De la ibric, la espresso la tine acasă. Istoria preparării cafelei, din Etiopia până în Italia, via Istanbul

cafea
iStock

De mai bine e o mie de ani, omenirea este fascinată de cafea. Și de-a lungul secolelor, oamenii au încercat să obțină din boabele maro-închis, prăjite și macinate, cele mai tari arome prin diferite procedee.

Turcii o fac la ibric, arabii o îndulcesc cu curmale, mexicanii o aromatizează cu scorțișoară, irlandezii îi adaugă un strop de whiskey, dar italienii au fost cei care au ridicat prepararea cafelei la rang de mare artă.

De la mestecarea fructelor necoapte și măcinarea rudimentară a boabelor nedecorticate, în Etiopia, acolo unde a fost descoperită prețioasa plantă, iubitorii de cafea au ajuns, în secolul 21, la cele mai avansate tehnologii, pentru a extrage cele mai fine gusturi și pentru a savura cele mai rafinate arome de cafea.

La început a fost ibricul

Un proverb turcesc spune că: “O ceaşcă de cafea înseamnă patruzeci de ani de prietenie.” Iar otomanii, care au adus cafeaua la malul Mării Negre de unde s-a răspândit, pe filiera negustorilor venețieni, pe teritoriul Italiei și apoi în întreaga Europă, au fost și încă sunt mari făuritori de arome și miresme atunci când vine vorba de prepararea celebrei cafele turcești cu caimac.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Licoarea dulce-amăruie a ajuns pe pământ românesc tot pe filieră turcească, românii moștenind și metoda de preparare. Celebrul obicei al cafelei fierte în ibric de aramă la foc mic, timp îndelungat, pentru degajarea celor mai puternice arome și care dă o licoare concentrată și amară ca fierea, este și în prezent cartea de vizită cu care turcii sunt cunoscuți în toată lumea.

Italienii au fost însă cei care au făcut un cult pentru cafea, încă de la 1500, când boabele amărui au devenit o marfă tranzacționată în Veneția de negustorii veniți de la Istanbul.

Acceptată inclusiv de capii Bisericii Catolice de la Roma, prepararea și savurarea unei cești de cafea a devenit un mod de viață pentru italieni. Astfel, locuitorii din Peninsulă sunt în prezent cei mai cunoscuți la nivel mondial pentru sortimentele de cafea și diversitatea de arome obținute.

Arta preparării cafelei italienești

În zilele noastre, societatea modernă nu mai are timp să stea minute bune lângă un ibric, așa că metodele de preparare a cafelei s-au diversificat de-a lungul timpului. Acest lucru nu înseamnă însă o calitate mai scăzută. Din contră.

Pentru mulți ani, cafetiera, care înfierbântă apa și opărește cafeaua, a fost o metodă simplă și comodă de preparare a licorii fără de care nu ne mai putem trezi dimineața. Italienii, însă, au fost cei care au brevetat și două dintre aparatele cel mai des folosite în zilele noastre pentru prepararea cafelei: cafetiera Moka și espressorul.

Fabricat pentru prima dată în Italia, la jumătatea secolului trecut, espressorul era un aparat masiv, folosit în restaurante și cafenele. În ultimii 70 de ani, lucrurile s-au simplificat semificativ.

Espresso cremos la tine acasă

Astăzi, dacă vrei să savurezi un espresso, nu mai trebuie să mergi la cafenea, ci îl poți prepara la tine acasă, printr-o simplă apăsare de buton. Pentru că espressorul a evoluat mult în ultimii ani, devenind un aparat electrocasnic obligatoriu de avut în casă pentru iubitorii aromelor deosebite ale cafelei.

Datorită sistemului de presiune pe trei niveluri, Tchibo Cafissimo mini oferă cafelei un gust deosebit, iar pentru a-l obține este important să selectăm butonul care indică nivelul presiunii pentru a prepara corect tipul de cafea dorit - espresso, caffe crema sau cafea lungă.

Astfel, oricine poate obține rapid și simplu cafeaua preferată. Este suficient să apeși butonul care corespunde culorii capsulei (capsule albastre pentru cafea lungă, galbene pentru caffè crema și negre pentru espresso și te poți delecta cu gustul cafelei tale preferate.

Aparatul are un sistem de curățare automată, iar la un anumit interval de timp, la aprinderea butonului de avertizare, se face o decalcifiere cu substanțe speciale. De asemenea, are trei trepte de presiune pentru espresso, caffè crema sau cafea lungă, tăviță ajustabilă pentru cești și pahare de dimensiuni diferite, recipient integrat de colectare a capsulelor, cu o capacitate de aproximativ patru capsule, precum și programarea individuală a cantității de apă pentru reglarea tăriei cafelei.

Disponibil în zece culori, espressorul este ușor de folosit, iar lăsat nesupravegheat, se deconectează automat după nouă minute. Încălzirea se face în 40 de secunde și are o garantie de 36 de luni.

Rezervorul aparatului mini este de 650 ml. Nu trebuie decât să introduci capsula în aparat, să închizi maneta recipientului, să selectezi modalitatea de preparare și, în mai puțin de un minut, vei putea savura aromele deosebite ale unui espresso cremos.

Dacă ești pasionat de cafea, poți câștiga un espressor aici!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
HALF IS FREE PINK EDITION te așteaptă în acest weekend, la Cluj!
HALF IS FREE PINK EDITION te așteaptă în acest weekend, la Cluj!

ADVERTORIAL | Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al sezonului, vine la Cluj pe 24 noiembrie 2024!

(P) Strategiile sustenabile ale EGGER - de la reciclarea lemnului uzat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
(P) Strategiile sustenabile ale EGGER - de la reciclarea lemnului uzat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

EGGER, unul dintre angajatorii de top din Moldova, este cel mai mare colector și reciclator de lemn uzat din România.

(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele
(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele

MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, devine pionier al transformării spitalului dintr-un spațiu al vindecării într-unul care îmbină medicina, educația și arta.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.