“100 de ani în 100 de zile”. 1989 - anul revoluției sângeroase din România. Soții Ceaușescu, împușcați

×
Codul embed a fost copiat

1989 este anul în care țări comuniste, aflate sub dominație rusă, își câștigă libertatea.

Cade Zidul Berlinului, iar Ungaria, Cehoslovacia și Bulgaria ies de sub dictatura comunistă. Ultima eliberată, România, avea să scape de coșmarul comunist după o revoluție sângeroasă.

Soții Ceaușescu sunt împușcați chiar în ziua de Crăciun, la câteva luni după anunțul achitării datoriei externe, care aruncase țara noastră în cea mai cumplită sărăcie.

1989 a fost anul schimbării pentru România şi ţările din estul Europei care scapă de comunism. În decembrie, românii ies în stradă şi cer căderea comunismului. După 44 de ani de comunism vor democraţie şi libertate.

Totul a început la Timişoara, pe 16 decembrie, unde oamenii ies în stradă şi strigă lozinici împotriva dictatorului. Ceauşescu ordona să se intervină cu armament de război.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Forţele de ordine intervin şi omoară zeci de oameni.

Două zile mai târziu Nicolae Ceauşescu pleacă în vizită în Iran, de unde se întoarce de urgenţă după ce oamenii ies în stradă în mai multe oraşe. Pe 21 decembrie convoacă un miting în care anunţa bani în plus la pensii şi salarii, după ce în martie anunţase că datoria externă fusese plătită.

Oamenii se revoltă şi încep confruntările cu armata. În aceeaşi zi, soţii Ceuasescu sunt arestaţi.

Pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, sunt judecaţi şi acuzaţi de genocid, subminarea economiei naţionale, subminarea puterii de stat şi acte de diversiune. Sunt condamnaţi la moarte.

În aceeaşi zi sunt împuşcaţi.

Evenimentele de la Bucureşti pun punct de facto războiului rece dintre URSS şi Occident după ce de-a lungul anului cad rând pe rând toate regimurile comuniste.

În luna iunie, în Polonia au loc primele alegeri semidemocratice într-o ţară comunistă şi consacra victoria sindicatului Solidaritatea, primul de acest fel dintr-o ţară est europeană, iar în august s-a format primul guvern neocomunist.

În 18 octombrie, pe fondul exodului a peste 130.000 de cetăţeni est-germani în RFG şi a manifestaţiilor de o amploare fără precedent, liderul comunist Erich Honecker este constrâns să renunţe la funcţie. Protestul a cel puţin un milion de persoane, adică peste trei sferturi din populaţia Berlinului de Est, care a avut loc în noimebrie, duce la demisia guvernului. După câteva săptămâni, Zidul Berlinului este distrus în totalitate. Este primul pas către reunificarea Germaniei, încheiată un an mai târziu.

În noiembrie, la Praga începe Revoluţia de Catifea, prin proteste zilnice care duc la demisia secretarului general al Partidului Comunist. După ce la Praga 750.000 de oameni ies în stradă, comuniştii abandonează puterea, iar în decembrie Vaclav Havel, simbol al disidenței anticomuniste, ajunge la putere.

1989 rescrie destinul tuturor ţărilor comuniste care pornesc pe drumul spre democraţie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
“100 de ani în 100 de zile”. 1988 - Românii reușeau să supraviețuiască prin sistemul PCR - pile, cunoștințe și relații
“100 de ani în 100 de zile”. 1988 - Românii reușeau să supraviețuiască prin sistemul PCR - pile, cunoștințe și relații

1988 este anul în care Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate prin care ţara noastră primea avantaje economice de la SUA.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.