(P) Vrei să-ți amenajezi casa în stil gotic? Află 4 greșeli pe care le-ai putea face!
Amenajarea interiorului locuinței de unul singur poate deveni un proiect dificil, dar plăcut și cu multe satisfacții la final.
Costurile ridicate pe care le aduce cu sine angajarea unui specialist în decorare obligă mulți proprietari să demareze totul prin propriile puteri. Într-adevăr, vor beneficia de ajutorul Internetului, care le pune la dispoziție multe cunoștințe de specialitate, dar greșelile nu vor întârzia să apară. Deși pare ciudat, unii proprietari de case vor spune că ele nu sunt erori, ci dar opțiuni personale.
Stilul gotic a revenit în topul preferințelor. Apărut undeva prin secolul al XII-lea, în Franța Evului Mediu, continuă să aibă propriii lui adepți, chiar după atât de mult timp. Mulți sunt de părere că aduce cu sine atmosfera întunecată, macabră și dramatică a caselor atinse de vreme. De fapt, stilul gotic în amenajările moderne este diferit și, pentru a fi sigur de obținerea unor rezultate bune, este imperios necesar să se țină cont de anumite caracteristici, reducând dramatismul și păstrând sobrietatea.
Iată câteva dintre greșelile pe care le-ai putea face în amenajarea interiorului!
Acest stil aparținând Evului Mediu poate fi folosit acum și în casele mari ale românilor pasionați de istorie sau de influențele arhitecturii gotice, în locuințele luxoase și cu aer aristocratic, dar și în cele de mici dimensiuni, acolo unde pot fi utilizate doar anumite detalii gotice în combinație cu elemente clasice sau moderne.
Dacă vrei să ai un interior spectaculos, atunci ține cont de următoarele greșeli pe care le-ai putea face:
1. Cromatica specifică este, uneori, folosită în exces, iar negrul întunecă totul în jur. Recomandarea specialiștilor este să fie introdus cu moderație și să se îmblânzească atmosfera cu ajutorul culorilor pământii, naturale, prin maro, bleumarin și vișiniu, verde smarald sau albastru oceanic. Un detaliu care poate să înveselească look-ul este covorul din cameră, ce poate combina interesant diferite culori. În acest sens, descoperă printre modelele de covoare de vânzare ceea ce se potrivește pentru interiorul gotic al locuinței tale;
2. O altă greșeală este utilizarea pieselor de mobilă de mici dimensiuni sau a celor care nu au elemente metalice, specifice stilului. De fapt, este nevoie de prezența unui mobilier masiv, din lemn, cu accente metalice, combinat cu diferite alte materiale, altfel, amenajarea interioară nu va avea nicio legătură cu stilul gotic;
3. Unii renunță la folosirea tapițeriei, ceea ce este o altă greșeală. De exemplu, un decor cu tapet elegant, cu textură și modele de damasc sau brocart, chiar unul cu textură de catifea ar fi de real ajutor pentru redarea atmosferei gotice. Culorile de auriu, negru, vișiniu sunt indicate în acest sens;
4. Accesoriile sunt lăsate deoparte pentru că sunt scumpe sau nu pot fi găsite ușor. Din păcate, fără ele, nu vei avea niciodată un interior gotic. Pur și simplu, nu poți lăsa deoparte sfeșnicele sculptate în fier forjat, candelabrele somptuoase, tablourile cu rame de lemn masiv, oglinzile frumoase cu ramă din bronz, pernele din materiale luxoase sau alte mici detalii ce pot transforma o casă într-un castel de poveste din Evul Mediu.
În concluzie, dacă vrei să amenajezi la tine acasă un interior sobru, puternic ornamentat, care să emane eleganță și dramatism aristocratic, tot ce ai de făcut este să ții cont de fiecare detaliu în parte, iar rezultatele vor fi, cu siguranță, uimitoare.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.