(P) Are 8 ani si stie ce inseamna sa lupte pentru viata sa, pentru ca o face zilnic
Andrei are 8 ani si duce la propriu batalia vietii lui: are leucemie acuta si pentru el fiecare zi reprezinta o victorie in fata celui mai mare dusman: boala.
Povestea lui incepe inca inca de pe la 5 ani, cand racea foarte des si medicii ii prescriau tratamente peste tratamente, dar nimeni nu banuia adevarata cauza. Prin luna august au inceput sa-i apara tot felul de vanatai pe corp, carora parintii nu le-au dat o foarte mare importanta punandu-le pe seama jocurilor copilariei. Tot pe atunci, a fost la Ramanicul Sarat pentru niste analize. Acolo, medicii au constatat ca micutul are o anemie foarte severa si splina sa avea marimea uneia de adult, dar nimic nu prevestea inca adevaratul diagnostic.
Lovitura finala avea sa vina la inceputul lunii octombrie, cand micutul s-a trezit brusc cu dureri insuportabile in capul pieptului. Parintii l-au dus la spitalul din Ramnicul Sarat, dar cum spitalul nu avea sectie de hematologie, a fost transferat la Bucuresti. Aici i-au facut initial punctie in sold, dar, pentru ca nu a fost concludenta, a doua zi i-au facut punctie medulara. Dupa aceasta investigatie i-au pus diagnosticul – leucemie acuta.
Andrei a stat internat in spital mai bine de o luna, iar primele doua saptamani au fost ingrozitoare. Temperatura foarte mare nu ii scadea cu niciun fel de medicament. Dupa un timp insa, tratamentul a inceput sa functioneze, iar acum rezultatele sunt incurajatoare.
In ultima perioada, medicii de la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde este internat micutul, au devenit mult mai optimisti si i-au spus mamei ca tratamentul a dat rezultate, motiv pentru care il vor externa cat de curand. Totusi, el nu este nici pe departe vindecat si sederile lui prin spital sunt, din nefericire, abia la inceput. El isi intreaba periodic parintii “M-am facut bine, gata cu tratamentul?“, iar acestia nu au curajul sa ii spuna crudul adevar.
Desi a fost internat mai bine de o luna in spital Andrei a fost in camera de joaca a spitalului doar de doua ori. “I-am spus odata ca nu e bine sa mearga acolo pentru ca erau si cativa copii raciti si de atunci nu mai vrea sa se duca, desi i-am explicat ca pericolul a trecut”, povesteste mama baiatului.
Desi va pleca acasa, Andrei nu poate merge la joaca ca orice copil de varsta lui pentru ca orice raceala sau microb l-ar putea afecta in mod fatal.
Pentru copii ca Andrei este important ca diagnosticarea stadiului bolii sa fie una foarte precisa. De aceea, o dotare cu aparatura performanta a Instititului Clinic Fundeni, locul unde este tratat, va putea face o diferenta semnificativa.
Programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, derulat de GDF SUEZ Energy Romania in parteneriat cu Daruieste Viata vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.
,,Energie pentru o sansa la viata’’ are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%.
Programul urmareste dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange. Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne : un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.
Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania si reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.
www.energiepentrufaptebune.ro
www.facebook.com/energiepentrufaptebune
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.