Mesajul lui Tudor Chirila inainte de alegerile locale. "Nu putem lasa orasul asta pe mana unor oameni care nu ne iubesc"

Ultima actualizare: 07-06-2016 06:58

Artistul Tudor Chirila face sambata seara un apel catre toti romanii: sa mearga la vot.

Mesajul lui vrea sa atraga atentia tuturor ca votul e un gest democratic necesar.

Inca de sambata dupa-amiaza, Tudor Chirila a postat un lung mesaj despre alegeri pe Facebook:

Eram la malul marii acum doua zile. La un metru de plaja, un pescarus plutea pe apa in deriva. Langa el, doi boschetari inimosi incercau sa il faca sa zboare. El nu mai putea sau nu mai voia. Abandonase. Inghitea apa, din cand in cand. Unul dintre boschetari imi spunea ca foarte curand avea sa moara. Deasupra noastra se roteau in cercuri joase alti cativa pescarusi care icneau alarmati, intr-un gest de ultima solidaritate. Il tineam de mana pe fiul meu care privea spectacolul pescarusului plutitor fara sa-i patrunda semnificatia. Apoi am inceput sa ma simt vinovat. As fi putut scoate pescarusul din apa, sa incerc sa-l transport undeva, la un veterinar. Boschetarii plecasera deja. Plecam si eu. Vinovatia lucra insa. As fi putut macar sa dau macar un telefon la un veterinar din Constanta, sa incerc sa-l conving sa vina pana la malul marii unde o pasare se ineca. Poate as fi reusit sa dau peste un om pentru care o asemenea situatie nu era una inevitabila sau neimportanta. Sau as fi putut incerca sa caut mai departe pe plaja pe cineva care sa transporte pescarusul pana in oras. N-am facut-o. Mintea mea a inceput sa caute rapid argumente (unele rezonabile) care sa-mi justifice apatia si lipsa de initiativa. Dar, pe masura ce ma departam de mal, ma simteam mai vinovat.

Sa votezi este mult mai putin costisitor decat sa salvezi un pescarus. Si cu toate astea de ani buni de zile cei mai numerosi la vot sunt pensionarii. Asta nu pentru ca ei au spirit civic, ci pentru ca duminica votului face parte din tabieturile lor. Doar ca ei, pensionarii, sunt si cei usor manipulabili.

Pentru noi, ceilalti, este mai simplu sa ne departam de mal si sa inchidem ochii. Este mult mai simplu sa NU iesim la vot, pentru ca, nu-i asa, nu se schimba nimic si pescarusul va muri oricum. Doar ca in cazul votului pe care ar trebui sa-l acordam maine, pescarusii suntem noi. Fiecare dintre noi. Bucurestiul este un oras de pescarusi morti. Un oras pe care ani de zile si l-au impartit doua partide (PSD si PNL) toxice. Un oras de care si-au batut joc, intr-un mod iresponsabil, consilierii acestor partide. De cele mai multe ori cu un nivel de educatie si moral submediu acesti oameni AU DECIS pentru noi. Acesti oameni AU DECIS viitorul sumbru al traficului, transportului, parcarilor, gigacaloriei, spatiilor verzi, culturii. Acesti oameni, din aceste partide, au incurajat regimul spagilor, mafia imobiliara, au paralizat un oras care a inceput sa se scufunde, neputincios. Fiecare dintre noi stie ca acesti oameni, ai acestor partide, nu vor face nimic pentru orasul asta. Fondurile orasului nostru sunt URIASE. Miza de a le controla este si mai mare.

Sa te deplasezi la vot inseamna sa ridici naibii pescarusul ala din apa, desi poate ti-e scarba sa-l atingi sau nu crezi ca vei gasi pe cineva sa-l oblojeasca. Sa te deplasezi la vot inseamna sa nu-ti intorci spatele. Sa nu te ignori. Sa nu te anulezi ca persoana. Inseamna sa te respecti.

Nu putem lasa orasul asta pe mana unor oameni care nu ne iubesc. Nu putem lasa ca soarta orasului astuia sa fie decisa de o minoritate manipulata si manipulabila. Pur si simplu nu este bine si nu putem sa ne (mai) facem una ca asta.

Aud tot timpul ca Facebook e o retea unde lumea se vaicareste si nu face nimic. Eh, uite ca astazi acest Facebook, aparent nefolositor, poate sa fie motorul din spatele schimbarii. Poate sa fie mai mult decat o retea de aratat pisici si etalat succese personale. Astazi Facebook poate sa fie portavocea cu care iti poti anunta toti prietenii ca mergi la vot.

Putem sa le aratam ca nu suntem putini si ca nu suntem nepasatori. Putem sa facem asta. Putem sa ne dam o sansa, asa cum Leicester City si-a dat sansa sa lupte si a castigat campionatul Angliei impotriva imposibilului. O echipa saraca si fara speranta a spulberat cluburi cu zeci de milioane de euro buget.

Astazi, avem sansa sa fim Leicester City. Mergem la vot. Si ne sunam prietenii sa mearga si ei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO