"100 de ani în 100 de zile". 1979: România intră într-o lungă perioadă de austeritate
Campania 100 de ani în 100 de zile ne dezvăluie astăzi anul 1979 când România intra într-o lungă perioadă de austeritate în vreme ce Nicolae Ceauşescu îşi vede pentru prima dată visul aşezat pe hârtiile arhitecţilor: Casa Poporului.
La jumătatea anului, oamenii iau pentru prima dată contact cu raţionalizarea când Ceauşescu a impus reducerea consumului de energie electrică cu 20%.
Anul 1979 este începutul unei lungi perioade de austeritate pentru români şi anul în care visul megalomanic al lui Ceauşescu de a construi cea mai mare clădire din lume, Casa Poporului, îşi găseşte conturul pe hârtiile arhitecţilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Foto: Congresul al XII
Mai multe imagini impresionante găsiți AICI.
La jumătatea anului, românii luau pentru prima dată contact cu raţionalizarea. Consumul de energie pentru populaţie scade cu 20% marcând începutul unei lungi perioade de frig şi întuneric în care avea să se scufunde ţara noastră.
Ceauşescu îşi continuă politica de deschidere către pieţele din vest atrăgând antipatia Rusiei. În plan intern, Manea Mănescu renunţa la funcţia de premier pe care o va prelua Ilie Verdeț.
Anul 79' este anul în care Ceauşescu caută arhitect pentru Casa Poporului. 20 de echipe de specialități s-au înscris, iar soţii Ceauşescu au ales varianta propusă de arhitecta Anca Petrescu.
În acelaşi an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă eradicarea variolei, maladie care făcuse 500 de milioane de victime în întreaga lume.
În noiembrie se inaugurează prima linie de metrou între Timpuri Noi şi Semănătoarea.
Foto: Prima linie de metrou între Timpuri Noi şi Semănătoarea
Şi-n vreme ce românii se bucurau de prima cursă cu metroul, Constantin Pârvulescu, membru fondator PCR, protestează în plenul Congresului al XII lea împotriva cultulului personalității lui Nicolae Ceasușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casă în care locuia.
Foto: Cristian Pârvulescu în plenul Congresului al XII
SURSĂ FOTO: Arhivele Naționale ale României
Cu magazine din ce în ce mai goale şi curent primit cu porţia, românii căutau luminile cinematografelor.
Filmul Nea Marin Miliardar făcea cozi la cinematografe. Cu 14 milioane de bilete, filmul este considerat cel mai vizionat film românesc de până acum. În aceeaşi perioadă, în casele românilor veneau americanii prin difuzarea serialului Dallas.
Foto: Serialul Dallas
În acelaşi timp, în SUA apărea în magazine casetofonul Walkman.
Foto: Casetofonul Walkman
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Nicolae Ceaușescu, casa poporului, centenar, austeritate, 100 de ani in 100 de zile,
Dată publicare:
23-10-2018 07:32