Directorul FBI, atacat din mai toate directiile pentru ca a decis redeschiderea investigatiei privind emailurile lui Clinton
Cu o saptamana inaintea alegerilor, la Washington toata lumea vorbeste NU de candidati, ci de directorul FBI, atacat din mai toate directiile pentru o decizie care ar putea influenta soarta scrutinului.
James Comey este criticat pentru momentul ales sa anunte ca FBI redeschide investigatia privind emailurile de pe adresa privata a lui Hillary Clinton.
"Neglijent! A incalcat legea! Sa demisioneze!" Sunt doar cateva dintre reactiile furioase provocate de Comey. Notabil este ca atacurile sunt bipartizane. Cei mai indignati sunt, fireste, democratii. Dar si fostul sef al lui Comey, procurorul general Alberto Gonzales, numit de republicani, i-a criticat demersul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alberto Goznales, fost procuror general al SUA: "Ma tem ca in acest anume caz, directorul FBI a comis o eroare de judecata".
In ceea ce-l priveste, Barack Obama nici nu-l critica, nici nu-l apara.
Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe: "Presedintele nu crede ca directorul Comey incearca sa influenteze deznodamantul alegerilor".
Daca cineva poate rezista unei presiuni intense, acela e chiar James Comey. In adolescenta, un criminal faimos i-a tinut pistolul la tampla, cand a dat buzna in casa familiei Comey din New Jersey.
La 55 de ani, Comey are in portofoliu o sumedenie de cazuri de notorietate: a anchetat familia mafiota Gambino, a investigat activitati teroriste, a trimis-o pe populara Martha Stewart la inchisoare pentru frauda.
Aprope toata viata lui activa a fost membru cu carnet al Partidului Republican, dar spune ca asta nu mai e de actualitate.
Comey nu se teme sa-si infrunte superiorii. In 2004, cand fostul procuror general JOHN ASHCROFT era grav bolnav si unii membrii ai adminstratiei Bush au incercat sa-i smulga aprobarea pentru un cotroversat program de supraveghere, Comey s-a repezit in salonul de spital al lui Ashcroft ca sa puna lucrurile la punct.
James Comey, director FBI: "Am fost foarte suparat . Am perceput situatia ca pe o incercare de a profita de un om foarte bolnav, care nu mai avea parghiile procurorului general, intrucat imi fusesera transferate mie".
A fost la fel de ferm cand, vara trecuta, anunta ca nu formuleaza acuzatii impotriva lui Hillary Clinton.
James Comey, FBI Director: "Nu vrem sa trimitem oameni la inchisoare cu exceptia cazurilor in care putea dovedi ca stiau ca fac ceva ilegal".
Le-a replicat scurt republicanilor care il acuzau ca tine spatele echipei Obama.
James Comey: "Conduc o organizatie care este apasat apolitica".
E imposbil ca noua investigatie sa ajunga la o concluzie inainte de 8 noiembrie. Totusi, FBI-ul este intr-o cursa contracronometru in cautarea unor indicii incriminatorii.
O echipa de agenti foloseste un soft special pentru a rasfoi miile de emaluri ca sa izoleze eventuale informati clasificate, adica paragrafe relevante pentru ancheta.