Alegeri EUROPARLAMENTARE. Cum arata buletinul de vot pe care il folosim pe 25 mai 2014

Ultima actualizare: 19-05-2014 09:53
Macheta buletin de vot

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a prezentat, intr-o conferinta de presa, macheta buletinului de vot ce va fi folosit la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Vedeti la finalul acestui articol cum arata macheta buletinului de vot. 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Pe buletin sunt inscrise partidele in ordinea tragerii la sorti, urmate de candidatii independenti - in ordinea depunerii candidaturilor. Listele de candidati depuse de fiecare partid sau alianta sunt inscrise in buletinele de vot in chenare, care au in coltul din dreapta sus sigla formatiunii politice sau a aliantei electorale.

Dupa deschiderea buletinului de vot, pe prima pagina figureaza, in ordine, listele de candidati propuse de PDL, PMP, UDMR, Alianta Electorala PSD-UNPR-PC. Patru formatiuni sunt inscrise si pe urmatoarea pagina a buletinului de vot: PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale.

Pe pagina a treia figureaza candidatii propusi de Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Forta Civica, Partidul Ecologist Roman. Pagina urmatoare cuprinde trei formatiuni politice: Partidul Alternativa Socialista, PNTCD si PPDD.

Urmatoarea pagina inscriptionata a buletinului de vot cuprinde numele candidatilor independenti, in aceasta ordine: Georgiana Corina Ungureanu, Constantin Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daeanu.

"Astazi, 29 aprilie 2014, in conformitate cu prevederile art. 42, alin. 3 din Legea 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata, a fost prezentata macheta buletinului de vot ce va fi folosit la alegerile pentru membrii din Romania pentru PE, care vor avea loc in data de 25 mai. Macheta a fost prezentata atat membrilor BEC, cat si delegatilor imputerniciti ai partidelor politice si candidatilor independenti", a precizat, in conferinta de presa, Marian Muhulet.

Muhulet le-a prezentat jurnalistilor macheta buletinului de vot, aratand ca partidele care au candidati pentru PE sunt inscrise pe acest buletin de vot in ordinea tragerii la sorti. Potrivit deciziei BEC, buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 25 mai va avea opt pagini A4.

Biroul Electoral Central a stabilit in 17 aprilie ordinea partidelor pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. Astfel, PDL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, pe pozitia a doua este PMP, urmat de UDMR, PSD-UNPR-PC si PNL, potrivit tragerii la sorti facute de catre presedintele BEC, Florentin Sorin Dragut, pentru stabilirea ordinii formatiunilor. Tragerea la sorti a fost in doua etape, in prima fiind incluse partidele care au deja reprezentanti in Parlamentul European. Astfel, prima pozitie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare va fi ocupata de PDL, a doua pozitie de PMP, iar a treia de catre UDMR.

Alianta electorala PSD-UNPR-PC ocupa pozitia a patra pe buletinele de vot, PNL pozitia a cincea, iar PRM a sasea.

A doua etapa a s-a referit la partidele politice care au candidati la alegerile europarlamentare, dar nu au membri in acest moment in Parlamentul European. Astfel, pozitia sapte pe buletinele de vot va fi ocupata de Alianta Nationala a Agricultorilor, pozitia a opta de Partidul Dreptatii Sociale, iar pozitia a noua de Partidul Noua Republica.

Partidul Verde ocupa pozitia a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forta Civica pozitia a unsprezecea. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Partidul Ecologist Roman - pozitia 12, Partidul Alternativa Socialista - 13, PNtCD - 14 si Partidul Poporului Dan Diaconescu - 15.

Dupa extragerile facute de presedintele BEC, acesta a precizat ca urmatoarele locuri de pe buletinele de vot vor fi ocupate de candidatii independenti care s-au inscris in cursa pentru alegerile europarlamentare, in ordinea depunerii acestor candidaturi.

Pozitia 16 de pe buletinele de vot este ocupata de Georgiana Corina Ungureanu, urmata de Constantin Titian Filip, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu si Valentin Eugen Daianu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO