Cu aproape 50 de zile inainte de alegeri, avansul lui Hilllary scade: "Am spus intotdeauna ca va fi un scrutin strans"
Cu circa 50 de zile inaintea alegerilor prezidentiale americane, avansul lui Hillary Clinton se diminueaza in sondaje, fapt care ingrijoreaza tabara democratilor.
Media sondajelor de la sfarsitul lunii august nu indica decat un avans de 1,8 puncte procentuale fata de Donald Trump la nivel national, ceea ce reprezinta o scadere cu 4 puncte in doua saptamani, noteaza AFP, conform Agerpres.
In statele-cheie unde se va decide soarta alegerilor, Donald Trump se situeaza in prezent in frunte, in Ohio (46% fata de 41%) si in Florida (47% pentru Trump, 44% pentru Clinton), potrivit unui sondaj CNN-ORC.
Candidata democrata, care si-a reluat campania joi dupa trei zile de repaus pentru a-si trata pneumonia, isi pastreaza seninatatea. "Am spus intotdeauna ca va fi un scrutin strans", a declarat ea.
Dar, ca un semn al ingrijorarii democratilor, echipa sa de campanie a anuntat ca fostul sau adversar Bernie Sanders, foarte popular printre tineri, si senatoarea Elizabeth Warren vor face campanie pentru ea in acest weekend in Ohio.
"Am avut o luna incredibila, exista mult entuziasm", a spus la randul sau Donald Trump.
Nu este pentru prima oara cand cei doi candidati concureaza de pe pozitii egale: aceasta egalitate s-a inregistrat pentru scurt timp la sfarsitul lunii mai, dupa care Trump a inceput sa piarda din nou teren.
Dar cu mai putin de doua luni inaintea alegerilor, dna Clinton suscita din ce in ce mai putin entuziasm: doar 38% dintre democrati se declara foarte entuziasti, fata de 47% in august, potrivit unui sondaj al New York Times/CBS. si in timp ce 55% dintre alegatorii lui Trump se declara foarte entuziasmati la ideea ca il vor vota, in tabara lui Clinton entuziastii nu mai sunt decat 36%.
Prin urmare, mobilizarea la vot va fi esentiala pentru a castiga.
Site-ul Five Thirty Eight, care analizeaza sondaje, date istorice si economice, estimeaza ca Hillary are 60,1% sanse sa castige alegerile, fata de 39,8% in cazul lui Trump. La 8 august, Hillary Clinton era creditata cu 79,5% din sansele de castig, in timp ce Trump cu 20,5%.
De cand si-a schimbat echipa de campanie, Trump a devenit mai disciplinat, mesajul sau este mai structurat si insultele au disparut. Noua sa directoare de campanie Kellyanne Conway este foarte prezenta pe platourile de televiziune.
"El a avut doua saptamani bune dupa calatoria in Mexic" la inceputul lunii, comenteaza Robert Shapiro, expert politic de la Universitatea Columbia din New York. "(...) vorbeste mai mult despre subiecte: politica externa, economie, familie. Stacheta pentru el nu este foarte ridicata, dar a progresat in eforturile de a parea mai prezidential."
Spre deosebire de el, Hillary Clinton, care nu reuseste de mai multe luni sa se desprinda de scandalul e-mailurilor sale si de atacurile rivalului sau republican impotriva Fundatiei Clinton, si-a adaugat nefericita declaratie despre alegatorii "jalnici" ai lui Trump. Iar Hillary Clinton "nu a gestionat (situatia privind) pneumonia in cel mai bun mod", afirma Shapiro. Tacerea sa initiala a confirmat, potrivit lui, "perceptia alegatorilor ca ea nu este transparenta".
Democratii "au de ce sa se nelinisteasca", apreciaza el, adaugand insa ca dna Clinton are inca "multe moduri de a castiga colegiul electoral".
Alegerile prezidentiale americane sunt de fapt un scrutin indirect in care sondajele nationale nu sunt cele mai importante.
Alegatorii voteaza pentru "mari electori" (colegiul electoral) al caror numar variaza in functie de state. Un candidat are nevoie de majoritatea acestor mari electori (270 din 538) pentru a castiga.
Unele state-cheie 'cantaresc' mai mult decat altele si pot chiar sa rastoarne rezultatul. Printre acestea sunt Florida, Ohio, Pennsylvania si Carolina de Nord.
Fata de sondaje, apropierea primei dezbateri prezidentiale in 26 septembrie - cruciala - nu este neaparat o veste buna pentru democrati, chiar daca Hillary Clinton, fosta senatoare de New York, fosta secretar de stat si candidata pentru a doua oara la presedintie, are experienta acestui exercitiu.
"Din punct de vedere istoric, in aceste prime dezbateri, presedintele in exercitiu si candidatul in frunte tind sa faca mai putin bine decat challengerul lor", explica Robert Shapiro. "Stacheta este mai ridicata pentru ea decat pentru Trump", pentru care asteptarile sunt reduse, adauga el.
Sursa: Agerpres
Etichete: donald trump, alegeri, hillary clinton, sondaje, alegeri sua,
Dată publicare:
16-09-2016 10:58