Alegeri 2014. "Sunt analfabeta. Pun stampila pe cine nimeresc". Drumul spre Bruxelles trece si prin sate ca in Las Fierbinti

Ultima actualizare: 01-06-2014 07:00

Vineri a inceput oficial campania electorala pentru alegerile europene din 25 mai. Insa drumul catre Bruxelles al celor 32 de eurodeputati romani trece si prin sate.

Gospodarii nu stiu mare lucru despre candidati, dar au auzit ca parlamentarii si-au luat vacanta o luna ca sa bata ulitele pentru a-si face reclama. Oamenii se amuza si le transmit ca ii asteapta plini de curiozitate sa vada ce gasesc in punguta cu materiale promotionale.

La Valea Argovei, in judetul Calarasi, nea Nicu, un pensionar ajuns la 70 de ani, si-a scos vecinii la o dezbatere politica. Intrat in pielea lui Ilie Moromete, omul le explica tacticos celor din jur ca in Saptamana Luminata cine da cu sapa sau spala rufele va fi prins in furtuna si lovit de trasnet. Asa ca are timp berechet sa intoarca pe toate fetele "politichia" damboviteana de export pentru Bruxelles. Din start, recunoaste ca i s-a cam subtiat spiritul civic.

"M-au scarbit! Pana anul asta am votat mereu, dar gata, nu mai votez! Aveam baza, zic astia tinerii, mama, sa vezi ca ii termina p-astia. De unde, ca le da sfaturi din spate?!", a spus nea Nicu.

Om cu om, partid cu partid, nea Nicu le spune satenilor cine sunt candidatii pentru Parlamentul European. La fiecare nume rostit, oamenii ridica din umeri, de parca ar auzi povesti cu extraterestri.

"Io nu cunosc pe nimerea, nu stiu pe nimerea... Ce stiu io, acolo? Daca sunt analfabeta, ce stiu io? Pai nu, zau, io spui serios!

- Si pe cine pui stampila?

- Acolo, pe care o fi, pe care nemeresc...", a declarat o alta sateanca.

Pe ulitele pline de glod, cu greu gasesti pe cineva care sa stie macar un nume de candidat.

In asteptarea promisiunilor electorale, oamenii de la tara fac lista neajunsurilor: pensii mici, medicamente scumpe si drumuri proaste.

"Traiesti cu sotu' in casa ani de zile si nu stii ce ii poate capu', da? Toti e pentru interes, manca-te-ar mama! Pentru interes", este de parere o alta localnica.

Concluzia e tot a lui nea Nicu: "Cum era cu Stalin, cu curcanu... Al americanului nu il asculta deloc si al lui Stalin ii mai dadea o boaba, iar o boaba... Pai ala ii pusese un morman, mai il asculta pe stapan? Si asta ii mai dadea o boaba aci, o boaba mai departe... Asa si astia... Iti mai da o galeata, iti mai da o cutare si 'e baiat bun, hai la vot'! E pe principiu cu curcanu... Ii dai toate, te-ai terminat. Ma mai duc eu acolo sa mai votez daca am de toate? Daca n-am, ma duc, ca poate imi da o galeata".

Campanie eletorala se incheie pe 23 mai, iar pe 25 vom merge din nou la urne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO