Cum deosebesti raceala de gripa?
In sezonul rece, incidenta cazurilor de raceala si gripa creste substantial. Ambele sunt boli respiratorii si au drept cauza scaderea imunitatii, expunerea la aer rece si contactul cu persoane bolnave, transmitatoare ale virusului respirator.
Chiar daca simptomele racelii si gripei sunt asemanatoare, cele doua afectiuni pot necesita tratamente diferite iar farmacistii de la Sensiblu ne pot ajuta sa descoperim diferenta dintre raceala si gripa.
Popular, raceala este denumita orice afectiune respiratorie care presupune tuse, stranut, nas infundat si temperatura. Multe persoane trateaza cu superficialitate simptomele, boala ajungand sa se agraveze din acest motiv.
Asemanari si deosebiri intre raceala si gripa
Simptomele racelii si gripei sunt asemanatoare, insa in cazul gripei, ele sunt mai intense si se intind pe o durata mai mare.
Febra. In cazul racelii apare destul de rar, in vreme ce in cazul gripei, aceasta este de obicei de peste 39`C.
Dureri de cap. Persoanele care sufera de gripa pot resimti dureri proeminente, in special in zona sinusurilor, deasupra nasului. Pacientii care au racit nu vor acuza aproape niciodata dureri de cap.
Dureri musculare. Sunt resimtite puternic de catre cei care au gripa, in vreme ce in raceala sunt usoare.
Congestie nazala. Senzatia de nas infundat apare uneori in gripa, insa deseori in raceala.
Oboseala. Oboseala si starea de slabiciune generala apar de obicei in gripa, dar sunt destul de usoare in raceala.
Tuse. Chiar daca obisnuim sa consideram tusea ca un simptom principal al racelii, ea este usoara in cazul acestei afectiuni, in vreme ce la gripa, tusea se manifesta mult mai puternic.
Dureri in gat. Acestea pot fi prezente in gripa, dar sunt foarte frecvente in raceli.
Raceala afecteaza pacientul pe o durata mai scurta, 3-4 zile, iar simptomele nu tind sa il imobilizeze la pat, in vreme ce gripa este mult mai agresiva si se intinde pe o durata mult mai lunga, peste o saptamana.
In cazul racelii, simptomele apar la una sau doua zile dupa ce a fost contractat virusul si se agraveaza treptat.
Debuteaza cu stari de oboseala, cu stranut si dureri de cap, apoi apar durerile de gat, nasul se infunda, iar mucozitatile nazale devin tot mai consistente si isi modifica culoarea pana la verzui. Pielea devine palida.
Gripa debuteaza brusc si violent. Temperatura trece de 39 de grade Celsius, este insotita de stari de oboseala, de tuse si rosu in gat, de dureri puternice de cap si chiar de dureri de ochi.
Febra poate dura pana la cinci zile. Tusea, in schimb, poate dura chiar si doua luni, persistand si in lipsa celorlalte simptome.
Spre deosebire de raceala, durerile musculare sunt mult mai puternice, iar frisoanele sunt insotite de dureri abdominale si ale oaselor. Gripa netratata sau tratata superficial poate genera complicatii grave.
Cum se trateaza
Virozele respiratorii apar, in cazul adultilor, de doua pana la patru ori pe an, iar in cel al copiilor de pana la opt-zece ori pe an.
Utilizarea medicamentelor antivirale ajuta la prevenirea raspandirii virusurilor. Raceala si gripa pot fi tratate si cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Este vorba despre unele tipuri de antihistaminice.
In tratamentul pentru raceala si gripa este recomandat sa fie inclus si Ceai ANTIGRIP de la Dr. Hart pe care il primesti cadou pana pe 31 martie in farmaciile Sensiblu la achizitionarea tratamentului necesar.
Acesta contine o combinatie de 5 plante – cimbrisor, echinaceea, radacini de lemn dulce, flori de soc, fructe de anason - care ajuta organismul sa lupte eficient cu raceala sau gripa. Este usor de consumat atat de copiii de peste 3 ani, cat si de adulti.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.