(P) De 3 ori mai mulți copii bolnavi de afecțiuni respiratorii în România comparativ cu restul Europei

Dr. medic pediatru Doina Anca Pleșca

Prof. Dr. medic pediatru Doina Anca Pleșca ne spune cum putem preveni această problemă.

Infecțiile acute respiratorii reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate în întreaga lume, atât la copii, cât și la adulți. Rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% anual, de 3 ori peste media europeană care este de 4%.

Cum s-a ajuns în această situație și ce putem face pentru a scădea numărul cazurilor de îmbolnăvire în rândul copiilor, am aflat direct de la una dintre cele mai importante personalități medicale pe tema sănătății copilului: doamna doctor Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru cu supraspecializarea în domeniul penumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie din cadrul Facultatii de Medicină de la UMF ”Carol Davila” și managerul spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.

Doamna doctor ne explică cum s-a ajuns la această problemă, dar are și o soluție pentru părinții care doresc să crească rezistența copiilor la răceli și infecții: nutriția echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D), poate să limiteze apariția infecțiilor respiratorii și digestive la copii.

1. Ce este imunitatea mai exact?

Citește și
p
(P) Provocările deschiderii de conturi bancare și actualizării datelor la banca - identificarea beneficiarului real

Prof. dr. Doina Pleșca: Imunitatea reprezintă modalitatea prin care organismul detectează și inițiază sinteza unor substanțe (de exemplu, anticorpi) cu ajutorul cărora se apără împotriva diferitelor agresiuni, dintre care cele infecțioase (boli virale, bacteriene, fungice, parazitare) sunt de departe cele mai importante. Aceste activități complexe de apărare exercitate de organism se realizează cu ajutorul unor organe, țesuturi și celule care alcătuiesc sistemul imun al individului.

2. De ce e atât de important să creștem rezistența sistemului imunitar al copiilor?

Prof. dr. Doina Pleșca: În primii 5-6 ani de viața, capacitatea funcțională a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice întâlnire a copiilor și bebelușilor cu diferiți agenți infecțioși poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Așadar, prioritar pentru părinți este să întreprindă toate măsurile (igiena, alimentație, stil de viață, etc.) pentru a asigura sugarilor și copiilor mici un sistem imun cât mai puternic.

 

3. Cât de importantă e nutriția copiilor pentru un sistem imun cât mai rezistent?

Prof. dr. Doina Pleșca: Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de apărare al sugarului se întărește. În cazul preșcolarilor, se recomandă o alimentație diversificata, sănătoasă și echilibrată, bogată în legume, fructe și proteine de calitate. O componentă importantă a alimentației este reprezentată de laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului.

4. Ați menționat mai sus prebioticele: ce sunt și cum pot acestea să reducă nivelul infecțiilor în rândul copiilor?

Prof. dr. Doina Pleșca: Prebioticele, prezente și în laptele matern, sunt ingrediente alimentare (fibre) nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului prin stimularea creșterii și/sau a activității unor bacterii intestinale, astfel contribuind la îmbunătățirea sănătății organismului. Prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase la care se asociază un sistem imun optim.

5. Și vitaminele A,C și D au un rol important pentru un sistem imunitar puternic. Puteți explica cum funcționează acestea, care e rolul lor pentru organism și cum pot fi integrate în alimentația copiilor?

Prof. dr. Doina Pleșca: Vitamina A (Retinol) este esenţială pentru vederea normală, pentru sinteza unor proteine, ajută la creşterea oaselor şi dinţilor și are rol în creșterea imunității. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi si toate legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu.

Vitamina C contribuie la dezvoltarea oaselor şi ţesuturilor, ajută la întărirea gingiilor şi reduce învineţirea în cazul loviturilor. Această vitamină ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor și facilitează absorția fierului din alimente. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele roșii, ananasul, legumele cu frunze verzi.

"The sunshine vitamin" sau vitamina D este în prezent considerată mai mult decât o simplă vitamină, contribuind nu doar la buna funcționare a organismului, ci stimulând și apărarea împotriva infecțiilor (creșterea imunității). Vitamina D se găsește în carnea de pește gras, carnea roșie, gălbenușul de ou, ficatul de vită, laptele și derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc. Se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariției infecțiilor respiratorii la copil.

6. În concluzie, ce sfat aveți pentru părinții care vor să crească rezistența copiilor la răceli și infecții?

Prof. dr. Doina Pleșca: Prevenirea infecțiilor acute (respiratorii și digestive) care survin la copii se realizează printr-o dietă echilibrată, parte din ea fiind si laptele îmbogățit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar și prin igiena somnului și respectarea calendarului de vaccinări. Alimentația echilibrată și diversificată la care se adaugă și formulele de lapte de creștere îmbogățite cu prebiotice și vitaminele A, C, D reprezintă una dintre cele mai bune și la îndemână metode prin care părinții pot preveni infecțiile acute (respiratorii si digestive) ale copiilor. Integrarea laptelui îmbogățit în alimentația copiilor duce la scăderea numărului de infecții acute în creșe și grădinițe cu până la 10%, copiii având un sistem imunitar mai puternic și astfel o rezistență mai mare la agresiunile infecțioase.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Provocările deschiderii de conturi bancare și actualizării datelor la banca - identificarea beneficiarului real
(P) Provocările deschiderii de conturi bancare și actualizării datelor la banca - identificarea beneficiarului real

Una dintre provocările frecvent întâlnită de societățile române cu asociați străini o reprezintă deschiderea de conturi bancare.

(P) Dragoste fără granițe. Mesajele anonime din Europa care își găsesc jumătatea în România
(P) Dragoste fără granițe. Mesajele anonime din Europa care își găsesc jumătatea în România

În marile capitale europene ca Roma, Madrid și Berlin și în orașele din România, mesaje anonime, dar pline de emoție, și-au făcut apariția zilele acestea – și nu au putut trece neobservate.

(P) MedLife inaugurează cel mai modern spital privat din vestul țării
(P) MedLife inaugurează cel mai modern spital privat din vestul țării

MedLife, liderul serviciilor medicale private din România, deschide oficial Spitalul Medici’s din Timișoara.

Recomandări
Dezinformarea, folosită ca armă în alegerile din întreaga lume. Cum au devenit rețelele sociale principalul câmp de luptă
Dezinformarea, folosită ca armă în alegerile din întreaga lume. Cum au devenit rețelele sociale principalul câmp de luptă

Anul 2024 a fost dominat de dezinformările apărute pe fondul campaniilor electorale organizate în mare parte din lume. Competițiile politice și rețele sociale au arătat vunerabilitățile sistemelor politice și de apărare.

Atentat cu bombă în Moscova. Şeful forţelor ruse de protecţie nucleară a fost ucis. Ucraina susține că a fost o ”operațiune”
Atentat cu bombă în Moscova. Şeful forţelor ruse de protecţie nucleară a fost ucis. Ucraina susține că a fost o ”operațiune”

O bombă ascunsă într-un scuter electric a ucis, marţi, la Moscova, un general rus de rang înalt responsabil cu forţele de protecţie nucleară, a anunţat Comitetul rus de Anchetă, informează Reuters.

Cod portocaliu de viscol în România. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Cod portocaliu de viscol în România. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Meteorologii anunţă vânt puternic şi polei în cea mai mare parte a ţării, până miercuri dimineaţă la ora 06:00. A fost emis cod portocaliu pentru zona montană înaltă, unde o să fie viscol, iar rafalele de vânt vor ajunge până la 120 de kilometri la oră.