Comuna Certeze, locul unde Mona Lisa e pictata pe 300 de euro, iar casele au un singur principiu: "Mai mare ca a vecinului"

×
Codul embed a fost copiat

Europa i-a primit pe romanii harnici, le-a dat slujbe si i-a obligat sa se adapteze. Printre ei se numara si osenii care au plecat din Satu Mare sa-si faca un rost. Acum au case, masini, haine si obiceiuri ca-n vest.

Sase, poate chiar sapte saptamani pe an, Certeze da in clocot. Coconii si alesele lor vin acasa. Se intrec in nunti, case si masini... Apoi, se intorc la munca, iar comuna ramane pustie.

Lentoare si un paradis... al contrastelor. Ai lux, eleganta, kitsch, franturi de mediu rural... Toate, in cativa metri patrati. Limuzine cu volan pe dreapta ascunse sub straturi de praf si carute. Romani care se cred englezi sau francezi.. Dar si o tristete apasatoare.

La 80 de ani, doamna Maria e singura. Face pe strajerul in fata a doua palate ivite in curtea casei batranesti. La unul inca se lucreaza.

"Unde vi-s copiii care stau in casele astea?
- In Franta. Aici s-a insurat de trei ani, are o prunca de un an si sapte luni si si-a facut si el casa.
- Si acum mesterii lucreaza la casa baiatului, nu?
- Da, da. Inauntru fac. Asta-i gata, e si inauntru gata. N-am cheile, ca v-as arata",
spune femeia.

Citește și
Darth Vader in Ucraina
Conduce un imperiu galactic, dar nu are voie sa voteze la alegerile din Ucraina. Ce a patit Vader la Kiev

Stapanii au poruncit 12 camere. De altfel, "cat mai mare" este singura notiune dupa care se ghideaza cei care platesc pentru astfel de constructii. Nu exista un stil aparte. Ci elemente imprumutate involuntar din alte culturi.

Avem vitralii ca-n lacasurile ortodoxe, dar si cladiri cu fatade de sticla, precum in cartierele bine cotate din Londra. Avem gardul tipic romanului obisnuit: dat cu un strat de grund grena si lasat asa. Il avem si pe cel britanic, insa: fier forjat artistic, ca la Buckingham sau Windsor. Avem basoreliefuri ca la Notre Dame si fatade pictate in culori vii.

Interioarele sunt poezie curata. De fapt...pictura. Suntem in casa familiei Mihoc. In living, Daniel - plecat in Franta, la munca, dupa ce a trecut si prin Austria - si-a comandat un tablou impunator.

"L-au cunoscut pe pictorul care picteaza si i-a venit o idee sa-si faca un tablou. Au vrut cu peisaj de padure iar in tablou sunt copii mei, ala care calareste pe cal ii Daniel si celalalt Denis..imi place tare mult cum a iesit ..Naiatul meu ii plecat in strainatate in Franta, mi dor de el..s-a schimbat tare mult comuna, nu arata asa frumoasa, nu cu case asa mari frumoase"

Intrebam in stanga si-n dreapta si-l descoperim pe artist: Vasilica. Un pusti de 21 de ani, mustind a talent si... iubire, asa cum scrie pe tricoul sau.

"Mona Lisa, Napoleon, El Greco, fel si fel de picturi avem. Vin cu idei de-acolo, in Paris, va dati seama, atatea muzee. Vazand-o in muzeul respectiv: mai, vreau pe aia s-o fac...Si ma suna pe mine, ba, poti sa faci? Altu' ma suna cu portrete. Vreau sa facem portrete cu cai....Depinde, eu trebuie sa le respect dorinta"

Unii ziceau ca-s kitch-uri, dar eu nu cred. Ca-s pictori din Renastere...

Mona Lisa e mai cautata la Certeze decat casetele video cu Benny Hill, inainte de Revolutie. Vasilica zice ca are de executat opt bucati.

"E a treia pe acest an, da' e foarte micuta de marime. Am si Grigorescu si urmeaza sa fac la trei metri jumate, doi metri"

"O pictura poate sa ajunga si pana la 1500 de euro, dar poate fi si 300 de euro..depinde de client, Mona Lisa poate fi mai putin FINISATA si atunci e mai ieftin dar poate iesi ca in tablou , o perfectiune , cum arata originalul"

Din pacate, ochii proprietarilor zabovesc prea putin asupra picturilor tanarului. Putini sunt cei care isi permit sa se intoarca definitiv acasa. Ne-o spune, cu amar, si tanti Ana. La randul ei, bodyguard pensionar in fata palatului ridicat de baiat, care munceste la Paris, alaturi de sotie.

