vorbește că singurul mod în care poate pierde alegerile este numai prin furtul voturilor.”
În statul Virginia, învecinat cu capitala federală, membrii unei miliții pro-Trump vorbesc deschis cu jurnaliștii despre cum se pregătesc de violențe post-electorale.
Paul Voska, vânzător de muniție: „Mă limitez la strictul necesar...”
Celina Liv Danielsen, reporter TV2 Denmark: Asta numiți strictul necesar?
Paul Voska: „Da, doar chestii elementare. Cu asta pot să țintesc până la 275 de metri... Cam astea sunt... uneltele la care apelăm dacă lucrurile o iau razna după alegeri. Oamenii sunt sălbatici și e mai bine să fii pregătit. Numesc asta muniția pentru ziua Apocalipsei.”
Frank Swiss, profesor: „Aș zice că suntem un grup de oameni cu diferite abilități și suntem dispuși să ne punem... talentele la treabă ca să ne ajutăm comunitatea.”
Ray Tachoir, întreprinzător: „Sigur vor fi probleme, vor izbucni incidente, indiferent cine câștigă alegerile”.
Paul Voska: „Dacă va câștiga el, ea (vicepreședinta Harris) va trebui să certifice rezultatul, așa prevede legea.”
Reporter: Și nu credeți că o va face, dacă va câștiga Trump?
Paul Voska: „Nicio șansă!”
Între timp, americanii stau la cozi nesfârșite ca să voteze anticipat. Printre ei se numără și alegători de origine română.
Cosmin Stan, corespondent PROTV în SUA:
„Suntem în orășelul Martinsburg, statul Virginia de Vest, la aproximativ 130km de capitala federală Washington, DC. Și aici, astăzi, este ultima zi în care oamenii pot vota anticipat. I-ați văzut deja pe doi locuitori ai acestei regiuni, românii Victoria și Viorel Pauliu, că aici i-am cunoscut și au votat astăzi, aici, la această secție. Și iată, suntem de câteva ore aici și oamenii continuă să sosească. Sunt câteva sute de persoane în acest moment la coadă, care așteaptă să intre în secția de votare pentru a-și exprima opțiunile. Oamenii vin în număr foarte mare, pentru că este interesul foarte mare, pentru că lupta este una foarte strânsă.
Așa cum ați văzut deja, peste 70 de milioane de americani de pe întreg teritoriul țării și-au exprimat opțiunile electorale anticipat, fie în persoană, fie prin corespondență. Iar aceste persoane de aici, din Martin Borg, Virginia de Vest, iată, într-o zi de weekend, au venit să voteze, pentru că se vorbește foarte mult despre o posibilă fraudare a alegerilor. Donald Trump vorbește despre asta. Aș dori să vă spun ceea ce am aflat și eu de la specialiști, de la experți, oameni care se pricep în procesul electoral și care îmi spun că este aproape imposibil să fraudezi votul în America. În zilele noastre, i-am însoțit pe românii Victoria și Viorel Pauliuc în secția de votare. Astăzi am văzut cum a decurs votul. Este un proces complex.
Buletinul de vot este foarte stufos, foarte complex, pentru că oamenii votează nu doar pentru președinte, ei votează și pentru congresul local, și pentru procurorul general al statului, și pentru alți aleși locali, dar și pentru reprezentanții în congresul federal. Așadar, buletinele sunt foarte, foarte mari, foarte complexe și diferă de la un locuitor la altul. Eu, dacă locuiesc pe o stradă, de exemplu, s-ar putea să primesc un buletin de vot diferit de un prieten care locuiește pe o altă stradă. Așadar, tot procesul este extrem de complex și după ce oamenii își exprimă computerizat opțiunile electorale, acel buletin de vot printat este apoi scanat de un aparat care centralizează votul instantaneu și, prin urmare, nu prea este loc de fraudă în tot acest proces. Noi rămânem aici, în Statele Unite, și vă vom ține la curent cu rezultatele acestei curse extrem de strânse. La revedere.”