Cursa pentru Casa Alba. Harta colegiilor electorale cu o saptamana inainte de alegeri si care sunt statele cheie
Donald Trump a urcat in ultimele zile in sondaje, insa Hillary Clinton ramane favorita gratie sistemului electoral din SUA.
Cu mai putin de o saptamana inainte de alegerile din SUA si dupa o campanie electorala epuizanta, denumita de presa americana nu doar cea mai scumpa din istorie, ci si cea mai "murdara", poate cel mai important lucru este ca americanii se tem in egala masura ca ambii candidati sa ajunga la Casa Alba.
Singurul lucru care uneste o America mai divizata ca niciodata este faptul ca majoritatea americanilor recunosc ca au de ales intre doi candidati slabi, iar slabiciunile lor au devenit si mai evidente in ultima saptamana, presarata cu scandaluri (si sexuale), insulte si acuzatii, un spectacol demn mai mult de o tara bananiera, scrie La Repubblica.
SURSA FOTO: Real Clear Politics
Harta electorala si scenarii
Potrivit Real Clear Politics, Donald Trump se bazeaza pe 164 de electori (270 necesari) din 22 de state, in timp ce Clinton se bazeaza pe 259 de electori (270 necesari) din 22 de state.
Trump este sigur pe 9 state: Alabama (9), Arkansas (6), Kentucky (8), Idaho (4), Nebraska (4), Carolina de Nord (3), Oklahoma (7), Virginia de Vest (5), Wyoming (3).
Este favorit in 8 state: Louisiana (8), Mississippi (6), Montana (3), Dakota de Sud(3), Tennessee (11), Alaska (3), Kansas (6), Nebraska - al doilea district congresional (1)*.
Alte 5 state inclina catre Trump: Indiana (11), Texas (38), Missouri (10), Carolina de Sud (9), Utah (6).
Hillary este sigura pe 7 state: Massachusetts (11), New York (29), California (55), District Columbia (3), Hawaii (4), Maryland (10) si Vermont (3).
Este favorita in 6 state: Illinois (20), New Jersey (14), Washington (12), Rhode Island (4), Delaware (3), Maine - primul district congresional (1).
Alte 9 state inclina catre Clinton: Maine (2), Pennsylvania (20), Minnesota (10), Wisconsin (10), Michigan (16), New Mexico (5), Oregon (7), Virginia (13), Connecticut (7)
Batalia decisiva se da in 10 state cheie (128): Ohio (18), Florida (29), Carolina de Nord (15), Colorado (9), Nevada (6), Iowa (6), New Hampshire (4), Georgia (16), Arizona (11), Maine - al doilea district congresional (1)
SURSA FOTO: Real Clear Politics
*Maine si Nebraska sunt singurele state din SUA cu 2 districte congresionale.
Cum functioneaza sistemul electoral din SUA
Pentru a intelege cum e impartita harta electorala a SUA trebuie sa ne uitam la cum functioneaza sistemul electoral american, vechi de 200 de ani. In primul rand, America este o federatie de state independente, fiecare cu legi proprii si suveranitate. 50 mai exact, iar fiecare stat are dreptul ca vocea sa sa fie luata in consideratie. Iar vocea statului e data de electorii alesi de americanii de rand.
De ce electori si nu vot direct? Ganditi-va cum ar fi putut sa fie organizate alegerile, numarate si centralizate, voturile din Statele Unite ale Americii, in timpurile in care trenul cu aburi era cel mai rapid mijloc de transport. Plus faptul ca, abia in 1959, ultimele doua state au intrat in componenta SUA.
Asa ca, daca americanii au stabilit ca ceea ce este vechi de 200 de ani functioneaza, atunci de ce sa schimbe ceva. Asadar, americanul de rand merge la vot, ceea ce inseamna ca votul este popular. Nu-l voteaza pe Trump sau Clinton, ci un numar de electori, la nivelul fiecarui stat, iar ei mai departe aleg presedintele. Asta se cheama vot indirect.
Acum, nici numarul electorilor nu este stabilit la intamplare, ci in functie de cati locuitori are statul respectiv. Cu cat mai multi, cu atat mai multi alesi in Camera Reprezentantilor. Mai adaugam doi senatori de fiecare stat, adunam cifrele si numarul electorilor este egal cu numarul sa le zicem "parlamentarilor" din statul respectiv.
Pe principiul cu cat mai mare, cu atat mai bine, vorbim de statele cu multi locuitori, la 36 de milioane de locuitori, California are 55 de electori, iar Kansas numai 6. Asa ca, daca e lupta si campanie electorala, acestea se fac in statele mari, nu in cele mici. Multi, deci importanti.
In total, la nivelul Statelor Unite ale Americii ajungem la 538 de electori, iar daca 270 din ei te voteaza, vei ajunge presedinte al Americii.
Vocea poporului se aude la Casa Alba numai prin trambita electorilor. Exista, totusi, o mica, foarte mica sansa, ca un american sa ajunga presedinte prin votul electorilor, in conditiile in care nu a castigat si majoritatea voturilor americanilor de rand, adica sa fie ales fara sa castige si votul popular. S-a intamplat numai de vreo cateva ori si, in majoritatea cazurilor acum vreo doua sute de ani. Dar e adevarat ca si George Bush, tot asa a ajuns presedinte in defavoarea lui Al Gore.
Sursa: , Real Clear Politics
Etichete: donald trump, hillary clinton, alegeri sua,
Dată publicare:
02-11-2016 13:56