Batranii ramasi in Certeze se roaga ca luna august sa vina cat mai repede. Atunci, prind puteri magice, parca. Isi vad copiii realizati si...fericiti. Si au de lucru.

Romanii profita de cele cateva saptamani petrecute in tara: isi fac nuntile sau botezurile. Ar putea sa incerce si la Londra sau la Paris. Dar...zic ei: una e sa strangi, cu chiu cu vai, 200 de invitati printre straini si alta e sa ai 700 de meseni de-ai tai.

Numai costumul miresei se duce spre 4-5000 de euro. Iar nunta intreaga bate spre 40-50.000. Apoi, se lasa tacerea.

La cativa kilometri de Certeze, in Racsa, 450 de familii au ales sa plece in Vest. Au format o comunitate solida, la Londra. Cand se intorc in tara, intre ei si vecini are loc o veritabila competitie, povesteste Vasile.

Flegmatic precum un lord britanic, dar cu camasa deschisa asa cum a vazut la Catalin Botezatu, barbatul supravegheaza muncitorii, sprijinit de poarta casei. Care, intre noi fie vorba, e ditamai vila. 15 camere a fost pohta ce-a pohtit-o!

"Nu noi am construit, au construit mesterii, noi am facut banii si i-am trimis sa se construiasca. Din 2002 suntem plecati. La Londra.
- Si de unde v-ati inspirat?
- Nu stiu, asa e la noi in zona, tre' sa ai casa mare. Daca are vecinu mai mare, noi tre sa o facem si mai mare. Noi nu facem calcule cu investit si asa, muncim facem banii si ii bagam aici si mergem inapoi si mai facem.

Filosoful are 12 ani de pribegie. La inceput, nici nu-si permitea sa se intoarca in tara, in concediu. Acum...vine cand isi doreste.

"Sa stiti ca Londra nu-i asa frumoasa cum pare. Banii numai-s frumosi! Eu stiu, am masina acolo, am un bemveu, o stiu ca pe Satu Mare, da' nu-i ceva...Da, Roata Mileniului sau Big Ben-ul...niste constructii de zeci de ani, da' nu-i nu stiu ce"

Si-n curtea lui Toma Babut se lucreaza. Aproape toata familia e de 7 ani la Londra, iar banii castigati sunt investiti in constructia casei. Imediat ce trecem pragul, remarcam influentele.

Fara sa-si dea seama, poate, romanii care muncesc in strainate trag dupa ei comunele de bastina. In Racsa, de exemplu, autoritatile au dat 1 milion de euro pentru a transforma caminul cltural in salon pentru nunti. 2.000 de petrecareti au loc acolo.

In zona, se investeste masiv, in continuare. Desi putini planifica sa se intoarca definitiv. Europa le ofera tot ceea ce bunicii sau parintii lor nu au avut. Un loc de munca sigur si bine platit, facilitati din partea statului care ii gazduieste. Sprijin, consiliere si siguranta pentru copii.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ilie Nastase a devenit senator in Parlamentul Romaniei dupa votul de duminica. Rezultatul final dupa alegerile partiale
Ilie Nastase a devenit senator in Parlamentul Romaniei dupa votul de duminica. Rezultatul final dupa alegerile partiale

De luni, Romania are si trei noi senatori, plus cinci deputati, dupa alegerile partiale care au avut loc in opt colegii, in acelasi timp cu europarlamentarele.

Conduce un imperiu galactic, dar nu are voie sa voteze la alegerile din Ucraina. Ce a patit Vader la Kiev
Conduce un imperiu galactic, dar nu are voie sa voteze la alegerile din Ucraina. Ce a patit Vader la Kiev

 Unui ucrainean i s-a refuzat dreptul de vot la Kiev dupa ce s-a prezentat la urne costumat in Darth Vader, lord Sith al Imperiului Galactic

MAI:
MAI: "Alegerile nu au fost marcate de incidente majore". Ce fel de incalcari ale legii au existat, totusi, duminica

Au fost alegeri fara incidente majore - este concluzia prezentata luni de Ministerul de Interne.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..