Nu fotografiati buletinul de vot, ca sa nu ajungeti la politie. Ghidul interdictiilor la alegeri
Duminica Romania merge la urne ca sa isi desemneze dintr-un singur tur primarii si presedintii de consilii judetene. Peste 285.000 de persoane spera sa fie alese, de cei peste 18 milioane de cetateni, cu drept de vot.
Pe cat posibil, incercati sa nu fotografiati buletinul de vot, ca sa nu ajungeti la politie. Este o hotarare a biroului electoral central, prin care se doreste respectarea secretului optiunii fiecaruia.
Vineri, cum au terminat elevii cursurile, salile de clasa au fost eliberate, si reamenajate.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Cabinele de vot au fost montate, urnele deasemenea, urmand ca maine sa se aduca si buletinele de vot iar salile sa fie sigilate. Abia duminica dimineata se vor deschide pentru cetateni.
Toti cei care vor sa isi aleaga primarul si consilierii trebuie sa mearga obligatoriu la sectia de care apartin.
Atentie, nu exista sectii speciale in gari sau in alte institutii, asa ca daca mergeti in week-end pe litoral sau la munte nu puteti vota.
Romanii care au viza de flotant mai veche de 3 luni, pot vota acolo unde locuiesc temporar. Restul se duc la domiciliul initial.
Daca sunteti pe listele sectiei de votare si aveti actul de identitate la dumneavoastra, puteti vota. Oricine incearca sa va opreasca risca inchisoare pana la cinci ani de inchisoare.
In plus membrii comisiei de votare vor incasa amenzi cuprinse intre 2200 si 3000 de lei daca inchid ochii si nu va cer cartea de identitate.
Oricat de amabili ar fi acestia trebuie sa ramana dincolo de usa cabinei. Un insotitor are voie sa vada care va este alegerea politica numai daca din motive temeinice nu va descurcati singur.
Stampila cu mentiunea 'votat' se pune inauntrul patrulaterului cu numele sau cu lista de candidati. Daca veti stampila de mai multe ori, in acelasi chenar, votul dvoastra ramane valabil. Se va anula doar daca v-ati exprimat doua sau mai multe optiuni.
Ca sa nu aveti probleme, nu luati cu voi aparate foto. Legea interzice sa filmati sau fotografiati cand votati. Asta pentru ca inregistrarea ar putea fi dovada ca ati pus stamilpa pe un anumit candidat pentru a obtine bani de la sustinatorii acestuia. Daca sunteti suspectat riscati dosar penal.
Dupa vot, buletinele se pun in urne astfel incat pagina alba, cu stampila de control, sa ramana in afara, iar votul sa ramana secret.
Nu uitati sa va recuperati actul de identitate si sa lasati stampila. Daca o luati acasa o sa fiti sanctionati cu 3000 de lei.
Sectiile de vot vor fi deschise intre 7 dimineata si 9 seara.