"100 de ani în 100 de zile". 1979: România intră într-o lungă perioadă de austeritate

×
Codul embed a fost copiat

Campania 100 de ani în 100 de zile ne dezvăluie astăzi anul 1979 când România intra într-o lungă perioadă de austeritate în vreme ce Nicolae Ceauşescu îşi vede pentru prima dată visul aşezat pe hârtiile arhitecţilor: Casa Poporului.

La jumătatea anului, oamenii iau pentru prima dată contact cu raţionalizarea când Ceauşescu a impus reducerea consumului de energie electrică cu 20%.

Anul 1979 este începutul unei lungi perioade de austeritate pentru români şi anul în care visul megalomanic al lui Ceauşescu de a construi cea mai mare clădire din lume, Casa Poporului, îşi găseşte conturul pe hârtiile arhitecţilor.

Foto: Congresul al XII

Citește și
centenar 1978
“100 de ani în 100 de zile”. 1978: Cuplul Ceauşescu, primit de Regina Elisabeta a II-a
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI.

La jumătatea anului, românii luau pentru prima dată contact cu raţionalizarea. Consumul de energie pentru populaţie scade cu 20% marcând începutul unei lungi perioade de frig şi întuneric în care avea să se scufunde ţara noastră.

Ceauşescu îşi continuă politica de deschidere către pieţele din vest atrăgând antipatia Rusiei. În plan intern, Manea Mănescu renunţa la funcţia de premier pe care o va prelua Ilie Verdeț.

Anul 79' este anul în care Ceauşescu caută arhitect pentru Casa Poporului. 20 de echipe de specialități s-au înscris, iar soţii Ceauşescu au ales varianta propusă de arhitecta Anca Petrescu.

În acelaşi an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă eradicarea variolei, maladie care făcuse 500 de milioane de victime în întreaga lume.

În noiembrie se inaugurează prima linie de metrou între Timpuri Noi şi Semănătoarea.

Foto: Prima linie de metrou între Timpuri Noi şi Semănătoarea

Şi-n vreme ce românii se bucurau de prima cursă cu metroul, Constantin Pârvulescu, membru fondator PCR, protestează în plenul Congresului al XII lea împotriva cultulului personalității lui Nicolae Ceasușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casă în care locuia.

Foto: Cristian Pârvulescu în plenul Congresului al XII

SURSĂ FOTO: Arhivele Naționale ale României

Cu magazine din ce în ce mai goale şi curent primit cu porţia, românii căutau luminile cinematografelor.

Filmul Nea Marin Miliardar făcea cozi la cinematografe. Cu 14 milioane de bilete, filmul este considerat cel mai vizionat film românesc de până acum. În aceeaşi perioadă, în casele românilor veneau americanii prin difuzarea serialului Dallas.

Foto: Serialul Dallas

În acelaşi timp, în SUA apărea în magazine casetofonul Walkman.

Foto: Casetofonul Walkman

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1977: 1.500 de oameni au pierit în cutremurul care a lovit România

"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor Pro TV, a ajuns în 1977, an marcat puternic de cutremurul în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni.

“100 de ani în 100 de zile”. 1978: Cuplul Ceauşescu, primit de Regina Elisabeta a II-a
“100 de ani în 100 de zile”. 1978: Cuplul Ceauşescu, primit de Regina Elisabeta a II-a

Campania "100 de ani în 100 de zile" ne duce, luni, în 1978, anul în care Marile Puteri îşi deschid porţile pentru a primi cuplul Ceauşescu.

"100 de ani în 100 de zile". 1976: Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10

Campania Știrilor ProTv "100 de ani în 100 de zile" ajunge sâmbăta în 1976. Este anul în care în România sunt lansate proiecte grandioase.

"100 de ani în 100 de zile". 1975 - Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică

Primele cozi mari în faţa magazinelor cu alimente au fost văzute în România în 1975. Este anul în care a ajuns campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile".

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.