Atacul fara precedent al lui Donald Trump la adresa lui Hillary Clinton: "E o mincinoasa de clasa mondiala si o corupta"

Dată publicare: 23-06-2016 10:01
Dată actualizare: 26-06-2016 00:08


Donald Trump, Hillary Clinton

Candidatul republican prezumtiv pentru Casa Alba, Donald Trump, a lansat miercuri un atac virulent impotriva rivalei sale, democrata Hillary Clinton, acuzand-o de coruptie si incompetenta periculoasa.

Trump si-a numit adversara 'o mincinoasa de clasa mondiala', intr-un discurs menit sa dea un nou impuls campaniei sale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

 In discursul rostit la New York - si pe care echipa de campanie lui Clinton l-a calificat drept 'ticnit' si 'ipocrit' -, magnatul a acuzat-o pe fosta prima-doamna ca este parte a establishment-ului politic care i-a inselat pe muncitorii americani prin acorduri comerciale defavorabile si a pus in pericol securitatea nationala.

Ambii candidati incearca sa compenseze ratele ridicate de impopularitate pe care le au in randul alegatorilor, descriindu-se reciproc drept personaje negative, care pun interesele personale deasupra celor ale americanilor de rand.

Insa, dupa cum noteaza Reuters, chiar si dupa standardele competitiilor prezidentiale moderne, lupta intre Hillary Clinton, fost secretar de stat si senator in Congresul SUA, si miliardarul controversat Donald Trump iese in evidenta printr-o retorica neobisnuit de acida.

'E posibil ca Hillary Clinton sa fie cea mai corupta persoana care a incercat vreodata sa devina presedinte al Statelor Unite', a declarat Trump, in fata unui mic grup de suporteri in hotelul sau din Manhattan, acuzandu-si rivala ca a condus Departamentul de Stat 'ca pe propriul fond de investitii'.

Spre deosebire de multe dintre discursurile sale din timpul campaniei pentru alegerile primare republicane, Trump a citit declaratiile de miercuri de pe un teleprompter, o decizie luata dupa ce mai multi responsabili din partid i-au cerut sa adopte un ton mai 'prezidential'.

Cu toate acestea, Donald Trump nu si-a ponderat atacurile, sustinand ca Hillary Clinton este ' o mincinoasa de clasa mondiala', care 'a perfectionat politica profitului personal si a furtului'.

In discursul sau, Trump a repetat acuzatiile potrivit carora deciziile dnei Clinton au fost influentate, in perioada in care a condus Departamentul de Stat, de donatiile primite de Fundatia Clinton si de asociatii caritabile. El a atacat Fundatia Clinton pentru ca a acceptat milioane de dolari de la Arabia Saudita si alte state criticate de SUA pentru ca nu protejeaza drepturile femeilor si ale minoritatilor sexuale.

'Singurul lucru pe care Donald Trump l-a oferit astazi au fost si mai multe minciuni ipocrite si teorii ticnite ale conspiratiei', a reactionat purtatorul de cuvant al democratei, Glen Caplin.

'Fundatia Clinton ajuta oameni saraci din intreaga lume sa aiba acces la medicamente anti-SIDA care le salveaza vietile', a replicat si dna Clinton, intr-un miting de campanie in Raleigh, North Carolina.

'Deciziile ei au raspandit moarte, distrugere si terorism peste tot ce a atins', a mai spus Trump, acuzand-o pe rivala sa de judecata politica eronata in cei patru ani ca secretar de stat, in care ar fi esuat sa opreasca ascensiunea Statului Islamic, sa mentina sanctiunile impotriva Iranului ori sa evite haosul in Libia.

Cu o zi inainte, democrata avertizase ca prezenta miliardarului la Casa Alba va fi un dezastru pentru economia americana.

Miercuri, dna Clinton a primit sprijinul fostului consilier pentru securitate nationala Brent Scowcroft, un republican care a facut parte din administratiile presedintilor Gerald Ford si George H.W. Bush.

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat in aceasta saptamana a indicat o sustinere de 44,5% pentru Hillary Clinton si de 35,5% pentru Donald Trump.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO